PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

Oeroeg – Grenzen aan vriendschap


Door Sjamke de Voogd / Foto’s David Heukers

In 1948 schreef Hella Haasse het boek ‘Oeroeg’, het prachtige verhaal over een vriendschap tussen twee jongens van verschillende culturele achtergronden. Een thema dat heden ten dagen nog altijd zeer actueel is. Opgroeien in een land dat niet het jouwe is, ontheemd zijn van je geboorteland, het samenkomen van culturen en de verzoening met het onbekende. De theaterversie van het boek is op moderne wijze op het toneel gebracht en het thema is wat uitgebreid.

Lees meer...

De advocaat van de duivel… verkoop je je ziel of wint je geweten?


Door Chantal Kunst / Foto's Raymond van Olphen

In de prachtig verlichte Stadsschouwburg Haarlem gaat op woensdag 18 november De Advocaat van de Duivel in première. 

Na de adaptatie van het boek (Andrew Neiderman) naar de film met Al Pacino en Keanu Reeves, heeft Bos Theaterproducties nu een primeur in handen: de eerste producent die de toneelversie mag bewerken voor het Nederlandse publiek. 

Lees meer...

Fotoverslag: Harrie Baba in première


Tekst / Foto’s Gwendolyne van Erp

Bent u er klaar voor? Het beste medicijn tegen sleur, alledaagse monotone verveling! Een gegarandeerde kuur tegen verdriet, kommer en kwel! Een remedie tegen getob, chagrijn en drama! Mogelijke bijwerkingen: buikpijn (van het lachen) en onbestemde blauwe plekken op het bovenbeen (van de buurman die u maar bleef slaan). Benodigdheden: zakdoekjes (al dan niet van papier).

Lees meer...

Indrukwekkend bezoek aan Meneer Green


Door Esther Raatgers / Foto’s Mischa Muijlaert

In 1999 brachten Dirk Zeelenberg en Johnny Kraaijkamp ‘Op bezoek bij Meneer Green’ al op de planken. Zestien jaar na dato blaast Van Lambaart Entertainment deze voorstelling nieuw leven in. Raoul Heertje tekent voor de frisse vertaling. Bram van der Vlugt en Oren Schrijver vervullen de hoofdrollen in deze ontroerende voorstelling die op 9 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première gaat. 

Lees meer...

Gerrie van der Klei vervangt Nelly Frijda in toneelstuk Vrouwen van later


Foto Jan Lagendijk

Actrice Gerrie van der Klei neemt de rol van Nelly Frijda over in het toneelstuk Vrouwen van later, geschreven door Thomas Verbogt. Om gezondheidsredenen heeft Nelly Frijda de rol moeten teruggeven. Inmiddels is Gerrie van der Klei begonnen met repeteren en de première van Vrouwen van later is ongewijzigd op 28 november in de Leidse Schouwburg.Lees meer...

Arijan van Bavel en Bartho Braat wederom samen op toneel


Repetities klucht Prettig Gestoord! gestart  

Na de succesvolle samenwerking afgelopen jaar in de klucht Taxi Taxi, komen Arijan ‘Adje’ van Bavel en GTST’er Bartho Braat dit theaterseizoen wederom bij elkaar. Dit keer brengt producent CC de Comedie Compagnie de heerlijk hysterische voorstelling Prettig Gestoord!. De komedie is gebaseerd op de klucht Kom van het dak af, eerder in Nederland opgevoerd door het Theater van de lach - het toneelgezelschap rond oprichter John Lanting. Het komische duo van Bavel en Braat deelt in Prettig Gestoord! het toneel met Sabine Beens, Joost Tijssen en Femke van Assouw en belooft een dolkomische avond vol dichtslaande deuren, ingewikkelde relaties en een overijverige politieagent. Afgelopen week zijn de repetities begonnen in Utrecht. Prettig Gestoord! is vanaf 14 januari tot en met 15 april 2016 te zien in de Nederlandse theaters en beleeft haar première op 26 januari 2016 in de Rijswijkse Schouwburg.   

Lees meer...

Zij is de baas! in première


Tekst: De Rode Boksbal.nl / Foto's Mischa Muijlaert

Op zondag 25 oktober gaat in de stadsschouwburg Haarlem de voorstelling Zij is de baas! in première. Géén baan, wel een baas! Zij is de baas! is cabarettheater met onvergetelijk mooie hits en botte grappen, geschreven door Marjolein Beumer, de schrijfster van de succesvolle film Soof. Zij is de baas! gaat over liefde, ambitie, leeftijd, seks en veel gestuntel. 

Lees meer...

Cas Jansen speelt Edward Snowden


Cas Jansen gaat de rol van Edward Snowden in het gelijknamige theaterstuk spelen. Vanaf volgend jaar februari kruipt hij in de huid van de voormalige CIA-medewerker. De acteur vervangt Egbert Jan Weeber, die eerder deze rol zou spelen. Vanwege andere verplichtingen heeft Egbert Jan deze rol terug moeten geven. SNOWDEN is een bloedstollende thriller van Allard Blom over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal. Myrthe Burger speelt documentairemaakster Laura Poitras en de regie is in handen van Dick van den Heuvel. Deze thriller zonder grenzen van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak gaat op 15 februari 2016 in première in de Leidse Schouwburg. Daarna volgt een landelijke tournee.  

Lees meer...

Fatal Attraction: een avond vol lust, obsessie en wraak


Door Irene Vogels / Foto's Kris van der Stoop

Lust, obsessie en wraak. Dit zijn de ingrediënten voor de voorstelling 'Fatal Attraction'. Maandag 19 oktober gaat het nieuwe toneelstuk van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment in het DeLaMar Theater in Amsterdam in première. Ook James Dearden, de scenarioschrijver van de Amerikaanse film uit 1987 en van het toneelstuk dat vorig jaar op het Londense West End te zien was, zit tijdens de première in de zaal.

Lees meer...

Een mysterieus avondje uit bij Baantjer Live!


Door Carlie Spruijt 

‘Goedenavond dames en heren. Er is vanavond een misdrijf gepleegd en u bent ooggetuige. Het is niet toegestaan deze zaal te verlaten, totdat deze zaak is opgelost.’ Wie denkt dat je bij 'Baantjer Live!' lekker onderuit kan hangen heeft het mis. Er moet een misdrijf worden opgelost en als je voor middernacht thuis wil zijn, moeten al je zintuigen op scherp staan!

Lees meer...

Michiel de Regt neemt regie Oeroeg over


Foto Karin Jonker

De repetities voor de theatervoorstelling Oeroeg zijn begonnen. In tegenstelling tot eerdere berichten, zal Madeleine Matzer deze voorstelling om gezondheidsredenen niet regisseren. Bewerking en concept zijn wel van haar hand. De regie wordt overgenomen door Michiel de Regt (o.a. Orkater en Toneelschuur). Oeroeg, een voorstelling van Bos Theaterproducties en MATZER Theaterproducties, gebaseerd op het gelijknamige boek van Hella S. Haasse, is vanaf vrijdag 6 november 2015 ruim 50 keer te zien in de theaters.

Lees meer...

'Ventoux' een verhaal over mannenvriendschap


Door Sjamke de Voogd / Foto's Marcel Koch

Een verhaal over vier vijftigers die wanhopig proberen de tijd terug te fietsen….

Moet je na het succesvolle boek en de film, 'Ventoux' ook nog op het toneel uitbrengen? "Ja", aldus producent Inge Bos, die vindt dat het wel eens tijd werd voor een voorstelling over de geheimen van de mannenvriendschap. En volgens regisseur George van Houts is het geen stuk over "holadijee-de-berg-op-fietsen" maar over de valse romantiek van de mannenvriendschappen. 

Lees meer...

Othello, Brainpower door Shakerspeare


Door Andy Doornhein / Scènefoto's Serge Ligtenberg

Op de laatste dag van september gaat in Theater Bellevue in Amsterdam de nieuwe voorstelling "Othello" van ZEP Theater Producties in première. ZEP staat bekend om haar spraakmakende bewerkingen van klassieke voorstellingen, gemaakt voor publiek dat nog jong van geest is.

Lees meer...

Van depsokken tot de Titanic, alles komt aan bod bij De LULverhalen – Ladies on Stage


Door Anne Meester / Foto's Alfred Meester

De LULverhalen zijn drie jaar geleden ontstaan als mannelijke tegenhanger van de vaginamonologen: mannen die over mannendingen praatten. Dit concept heeft tot nu toe al drie succesvolle theatertours opgeleverd waarbij Howard Komproe (bedenker en opperLUL) elke avond vergezeld werd door drie verschillende mannen. `Nu is het de beurt aan de dames, die hun eigen verhalen vertellen “vanuit de mannelijke energie”.  

Lees meer...

Reprise "Een bruid in de morgen"


Foto Jan Versweyveld

Een bruid in de morgen was het debuut van Maren Bjørseth bij TA-2, het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van regietalent, in samenwerking met Frascati Producties. In deze moderne klassieker van Hugo Claus schudt de komst van een buitenstaander de verhoudingen binnen een familie grondig op. Camilla Siegertsz - die nicht Hilda speelt - is genomineerd voor de Colombina 2015. Een bruid in de morgen is, naast een week in Frascati Amsterdam, dit seizoen voor het eerst in theaters door het land te zien.

Lees meer...

Fresh Young Gods van Toneelgroep Oostpool in de regie van Eric de Vroedt


Foto Krista van der Niet

Van 20 oktober t/m 23 december te zien in de Nederlandse theaters

‘De prestaties die wij leveren, ons vermogen om te innoveren, de impact die we hebben op samenlevingen: het is fenomenaal.’ | Ben van Beurden, CEO van Royal Dutch Shell Na de succesvolle voorstelling De Onrendabelen speelt Toneelgroep Oostpool nu Fresh Young Gods, deel II uit het drieluik Goede Bedoelingen van Joeri Vos en in de regie van Eric de Vroedt. Van 20 oktober t/m 23 december 2015 te zien in de Nederlandse theaters. Met onder anderen Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans en Rick Paul van Mulligen.

Lees meer...

Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt…


Door Lauren Haandrikman / Foto's Nicola Dinoia

Kreutzersonate nu ook in Nederland te zien. Kreutzersonate heeft in België al het publiek voor zich weten te winnen, gaat dat ook in Nederland gebeuren?Op vrijdag 28 en zaterdag 29 Augustus speelt de voorstelling Kreutzersonate in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Angela Schijf en haar man Tom van Landuyt acteren in het stuk en voor de muziek zorgen pianist Nikolaas Kende en violiste Jolente De Maeyer.

Lees meer...

'Gilles' is schuldig


Door Manon Goosen / Foto’s Jasper Toeli

Première 26 augustus 2015 in Theater aan de Parade, Den Bosch
We zien elke dag krantenkoppen, Twitter-berichten, Facebook-posts of filmpjes over de grootste gruwelijkheden. Duizenden bootvluchtelingen in nood, misbruik door geestelijken, corruptie bij grote organisaties.

Lees meer...

Tjitske Reidinga speelt eerste toneelstuk van Roos Ouwehand


DeLaMar Producties presenteert deze winter de voorstelling SOPHIE, het eerste toneelstuk van actrice en schrijfster Roos Ouwehand, dat zij schreef voor haar goede vriendin Tjitske Reidinga. Het nieuwe Nederlandse toneelstuk beschrijft in 12 scènes het bijzondere leven van een gewone vrouw, Sophie genaamd, van meisje van 8 tot oma van 87. Sophie wordt gespeeld door Tjitske Reidinga.

Lees meer...

Zep presenteert moderne 'Othello'


Reportage Andy Doornhein

“Waar is Desdemona, je hebt haar gedrogeerd!
Want denk na – ongeacht wat jij beweert….

Rond 1603 - 1604 schreef William Shakespeare het toneelstuk Othello. Een tragedie, waarvan liefde, jaloezie, ambitie en wraak de belangrijkste ingrediënten vormen. Om het nog zwaarder te maken, zeggen sommige experts dat het zelfs een psychomachia is: een strijd om de ziel van de mens. In 1887 ging van de hand van Verdi de Opera Othello in première. Ook al geen echte luchtige productie.

Lees meer...

Nederlandse première Song from Far Away


Op woensdag 19 augustus is de Nederlandse première van Song from Far Away in de Stadsschouwburg Amsterdam. Simon Stephens, één van de meest talentvolle schrijvers van zijn generatie, schreef deze nieuwe monoloog speciaal voor Eelco Smits. Afgelopen seizoen ging de voorstelling in het Engels in première op het theaterfestival van São Paulo. Aansluitend aan de speelreeks in Amsterdam is Song from Far Away drie weken in Young Vic in Londen te zien. Rik van den Bos heeft de tekst naar het Nederlands vertaald. De bezwerende titelsong is van singer-songwriter Mark Eitzel.

Een jonge bankier keert vanuit New York terug naar zijn geboortestad Amsterdam om er de begrafenis bij te wonen van zijn jongere broer. De dagen voor de begrafenis schrijft hij brieven, afwisselend weemoedig, opstandig of gelaten van toon in een poging contact te krijgen met de broer die hij achterliet. Een monoloog als een rouwproces.

Lees meer...

Theatercollectief Hartenjagers presenteert eerste grote zaal-voorstelling


Wart Kamps in toneelstuk De Therapiegeneratie

Cabaretier Wart Kamps gaat een rol spelen in het toneelstuk De Therapiegeneratie. De voorstelling gaat donderdag 17 september 2015 in première. Andere rollen zijn voor Daniel Cornelissen, Eva Maria de Waal, Steef de Bot, Mira van der Lubbe, Isis Cabolet en Oscar Aerts. De tragikomedie gaat over de gevolgen van een moderne opvoeding, de stijgende populariteit van depressief zijn en een maatschappij waarin je succesvol moet zijn om te overleven.

Depressief zijn is hip. Het aantal geregistreerde patiënten blijft maar stijgen en 1 op de 3 Nederlanders slikt antidepressiva. Je bent eerder gek als je níet in therapie zit. In het toneelstuk De Therapiegeneratie komen zes ambitieuze en populaire jongelingen samen in een praatgroep: onder andere een bekende actrice met anorexia, een danseres met een Napoleoncomplex, een cabaretier met een angststoornis en een verslaafde advocaat.

Lees meer...

Antje Monteiro in swingende comedy Opvliegers


Rick Engelkes doorbreekt taboe  
Foto Mischa Muijlaert

Dat de overgang niet je ondergang betekent, laat Rick Engelkes Producties komend seizoen zien in de swingende en herkenbare comedy Opvliegers. Antje Monteiro, Anne-Mieke Ruyten, Hymke de Vries en Anousha Nzume zingen en spelen in deze herkenbare voorstelling voor alle vrouwen die de overgang al achter de rug hebben, er tegenaan hikken of er juist middenin zitten.

Lees meer...

Bloedverwanten vanaf september ook in het theater


Foto Greetje Mulder

Bloedverwanten krijgt komend seizoen een eigen theaterversie. Het toneelstuk met Derek de Lint, Henriëtte Tol, Saskia Temmink en Tanja Jess is van september 2015 t/m februari 2016 te zien in 75 theaters in heel Nederland en gaat op zondag 27 september in première in de Leidse Schouwburg.

Lees meer...

ZEP Theaterproducties brengt remix van Shakespeare’s OTHELLO met unieke cast


Foto Govert de Roos

Na de successen van Rome en Juli’s posse, Macbeth en MC Shake komt ZEP Theaterproducties in het najaar van 2015 met een nieuwe Shakespeare-bewerking. In samenwerking met niemand minder dan Brainpower versnijdt regisseur Peter Pluymaekers ditmaal de klassieker Othello tot een messcherpe, actuele voorstelling. Othello gaat op 30 september in première in Theater Bellevue in Amsterdam en toert daarna tot en met 18 december door het hele land. 

Lees meer...

Bestseller PAAZ wordt theatervoorstelling


Foto Gwendolyne van Erp

De bestseller PAAZ van Myrthe van der Meer wordt bewerkt voor het theater. Dat maakte productiehuis Solo Stories vandaag bekend. De solovoorstelling zal vanaf januari 2017 in de theaters te zien zijn. Inge Ipenburg schrijft het script, Benno Hoogveld regisseert de voorstelling. Wie de voorstelling gaat spelen wordt in het najaar bekendgemaakt.Myrthe van der Meer baseerde PAAZ op de ervaringen die zij opdeed toen ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen op een psychiatrische afdeling.

Lees meer...

Vroeger was álles beter... Toch?


Door Chantal Kunst / Foto's Leo van Velzen

De nieuwe Delamar zomerkomedie is gearriveerd in Amsterdam, 'Terug Naar Toen'. Het stuk is gebaseerd op het Engelse toneelstuk ‘Donkey’s Years’ van toneelauteur Michael Frayn en de Nederlandse bewerking ligt in handen van Kees Prins. Dit is de vierde voorstelling tijdens de zomer in het Delamar Theater met Tjitske Reidinga. De veelzijdige actrice, bekend van onder meer Gooische Vrouwen, mag elk jaar in de zomer haar talenten laten zien in een toneelstuk wat zij vaak zelf heeft uitgekozen. 

Lees meer...

De Oase Bar: het duurt nog even, maar dan…


Door Ester Dijkema / Foto's Jan Lagendijk

Het publiek moet nog tot half februari wachten om te kunnen genieten van De Oase Bar, de nieuwe toneelproductie van Bastiaan Ragas en Henrike van Engelenburg. Op een stralende 4e juni ’15 kwam een deel van spelers en de pers bij elkaar in Kantine Walhalla in Rotterdam.

Lees meer...

Flikken Maastricht actrice lanceert nieuwe Nederlandse relatiethriller


Foto Piek
Oda Spelbos volgend seizoen met Sandra Mattie én Vincent Croiset te zien in ‘Hartstocht, een thriller’

Flikken Maastricht actrice Oda Spelbos is komend theaterseizoen in twee  toneelproducties te zien. Van september 2015 t/m januari  2016 straalt zij met o.a. Marc Klein Essink in een groot opgezette toneelbewerking van Louis Couperus’ klassieker Eline Vere.  

Lees meer...

1 jaar ANNE – Jubileum vol vernieuwingen


Door Viviane Veger / Foto's Joke de Laaf

Het verhaal dat we allemaal kennen en onderdeel is van onze geschiedenis, maar ook die van vele andere Europeanen staat al een jaar lang op de planken in Theater Amsterdam. ANNE is het eerste toneelstuk dat gebaseerd is op alle originele teksten uit het dagboek van Anne Frank. 

Lees meer...

WAR HORSE in première Stadsschouwburg Antwerpen


Door Manon Goosen/Foto’s Ellen Broeren

Met de première van ‘War Horse’ 17 mei 2015 is het wereldwijde theaterfenomeen ‘War Horse’ neergestreken in Antwerpen, met Vlaamse topacteurs in de hoofdrollen. Music Hall vond deze in Yves Bondue, Mark Tijsmans, Els de Schepper, Guillaume Devos, Wim Van Den Driessche, Kobe Van Herwegen, Sébastien De Smet en Nordin De Moor. Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze maken het Nederlands ensemble compleet. In totaal staan er 40 mensen op het podium om dit fantastische verhaal te vertellen.

Lees meer...

Raoul Heertje vertaalt en bewerkt script Op bezoek bij Meneer Green


Op dit moment werkt Raoul Heertje in New York aan het script van Op bezoek bij Meneer Green. Theaterproducent Erwin van Lambaart heeft Heertje gevraagd het script van Jeff Baron te bewerken voor de nieuwe Nederlandse serie voorstellingen waarin de 81-jarige Bram van der Vlugt samen met Oren Schrijver de hoofdrollen gaan vertolken. Raoul Heertje: ‘ Zelfs tijdens het vertalen van het script moet ik lachen om de onbeholpenheid van deze ontroerende  mannen die  met elkaar opgescheept zitten.  Ik hoop steeds dat ze toch wat anders gaan zeggen, maar gelukkig zijn ze erg eigenwijs en trekken ze zich niks van mij aan.‘

Lees meer...

Jon van Eerd produceert eigen theatervoorstelling


Foto Robin Kamphuis

Harrie Babba is de titel van de nieuwe komedie van Jon van Eerd. Het is de eerste theaterproductie van Pretpakhuis, het recent door hem en zijn man Ton Fiere opgerichte nieuwe productiehuis. De première is op 16 november in Goudse Schouwburg.

Lees meer...

Waldemar Torenstra en Victor Löw in toneelversie Advocaat van de duivel


Foto Piek

Bos Theaterproducties, producent van o.a. DE VERLEIDERS, brengt vanaf november Advocaat van de duivel op de planken,  eerder succesvol verfilmd als The Devil’s Advocate. De hoofdrollen worden vertolkt door Waldemar Torenstra en Victor Löw. Ook George van Houts zal te zien zijn in het toneelstuk.

Lees meer...

Huub Stapel en Cyriel Guds in theaterversie Intouchables


Intouchables komt naar het theater! Huub Stapel en Cyriel Guds spelen de hoofdrollen in de internationale theaterprimeur van de gelijknamige Franse succesfilm. De regie is in handen van Peter de Baan; Dick van den Heuvel schrijft het script, in samenwerking met Peter de Baan. De voorstelling gaat op 23 februari 2016 in première in Stadsschouwburg Utrecht en is tot en met 23 juni in het hele land te zien.  Intouchables vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen twee mannen. Huub Stapel speelt de rol van Philippe, de miljonair in een rolstoel. Naast Huub Stapel zien we de veelbelovende jonge acteur Cyriel Guds in de rol van Driss.

Lees meer...

Eline Vere groots en meeslepend in de Nederlandse theaters


Sterrencast met o.a. Marc Klein Essink, Nettie Blanken, Oda Spelbos en Vincent Croiset

Na 125 jaar is één van Nederlands meest bekende romanpersonages Eline Vere nog steeds springlevend.

Op zaterdag 26 september gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een groots opgezette theaterbewerking van de Louis Couperus-klassieker in première. Ger Thijs, die eerder succesvolle voorstellingen maakte als  Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan en  De Stille Kracht,  regisseert een grote sterrencast. Topacteurs als Marc Klein Essink, Nettie Blanken en Oda Spelbos zijn te zien naast het jonge veelbelovende talent Hanne Arendzen die de titelrol zal vertolken. Na de première is Eline Vere t/m 30 januari 2016 op tournee en te zien in alle grote Nederlandse theaters. 

Lees meer...

Toneelgroep Oostpool presenteert seizoen 2015/2016


Foto Krista van der Niet
Today. Tomorrow. Forever.

Terwijl Toneelgroep Oostpool nog middenin seizoen 14/15 staat met onder andere het lovend ontvangen Angels in America, richt het gezelschap ook de blik vooruit! In seizoen 15/16 presenteert Oostpool wederom een rijk palet aan persoonlijk geëngageerd theater dat de kracht en kwetsbaarheid van de mens met de toeschouwer deelt. Artistiek directeur Marcus Azzini regisseert de klassieker Lulu van Wedekind met een cast van topacteurs.

Lees meer...

CODE 010 - Eerste deel van vierluik in première


Door Jennifer Schreurs / Foto's Sanne Peper

CODE 010 is de eerste voorstelling uit een reeks van vier van het RO Theater dat het verhaal vertelt van Rotterdam. Rotterdam is natuurlijk een echte havenstad, met een van de grootste havens ter wereld en daarom gaat het eerste stuk in een regie van Sadettin Kirmiziyüz over de verhalen en de ontwikkelingen die zich afspelen in deze haven. De première vindt plaats op vrijdagavond 17 april 2015 in de sfeervolle zaal van het RO Theater.

Lees meer...

Marian Mudder en Kevin Hassing completeren cast Fatal Attraction


Foto Jan Lagendijk

Marian Mudder zal komend theaterseizoen voor het eerst sinds jaren weer te zien zijn in een grootschalige toneelproductie. Dit najaar betreedt zij het toneel in de thriller Fatal Attraction. Producent Hans Cornelissen van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment maakt dit vandaag bekend.

Lees meer...

Hoofdrollen theatervoorstelling SNOWDEN bekend: Egbert-Jan Weeber wordt Edward Snowden


Foto Mischa Muijlaert
Egbert-Jan Weeber als Edward Snowden 

SNOWDEN is een bloedstollende thriller van Allard Blom over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal. De titelrol wordt gespeeld door Egbert-Jan Weeber. Myrthe Burger speelt documentairemaakster Laura Poitras. De regie is in handen van Dick van den Heuvel. Deze thriller zonder grenzen van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak zal op 15 februari 2016 in première gaan in de Leidse Schouwburg. Daarna volgt een landelijke tournee.

Lees meer...

Rosa da Silva en Hanna van Vliet spelen ‘De Tweeling’ in gelijknamige musical


Foto Carli Hermes
Nieuwe Nederlandse musical met muziek van Ilse DeLange en JB Meijers te zien vanaf oktob
er

Rosa da Silva en Hanna van Vliet gaan de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg spelen in de musical naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Rosa is momenteel nog te zien als Anne Frank in toneelvoorstelling Anne, Hanna speelde dit theaterseizoen Pippi Langkous in Pippi de Musical. Beide actrices studeerden af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie.

Lees meer...

Pip Utton as Maggie Thatcher


Door Amanda Hilhorst / Foto's Andy Doornhein

“Watch your thoughts, they become words;
watch your words, they become actions;
watch your actions, they become habits;
watch your habits, they become character;
watch your character, for it becomes your destiny.”

Lees meer...

Ilse DeLange en JB Meijers schrijven muziek voor nieuwe musical De Tweeling


Foto Gwendolyne van Erp

Nieuwe eigen ontwikkelde Nederlandse voorstelling vanaf oktober te zien in het DeLaMar Theater

De Stichting Theateralliantie presenteert in samenwerking met het vfonds en Cook a Dream De Tweeling. Een nieuwe Nederlandse musical, gebaseerd op de internationale bestseller van Tessa de Loo.

Lees meer...

Hans & Grietje van Orkater: FENOMENALE mix van orkest en theater


Door Sjamke de Voogd / Foto Sofie Knijff

Orkest+theater = Orkater. Bij 'De terugkeer van Hans & Grietje' doet Orkater hun naam ook absolute eer aan. Daar waar een orkest normaal gesproken in de orkestbak zit of een strijkje achter op het podium staat, beweegt het 45 koppige Balletorkest zich de gehele voorstelling in diverse samenstellingen over het podium en spelen zij prachtige en functionele rollen.

Lees meer...

Sjoukje Hoogma wordt nieuwe Anne Frank in theatervoorstelling ANNE


Foto Laila Schoots

Sjoukje Hoogma gaat Anne Frank vertolken in de theatervoorstelling ANNE. In mei 2015 zal ze actrice Rosa da Silva opvolgen. Sinds de eerste voorstelling is Sjoukje al te zien in de rol van Hanneli Goslar, de vriendin van Anne Frank, en later als understudy van Rosa. 

Lees meer...

‘Leger’ vol frustratie


Door Esther Raatgers / Foto's Leo van Velzen

Op school leerde ik dat Nederland in 1940 een veel te zwak leger had om ook maar enige weerstand te bieden aan het Duitse leger. Toen Nederland de dienstplicht afschafte, vond ik dat raar, want dan zou Nederland weer terugvallen in diezelfde zwakte van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Want welke jonge knul zou zich nou vrijwillig aanmelden voor militaire dienst? Je mocht wel wijzer wezen… En toch blijven jongeren zich aanmelden om het leger in te gaan, uitgedaagd te worden, discipline te leren.

Lees meer...

Powervrouwen… Een revue van nu 2 – Formidabel!


Door Joyce Hamilton / Foto's Bianca Dijck

Dames (en heren) verheugt u want de Powervrouwen zijn terug! Wie anders confronteert ons met onze hebbelijkheden; benoemt onze pijnpunten en houdt ons een mild corrigerende spiegel voor als tegenwicht voor onze snoeiharde zelfkritiek. Herkenbaar, maar tegelijkertijd zo geestig dat je wel moet lachen. In het besef dat je eigenlijk om jezelf lacht. Of om de buurvrouw… uiteraard! Lijfelijk verval, geestelijke aftakeling en zelfs het laatste afscheid worden beeldend neergezet. Soms pijnlijk maar altijd ontroerend en humoristisch.

Lees meer...

De ‘zwarte’ Vrek in première


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

Het verhaal is al ruim 350 jaar oud, ooit geschreven door Moliére, ‘De Vrek’. Voor het eerst in de Nederlandse theatergeschiedenis wordt deze klassieker gespeeld door een volledig donkere cast. In de Stadsschouwburg van Amsterdam gaat op 23 februari de voorstelling in première.

Lees meer...

‘Zout op mijn huid’ nog geen zoete verleiding


Door Lucinda Huijskens / Foto PIEK

Terwijl een groot deel van Nederland zich gedurende deze weken opmaakt om een bioscoopbezoek te brengen aan de verfilming van het boek ‘Vijftig tinten grijs’, komt Hummelinck Stuurman Producties met de toneelversie van een andere erotische bestseller. Op 21 februari gaat in de Leidse Schouwburg ‘Zout op mijn huid’ in première, naar het boek van Benoîte Groult, met Dragan Bakema, José Kuijpers en Sophie van Winden in de hoofdrol.

Lees meer...

Boer wil betere vrouw.


Door Andy Doornhein - Foto Bianca Dijck -scènefoto's Raymon van Olphen

Een première op woensdagavond. De Goudse Schouwburg niet gevuld met bekende Nederlanders en genodigden, maar bijna wel tot de laatste rij helemaal uitverkocht voor de première van “Boer wil betere vrouw”. Dat de populaire TV serie “Boer zoekt vrouw” hier debet aan is, valt zeker niet te ontkennen.

Lees meer...

De Vriend NV, Opium voor het Volk


Door Sjamke de Voogd / Foto Jochem Jurgen & Esther de Boer

Vrijdag 13 februari ging 'De Vriend N.V.'  van theatergroep Opium voor het Volk in première in De Toneelschuur in Haarlem. Een slimme komedie over een actueel thema met herkenbare situaties. Een weduwe vertelt haar vijf kinderen jarenlang gefraudeerd te hebben uit liefde voor hen en omdat ze het beste voor haar nageslacht wenst.

Lees meer...

Première HART


Door Manon Goosen / Foto's Karin Jonkers

Madeleine Matzer maakte in 2003 al een bewerking van de roman Een hart van prikkeldraad, die destijds een succesvolle maar kleine tour kende. De vurige wens om HART nogmaals te maken voor een groter publiek met dezelfde mensen als toen- die inmiddels gerijpt zijn tot ervaren en gekende makers en acteurs- is nu uitgekomen. 

HART is de nieuwe voorstelling van de makers van eerdere succesrijke producties als Gejaagd door de wind, alsof het voorbij is en Knielen op een bed violen. De voorstelling wordt gespeeld door Fokka Deelen en Wendell Jaspers.

Lees meer...

Wegens succes landelijke tournee voor De Onrendabelen en They are just kids


Foto Sanne Peper

Dit seizoen speelde Toneelgroep Oostpool met succes They are just Kids en De Onrendabelen in eigen theater Huis Oostpool te Arnhem, allebei in de regie van Marcus Azzini. Beide voorstellingen zijn zo goed ontvangen dat het gezelschap ze in theaterseizoen 2015/2016 terug op het toneel brengt. Zowel They are just kids als De Onrendabelen gaan dan op tournee langs de Nederlandse theaters. 

 

Lees meer...

Autobiografie Laura Maaskant wordt theatervoorstelling


Actrice Jamie Grant speelt in het voorjaar van 2016 de solovoorstelling LEEF!, gebaseerd op het gelijknamige boek van Laura Maaskant. 

Dat maakten productiehuis Solo Stories en Shared Stories, author agency Amsterdam, vandaag bekend.

Grant (1986), bekend van o.a. de tv-series Flikken Maastricht en In Therapie, speelt de rol van de twintigjarige ernstig zieke Laura Maaskant, die besluit zichzelf niet te laten behandelen maar optimaal te genieten van de tijd die haar nog gegeven is. Maaskant schreef een boek over de inzichten die zij opdeed toen bij haar een ongeneeslijke vorm van kanker werd vastgesteld. 

Maaskant: “Ik kijk uit naar het theaterstuk: de voorstelling zal een aanroep zijn het leven te vieren en te leven in het nu. Jamie kan daarvoor niet beter gecast zijn.”

Lees meer...

De verleiding van een moordvrouw


Door Esther Raatgers / Foto Roy Beusker

Nikki en Paul, Deborah en Martin en Molly en Dennis. Drie stellen die hun vriendschap elke maand een boost geven door gezellig bij elkaar te gaan eten. Nu deze maand de beurt is aan Nikki, zijn de dames neergestreken in haar Blaricumse keuken. Terwijl hun eega’s zich hoorbaar, maar onzichtbaar ophouden in de eetkamer en zich vermaken met een potje golf. Zo ongeveer is de beginsituatie van de komedie ‘De verleiding van een moordvrouw’, die op 27 januari haar première beleeft in de Leidse Schouwburg. 

Lees meer...

Zout op mijn huid


Foto Piek
Gebaseerd op het beroemde boek van Benoîte Groult 

Vorig jaar was Nederland in de ban van Vijftig Tinten Grijs, maar ook in de jaren tachtig werden we geraakt door een erotisch getinte roman geschreven door een vrouw: Zout op mijn huid. Bij de verschijning deed het boek veel stof opwaaien vanwege de expliciete seksuele toon. Inmiddels is het uitgegroeid tot literaire klassieker en wordt het gezien als hét verhaal over gepassioneerde liefde.

Lees meer...

Sytske van der Ster naast Matteo van der Grijn en Loes Haverkort te zien in toneelstuk Fatal Attraction


Producent Hans Cornelissen van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment maakt vandaag met trots bekend dat Sytske van der Ster, naast Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, te zien zal zijn in het toneelstuk Fatal Attraction. Sytske was eerder te zien in uiteenlopende producties als Foxtrot, Nijntje de musical, Pipo de musical, When Harry Met Sally, Who's Afraid of Woody Allen en HEMA de musical. Hiernaast is Sytske bekend van films als Cop vs. Killer en Rabarber en televisieseries als De Co-Assistent, Levenslied en de vrouwelijke hoofdrol in Heer & Meester. Momenteel speelt Sytske de hoofdrol in Minoes. Fatal Attraction is vanaf oktober 2015 te zien in de Nederlandse theaters. 

Lees meer...

Drie zusters door drie heren


Door Esther Raatgers

Het toneelstuk ‘Drie zusters’  is zo’n klassieker van Anton Tsjechov die al door talloze regisseurs in ontelbaar veel varianten in de theaters is gebracht. Paula Bangels, eerder als regisseuse verbonden aan De Paardenkathedraal in Utrecht, schaart zich in die rij van experimentele regissuers. In haar versie spelen drie mannen de drie zusters. Drie Vlaamse mannen, wel te verstaan. Op 21 januari trapt het trio haar Nederlandse tournee af met een voorstelling in de Stadsschouwburg van Haarlem.

Lees meer...

Vier nieuwe gezichten in theatervoorstelling ANNE


Foto Laila Schoots

Producent Imagine Nation maakt vandaag vier nieuwe castleden van de theatervoorstelling ANNE bekend. Vanaf morgen spelen de castleden hun eerste voorstelling. Het gaat om Yardeen Roos (rol Bep Voskuijl), Diede Blok (rol Piene), Huib Cluistra (rol Hello) en Rick Sessink (rol ober). ANNE is tot en met eind april dit jaar te zien in Theater Amsterdam.

Lees meer...

De Vrek, net even anders


Door Andy Doornhein

23 februari gaat de nieuwste voorstelling van Van Engelenburg Theaterproducties in de Stadsschouwburg van Amsterdam in première. In het bezoekerscentrum van de Nederlandse Bank maken we kennis met de cast, de producent en de regisseur van  ‘De Vrek’ en wordt er een klein tipje van de sluier opgelicht.

Lees meer...

Toneelgroep Oostpool: De Onrendabelen


Door Lucinda Huijskens / Foto's Sanne Peper

De Onrendabelen is een voorstelling van Jeroen Vos onder de regie van Marcus Azzini en is  nog tot zaterdag 24 januari in het theater Oostpool in Arnhem te zien. Het is het eerste deel van het drieluik de Goede Bedoelingen, waarin Vos vooral met humor en sarcasme de verschillende visies van verschillende groepen mensen op de samenleving wil laten zien.

Lees meer...

De Zere Neus van Bergerac


Door Mirjam Christenhuis / Foto Rob de Haan

Het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac is waarschijnlijk bij velen bekend. Een briljant dichter die zeer geplaagd werd door het feit dat zijn neus een flink stuk groter is uitgevallen dan ‘normale’ exemplaren. De liefde die hij hierdoor mis loopt en het feit dat hij een trouwe vriend is. Het Ro theater heeft dit verhaal aangegrepen om er weer een vrolijke familievoorstelling van te maken. 

Lees meer...

Every year a one night stand


Door Esther Raatgers / Foto Roy Beusker

Bij Van Lambaart Producties hebben zowel Peter Tuinman als Liz Snoyink al heel wat successen op hun naam staan. Speelde Tuinman nog de succesvolle rechercheur in 'Baantjer',  Liz Snoyink wist vorig jaar furore te maken door op het laatste moment als hoofdrolspeelster in te springen in 'On Golden Pond', waarin Peter Tuinman weer tekende voor de regie.

Lees meer...

Er is een kindeke op komst en het heet…


Door Kim Brinkhof / Foto's Leo van Velzen

Welkom in de familie, de winterproductie van het DeLaMar theater is een bittere komedie waarin de zeer aparte naam van een nog ongeboren baby een bizarre wending van de avond veroorzaakt tijdens een diner met familie en vrienden. De 100ste regie van Antoine Uitdehaag en zijn vierde  voor het theater aan de Marnixstraat in Amsterdam is zondag 16 november jl. in première gegaan. 

Lees meer...

De Verleiders: Publiek in de greep van het ongrijpbare geld


Door Esther Raatgers / Foto Paul Posse

Over geld spreken, doen we niet zo gauw. Toch is geld een onderwerp dat ons letterlijk en figuurlijk allemaal bezighoudt. Vroeg of laat zet menig Nederlander zich vast door het aangaan van een hypotheekschuld. De laatste jaren zijn de regels hieromtrent naar de reëlere kant aangescherpt, maar de tijd dat we en masse in de gelikte praatjes van onze onafhankelijke tussenpersonen trapten, ligt helaas nog niet zo ver achter ons.

Lees meer...

De droom van Mulisch…


Door Chantal Kunst / Foto's Ben van Duin

De filosofische roman van Harry Mulisch, De Ontdekking van de Hemel, staat nu op de planken in een bewerkte toneelversie. Zaterdag 25 oktober ging in de karakteristieke schouwburg van Haarlem de voorstelling in première.

Lees meer...

Taxi Taxi ontdoet het genre ‘klucht’ van een oubollig imago


Door Joyce Hamilton / Foto's Ellen Broeren

Een geweldige Vlaams-Nederlandse cast, een ingenieus decor, een bizarre verhaallijn en een ijzingwekkend tempo, maken van Taxi Taxi amusement van de bovenste plank voor een breed palet aan ‘humor-en’.

Lees meer...

‘De Huisvrouwmonologen’ is terug van weggeweest


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

‘De Huisvrouwmonologen’ is terug in het theater. Anne-Mieke Ruyten, Miryanna van Reeden en Sophie van Oers nemen het publiek mee op hun reis van dagelijkse irritaties en beslommeringen. Op maandag 13 oktober gaat de voorstelling in de Amstelveense Schouwburg in première.

Lees meer...

Kinderen geen Bezwaar - Van televisieserie naar theatershow


Door Britt van Schie / Foto Peggy de Haan

Kinderen geen bezwaar. Na negen seizoenen en 210 afleveringen volgt er nu een theatershow. Gerard, gespeeld door Alfred van den Heuvel en Sinan, gespeeld door Gürkan Küçüksenturk, hebben een huisje gekocht in Frankrijk. Dat huisje blijkt alleen een krot te zijn.

Lees meer...

Moessons stoppen nooit


Door Esther Raatgers /Foto's Ben van Duin

Het leed van de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog te maken kregen met de terreur van de Duitse bezetters wordt al decennialang van alle kanten belicht. Zeker als de data van 4 en 5 mei weer zichtbaar zijn op de kalender, zijn herdenkingen, documentaires,  krantenartikelen en thematische theatervoorstellingen niet van de lucht. Ook aan de Nederlanders die in Nederlands-Indië de verschrikkingen van het Japanse regime hebben moeten doorstaan, wordt ieder jaar op 15 augustus aandacht besteed.

Lees meer...

Indrukwekkende drieëenheid maakt 'Agnes van God'


Door Esther Raatgers / Foto´s Robin van Straaten

Dit seizoen brengt Albert Verlinde Entertainment het toneelstuk 'Agnes van God' in de Nederlandse theaters. Een nieuwe loot aan de productieboom van onze alom bekende  presentator van RTL Boulevard. En Verlinde lijkt niet over één nacht ijs te gaan met de topcast die hij voor deze productie bij elkaar heeft weten te krijgen.

Lees meer...

Toneelstuk Fatal Attraction nu ook in Nederland


Matteo van der Grijn en Loes Haverkort hoofdrollen in bloedstollend verhaal

DommelGraaf & Cornelissen Entertainment maakt vandaag met trots bekend dat zij de exclusieve rechten hebben verkregen van het toneelstuk Fatal Attraction, dat eerder dit jaar zijn wereldpremière op West End in Londen beleefde. Vanaf oktober 2015 zal deze psychologische thriller in Nederland te zien zijn.

Het toneelstuk is gebaseerd op de wereldberoemde film uit 1987 met daarin Michael Douglas en Glenn Close.Nog altijd wordt de film, die zes Oscarnominaties kreeg, gezien als een klassieker.

Lees meer...

Preview Agnes van God


Foto's Ellen Broeren

Op woensdag 3 september vindt er in Theater De Kom in Nieuwegein een bijzondere perspreview plaats. Het toneelstuk Agnes van God wordt deze middag op bijzondere wijze aan de pers getoond. De cast laat een aantal complete scènes uit de voorstelling zien, in het decor, met het licht en de kleding, zoals het er straks in het theater uit gaat zien.

Lees meer...

Perspresentatie theaterkomedie Taxi Taxi


Foto's Walter Blokker

Een Hollandse taxichauffeur werkt dicht bij de grens met België en leidt al jaren een dubbelleven. Hij is immers getrouwd met twee vrouwen, een Vlaamse waar hij mee in België woont en een Hollandse waar hij mee in Nederland woont. Ondanks zijn strakke uurrooster komt hij in de problemen wanneer hij met een hersenschudding in het nabij gelegen ziekenhuis belandt.

Lees meer...

Hajo Bruins en Peter Blok in nieuwe DeLaMar winterproductie Welkom in de familie


100ste regie Antoine Uitdehaag

Met het nieuwe toneelstuk van DeLaMar Producties Welkom in de familie tekent Antoine Uitdehaag deze winter voor zijn 100ste regie. De cast bestaat uit Peter Blok, Hajo Bruins, Jacqueline Blom, Ruurt de Maesschalck en Hannah van Lunteren. Welkom in de familie, naar Le Prénom van Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte, is een bittere komedie waarin de bizarre naam van een baby op komst een chaos veroorzaakt tijdens een diner met familie en vrienden.

Lees meer...

Amsterdam heeft De Parade


Door Esther Raatgers

Na Rotterdam, Utrecht en Den Haag strijkt De Parade 2014 van 8 t/m 24 augustus neer in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Vanaf station Amsterdam Amstel is het slechts een klein stukje met de tram of met de benenwagen, voordat je je in het feestgedruis van deze bonte theaterkaravaan kunt storten.

Lees meer...

The Normal Heart terug in de theaters


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

New York in de jaren 80. Onder de homobevolking verspreidt zich een ondefinieerbaar virus. Niemand weet wat het is, hoe je er aan komt en wat er aan te doen is… Maar één ding is zeker, je gaat er aan dood. Deze ziekte wordt al snel een homoziekte genoemd. En aangezien in de jaren 80 homo zijn ook niet ‘normaal’ gevonden wordt, worden het virus en bijbehorende slachtoffers onder het tapijt geschoven.

Lees meer...

Joods Historisch Museum ontwikkelt educatief programma voor theatervoorstelling ANNE


Foto Laila Schoots

De afdeling Educatie van het Joods Historisch Museum (JHM) brengt met een lesprogramma voor de theatervoorstelling ANNE onderwijs en cultuur samen. Met nieuw lesmateriaal wordt het verhaal van Anne Frank in een bredere context geplaatst. Vanaf vandaag kunnen er twee verschillende lespakketten voor scholieren worden aangevraagd via de website www.theateramsterdam.nl/scholen.

Lees meer...

The Normal Heart - Wegens succes geprolongeerd!


Reportage Jan Lagendijk

Op dinsdag 29 juli zijn wij aanwezig bij de eerste repetities van de reprise van The Normal Heart in de Doelenzaal van het Internationaal Danstheater in Amsterdam. Dit toneelstuk van Larry Kramer is in de Verenigde Staten overladen met Tony Awards, in Nederland vorige zomer met lovende recensies ontvangen en komt nu weer terug in de Nederlandse theaters.

Lees meer...

Tot Volgend Jaar!: Liz Snoijink en Peter Tuinman gaan 25 jaar lang vreemd


Foto Roy Beusker

Liz Snoijink en Peter Tuinman vertolken volgend theaterseizoen de hoofdrollen in het toneelstuk Tot Volgend Jaar!. Het verhaal begint met een toevallige ontmoeting van twee vreemden, gespeeld door Tuinman en Snoijink, in het restaurant van een hotel waar ze beiden te gast zijn. De avond eindigt in haar hotelkamer waar ze tot de conclusie komen dat ze elkaar zeer aantrekkelijk vinden en op slag verliefd worden.

Lees meer...

Het verhaal van Anne Frank: nu ook in andere talen te volgen


Door Mirjam Christenhuis

Op donderdag 26 juni 2014 beleefde het theaterstuk Anne in Theater Amsterdam zijn tweede première. Om ook toeristen en niet-Nederlands sprekend publiek te trekken, heeft producent Robin de Levita een uniek meertalig vertaalsysteem bedacht. De ontwikkeling ervan heeft anderhalf jaar in beslag genomen. De Levita wil op deze wijze het theaterstuk Anne meer bereikbaar maken voor een breder publiek.

Lees meer...

Susan Visser speelt Madame Bovary bij Theatergroep Suburbia


Een zinderende toneelbewerking van Flauberts literaire meesterwerk gespeeld door Susan Visser en Tijn Docter

Voor het eerst is Madame Bovary van Gustave Flaubert te zien in de Nederlandse theaters. In het volgende theaterseizoen spelen Susan Visser en Tijn Docter deze voorstelling bij Theatergroep Suburbia. Léon van der Sanden bewerkt dit beroemde boek van Flaubert voor toneel. De regie is in handen van Julia Bless. Van september t/m december 2014 is Madame Bovary te zien in Nederland.

Lees meer...

Bedscènes, een eigentijdse relatiekomedie


Door Marit van Eisden / Foto’s Leo van Velzen

Men neme: drie slaapkamers, vier stellen en problemen. Dit zijn de hoofdingrediënten van de nieuwe zomerproductie van het DeLaMar theater. Na ‘Het Geheugen van het Water’ en ‘De Ideale Vrouw’ gaat op zondag 22 juni ‘Bedscènes in première.

Lees meer...

The Fountainhead – Toneelgroep Amsterdam

Door Chantal Kunst / Foto Jan Verweysveld

Toneelgroep Amsterdam brengt voor de eerste keer een toneelversie van The Fountainhead (1943)  van schrijfster Ayn Rand in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het heeft jaren geduurd voordat Toneelgroep Amsterdam de rechten hiervoor heeft gekregen. Regisseur Ivo van Hove is er opnieuw in geslaagd om een vrij gedateerd verhaal te vertalen naar een voorstelling die zeer actueel is. 

Lees meer...

Première War Horse


Door Marit van Eisden / Foto’s Brinkhoff & Mögenburg

In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam gaat op zaterdag 14 juni de bijzonder theatervoorstelling War Horse in première. War Horse vertelt het verhaal over de grenzeloze liefde en een onverwoestbare vriendschap tussen een jongen en zijn paard tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer...

Bijzondere ontmoeting drie jeugdvriendinnen van Anne Frank bij ANNE


Foto Mischa Schoenmaker
Hanneli Pick-Goslar, Nanette Konig-Blitz en Jacqueline van Maarsen aanwezig bij theatervoorstelling ANNE

Gisteren, op donderdag 12 juni, was het 85 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren. Speciaal voor die gelegenheid nodigden producent Imagine Nation en het Anne Frank Fonds haar jeugdvriendinnen Hanneli Pick-Goslar, Jacqueline van Maarsen en klasgenoot Nanette Konig-Blitz uit om die avond stil te staan bij Anne’s geboortedag in Theater Amsterdam.

Lees meer...

Perspresentatie Agnes van God


Door Ilse de Vries / Foto's Ellen Broeren

‘Welkom in ons thuis! Het is voor het eerst dat we hier een presentatie geven’. Producent Jeroen Dona verwijst hiermee naar de Gruyterfabriek in Den Bosch. De oude fabriek is namelijk omgebouwd tot bedrijven pand en Albert Verlinde Entertainment (AVE) is sinds anderhalf jaar op deze plek gevestigd. Het pand is eveneens de locatie waar vandaag de trailer van de nieuwe toneelproductie Agnes van God wordt opgenomen. Tijdens deze draaidag krijgt de pers vast een glimp van de productie te zien en wordt natuurlijk de cast voorgesteld.

Lees meer...

Voorstelling Vijf seconden… in Bellevue Lunchtheater hervat


Foto Caroline Bijl

De voorstelling Vijf seconden…  in het Bellevue lunchtheater wordt vanaf aanstaande zondag 18 mei hervat. De rol van Marcel Faber wordt wegens ziekte overgenomen door acteur Sabri Saad El Hamus. Vijf seconden… beleefde op vrijdag 9 mei zijn Amsterdamse première in Bellevue Lunchtheater.De voorstellingen tot en met vrijdag 16 mei blijven afgelast vanwege bovengenoemde reden.

Lees meer...

Cast Ontdekking van de hemel compleet


Foto Piek
Meesterwerk van Mulisch voor het eerst op toneel

Waldemar Torenstra, Sieger Sloot, Genio de Groot, Lidewij Mahler, Lieneke Le Roux en Marijn Claes zijn volgend seizoen te zien in De ontdekking van de hemel. Voor het eerst is het meesterwerk van Harry Mulisch bewerkt voor toneel.

Lees meer...

Anne – ‘Gelukkig’ had ze haar dromen nog…


Door Marit van Eisden / Foto’s Kurt van der Elst

Hoe het moet zijn om ondergedoken te zitten, is niet voor te stellen. Het feit dat je niet weg kan, geen geluid mag maken, met vele mensen bij elkaar zit en je gewoonweg niet weet hoe lang je zo moet leven. De onzekerheid en de angst om ontdekt te worden, de onderlinge spanningen die er zijn en het gebrek aan privacy. In de voorstelling Anne krijg je een levendig beeld van hoe het is geweest om te leven in het Achterhuis.

Lees meer...

Vijf seconden in een uur


Door Esther Raatgers / Foto Caroline Bijl

Mensen, het komt voor: je bent getrouwd, je bent gelukkig en dan komt er iemand op je pad met wie je je onbedwingbaar verwant voelt. Hoe noem je dat? Een zielsverwant, een klik hebben met iemand, een soulmate, voor elkaar bestemd?

Lees meer...

Wereldpremière Anne


Foto's Gwendolyne van Erp

In het bijzijn van Koning Willem Alexander gaat op donderdag 8 mei de voorstelling Anne in première. Het toneelstuk over het leven van Anne Frank is tevens de eerste voorstelling van het nieuwe Theater Amsterdam. Aan de Danzigerkade in Amsterdam is in augustus 2013 begonnen aan de bouw van dit theater.

Lees meer...

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…Hoe is mijn relatie in dit verband?’


Door Esther Raatgers

Een huwelijk sluiten is meestal niet zo moeilijk. Een huwelijk goed houden; dat is een moeilijker opgave. Hoe vaak wordt onze liefde voor elkaar niet op de proef gesteld door stinkende sokken op verkeerde plaatsen, zeurende vrouwen op verkeerde momenten, krijsende kinderen als je het al niet meer aan kunt en oervervelende familieleden die na een jarenlang gedoogbeleid toch ineens dat nare trekje van jou eens hoognodig aan de kaak moeten stellen?

Lees meer...

Translunar Paradise


Door Andy Doornhein / Foto's Alex Brenner

Op woensdag 1 april is de voorstelling Translunar Paradise, gespeeld door Theater ad infinitum, in de Stadschouwburg van Utrecht in première gegaan. Een voorstelling met lovende recensies in The Guardian en The Times die nu ook te zien is in Nederland. Een prachtig ontroerend verhaal vertellen zonder ook maar één woord te spreken. Dat kan toch echt niet, of juist wel?

Lees meer...

De Pelikaan -Een verstikkend familieportret


Door Chantal Kunst / Foto's Jan Versweyveld

Op zondag 23 maart gaat de voorstelling De Pelikaan in première in de stadsschouwburg Amsterdam. Deze voorstelling is tevens het  regiedebuut van Susanne Kennedy bij Toneelgroep Amsterdam. Het verhaal is geschreven door August Strindberg (1849-1912).

Lees meer...

Pip Utton als Casanova


© Andy DoornheinDoor Amanda Hilhorst / Foto's Andy Doornhein

Zoals eigenlijk steeds het geval is, is ook dit jaar Pip Utton weer een maand lang in diverse theaters door heel Nederland te zien. Hij wisselt zijn rijke oeuvre af en speelt dus niet overal dezelfde show. Na onder andere Bacon, Dickens, Churchill en Hitler, brengt Utton ook dit jaar weer een nieuwe show mee op zijn tournee.

Lees meer...

Indrukwekkende Vaslav in première


Door Mirjam Christenhuis / Foto’s Leo van Velzen

Op zondag 16 maart gaat het toneelstuk Vaslav, naar het boek van Arthur Japin,  in DeLaMar Theater in Amsterdam in première. De zaal is gevuld met zeer divers première publiek, alle disciplines van de kunsten zijn wel vertegenwoordigd, toneelspelers, cabaretiers, auteurs, balletdansers, couturiers, producenten, recensenten, tv persoonlijkheden en nog veel meer.

Lees meer...

Première Gejaagd door de wind


Door Ellen Broeren / Foto's Jean Philipse

Afgelopen vrijdag ging in de Verkadefabriek in Den Bosch de voorstelling ‘Gejaagd door de wind’ in première. Terwijl het publiek langzaam de zaal betreedt, speelt de zeer muzikale cast heerlijke feelgood muziek.

Lees meer...

Presentatie Anne


Door Mirjam Christenhuis / Foto’s Ilse de Vries

Samen met de rondleiding door het nieuwe Theater Amsterdam wordt ook de voltallige cast en creatives van Anne gepresenteerd op woensdag 12 maart. Met de pont, die vanaf 1 mei vanaf Centraal Station Amsterdam rechtstreeks naar Theater Amsterdam gaat varen komt de voltallige cast van Anne bij het nieuwe theater op de Danzigerkade aan. 

Lees meer...

Vaslav, over grenzeloze liefde en ambitie


Door Mirjam Christenhuis / Foto's Margot de Heide

Op woensdag 5 februari is, in het recent geopende hoofdkantoor van Stage Entertainment in Amsterdam, de perspresentatie van de vierde DeLaMar Productie Vaslav.

Lees meer...

Rake zinnen documentaire prachtig verwerkt in voorstelling Afterparty


Door Esther Raatgers / Foto Piek

In de jaren zestig woonde in Casablanca een arts, George Burou, die een pionier was op het gebied van transgenderoperaties. In 2012 kwam de documentaire 'I am a woman now' uit van Michiel van Erp. In deze film portretteerde Van Erp transgenders die destijds onder behandeling van Burou waren geweest.

Lees meer...

'On Golden Pond': Goede wijn behoeft geen krans


Door Esther Raatgers / Foto's Christiaan Deurloo

'Ongeluk komt meestal in drieën', zegt men. Afgelopen week moest de première van 'So You Think You Can Dance' voortijdig worden afgebroken, omdat de winnaar van de spannende televisieshow een uur voor de première uitviel.

Lees meer...

La Paloma


Door Andy Doornhein / Foto's Ben van Duin

Voor de derde keer in vijftig jaar spelen Kitty Courbois, Ingeborg Elzevier en Sigrid Koetse weer samen in één voorstelling: La Paloma. Op zaterdag 18 januari is de première in de Leidse Schouwburg.

Lees meer...

‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ – Over de flair van het vaderschap


Door Esther Raatgers / scènefoto's Roy Beusker

Het moet natuurlijk de ultieme zegel zijn op het liefdesgeluk: het krijgen van een kind. Hoe vaak zijn we al niet getuige geweest van stellen die tot over hun oren verliefd zijn en vol gelukzaligheid vertellen dat ‘ze zwanger zijn’. En zodra het kind geboren is, vindt iedereen in de omgeving dat fijn en wordt er om het hardst geroepen dat het krijgen van een kind het grootste levensgeluk is dat je kan overkomen.

Lees meer...

Première Liefde Half om Half – Lachen om leugens


Door Marit van Eisden / Foto’s Michel Porro

De jaren 70. Drie stellen, twee woningen, twee etentjes, één affaire. In Liefde Half om Half zien we de strubbelingen van drie stelletjes, waarvan er twee met elkaar een affaire hebben en waarvan het andere stel, zonder dat ze het weten, gebruikt worden als alibi. Net als je denkt dat het allemaal uitkomt, blijkt dit pas het begin te zijn. Op zondag 12 januari gaat Liefde Half om Half in de Haarlemse Stadsschouwbrug in première.

Lees meer...

Familie, een gevaarlijke afdaling


Door Kim Brinkhof / Foto's Leo van Velzen

Het Toneel Speelt brengt ‘Familie’ terug op de planken. Het stuk, geschreven door Maria Goos, was voor het eerst te zien in 2000. Nu met een deels andere generatie acteurs, wordt één van de populairste toneelstukken van het begin van deze eeuw opnieuw gespeeld.

Lees meer...

Bekendmaking cast theatervoorstelling ANNE


Foto Roy Beusker
Eerste ontmoeting van castleden in Theater Amsterdam

Producent Imagine Nation maakt vandaag de cast van de nieuwe theatervoorstelling ANNE bekend. Het gaat om drie actrices en drie acteurs: Barbara Pouwels, Chava voor in ’t Holt, Debbie Korper, Paul Kooij, Wim Bouwens en Jason de Ridder.

Lees meer...

Paul Groot voor het eerst in serieuze toneelrol


Foto Andy Doornhein

Paul Groot, bekend van o.a. Koefnoen, speelt volgend seizoen zijn eerste serieuze toneelrol. Naast Renée Fokker en Porgy Fransen gaat hij spelen in het nieuwe stuk van Ger Thijs met de werktitel Lastige Liefde. Vanaf december 2014 is de voorstelling in het hele land te zien.

Lees meer...

Harrie en twee meesters – lachen in de middeleeuwen


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

Harrie Vermeulen en Jon van Eerd, deze twee namen zijn inmiddels met elkaar vergroeid. Elk jaar staat van Eerd met een nieuw stuk op de planken en elk jaar met de knullige Vermeulen in de hoofdrol. Met titels als: Een rits te ver, Oranje Boven, Kantje Boord en De Bonbonfabriek trekt Van Eerd met zijn alter ego Harrie Vermeulen al jaren achtereen volle zalen

Lees meer...

Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool


Door Betty Keeman / Foto Sanne Peper

'Hideous (wo)men' is alweer de vierde voorstelling in de reeks Visual Statements van Toneelgroep Oostpool. Deze reeks gaat over de spektakelmaatschappij en de beeldcultuur van deze tijd. In deze mimevoorstellingen worden beelden gecreëerd over de huidige cultuur.

Lees meer...

Haar naam was Sarah, hartverscheurend toneel


Door Marit van Eisden / Foto's Raymond van Olphen

De Franse schrijfster Tatiana de Rosnay oogst in 2009 niets anders dan lof met de bestseller 'Haar naam was Sarah'. Het boek, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren worden verkocht, wordt logischerwijs verfilmd in 2010. Momenteel is de theaterversie 'Haar naam was Sarah' in de Nederlandse theaters te zien. Een gedurfde zet van producent Bos Theaterproducties, die voor de bewerking en de regie Léon van der Sanden en Ursul de Geer binnenhalen.

Lees meer...

Een kleine blonde ode, aan Boudewijn en Antonie

Reportage Mischa Muijlaert

Het boek ‘De Kleine Blonde Dood’ is in 1985 geschreven door Boudewijn Büch. De gelijknamige film verscheen in 1993 en ontving een Gouden Kalf. Büch stierf in 2002 op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Nu is het tijd voor een theaterversie van dit alom bekende verhaal. Deze nieuwe toneelproductie van de hand van Albert Verlinde Entertainment is gebonden aan de familieleden van Büch. Maar ook is de hoofdrol eeuwig verbonden aan de overleden zwager van Verlinde, Antonie Kamerling, die in 1993 de hoofdrol van Valentijn Boecke voor zijn rekening nam.

Lees meer...

De Tijd Voorbij – Beklemmend ontroerend


Door Kim Brinkhof / Foto's Leo van Velzen

De Mary Dresselhuyszaal in het DeLaMar Theater was zondag 20 oktober jl. volledig gevuld voor de première van De Tijd Voorbij. Opnieuw een samenwerking van DeLaMar Producties met regisseur Antoine Uitdehaag en actrice Tjitske Reidinga. Een beklemmend verhaal met als thema’s rouw, troost en verdriet wordt overtuigend gebracht met emotionele uitschieters en verfijnd spel, het publiek geroerd achterlatend.

Lees meer...

Première Eindeloos


Reportage Eveline Di Scala
“Wat heeft het voor zin om dood te gaan, als je niet eens weet hoe het is om te leven?”

In het oudste theater van Nederland, de Leidse Schouwburg, gaat het toneelstuk 'Eindeloos' in première. Het nieuwe stuk van Theaterwerk Spiriet onder regie van Johan Verheij gaat over een familie waarvan de zoon en broer Tom, afscheid heeft genomen van het leven.  Een gedurfd thema, maar zeer actueel. Net als bij het vorige stuk 'Ontboezemingen' brengt Spiriet nu weer een taboedoorbrekend familiedrama op de planken, dat bij het publiek een gevoel van herkenning en een lach en een traan teweeg brengt. 

Lees meer...

Première ‘Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde’


Door Chantal Kunst / Foto Peggy de Haan

Het boek ‘Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde’, van het getrouwde auteurskoppel Allan en Barbara Pease, is een wereldwijd succes. Inmiddels zijn er zelfs al twee vervolgboeken over ditzelfde onderwerp verschenen. De schrijvers nemen je mee op de zoektocht naar de verschillen tussen de man en de vrouw.

Lees meer...

Moord in het theater


Door Irene Vogels / Foto's Mischa Muijlaert

Achttien jaar geleden was de eerste aflevering van de politieserie Baantjer op televisie te zien, gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. Na 123 afleveringen en een heel aantal herhalingen kan een theatervoorstelling niet uitblijven.

Lees meer...

Absinthe – Gevaarlijk lekker


Door Kim Brinkhof / Foto's Maartje Strijbis

Absinthe, een voorstelling over Anna Witsen en de Tachtigers is op 6 oktober jl. in première gegaan in Theater Bellevue te Amsterdam. Een meeslepend verhaal geschreven door Arthur Japin in de stijl die we van hem gewend zijn uit zijn romans. Tot leven gebracht door theatergezelschap de Hollanders op enthousiaste en dynamische wijze.

Lees meer...

Première Alles went behalve een vent


Door Chantal Kunst / Foto’s Andy Doornhein

Alles went behalve een vent is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Yvonne Kroonenberg. In de hoofdrollen Joke Bruijs en haar, in het echte leven, ex-man Gerard Cox, die samen jaren in successerie ‘Toen was geluk heel gewoon hebben gespeeld.’ Daarnaast is er nog een bijrol voor nieuwkomer Robbert Bijnen.

Lees meer...

Een leven lang theater


Door Irene Vogels /  Foto's PIEK

Sinds de première op 22 september reist de voorstelling Levenslang theater door het hele land. Op zaterdag 28 september speelt deze productie in het DeLaMar theater in Amsterdam. Het toneelstuk wordt gespeeld door vader en zoon, Eric en Beau, Schneider en is gebaseerd op: ‘ A life in the Theatre’ van David Mamet. De regie is in handen van Wannie de Wijn.

Lees meer...

Who’s afraid of George and Mildred


Door Andy Doornhein / Foto Ben van Duin

De titel zet mij totaal op het verkeerde been. Even was ik bang dat deze komedie een aftreksel was van het ooit zeer populaire Britse televisieduo George and Mildred. Dit programma, voor het eerst uitgezonden in 1976, ging over een man en een vrouw die elkaar constant in de haren vlogen met de daar bij behorende bekende Britse Humor.

Lees meer...

De Donkere Kamer van Damokles


Door Marit van Eisden / Foto's Ben van Duin

Het misschien wel bekendste boek van W.F. Hermans, De Donkere Kamer van Damokles stamt uit 1958 en is door menig Nederlander gelezen. Deze oorlogsroman geeft stof tot nadenken, want, als je het boek gelezen hebt, weet je dat je als lezer met enkele vragen achterblijft. Op zaterdag 28 september gaat de toneelbewerking van dit boek in Haarlem in première.

Lees meer...

Perspresentatie Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde


Door Marije Semplonius / Foto Roy Beusker

Misschien is Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde, niet het toneelstuk met de meest beschaafde titel van dit seizoen, maar een hilarisch stuk voor een avondje lachen, gieren, brullen is het zeker. Op woensdag 18 september wordt de voorstelling gepresenteerd aan de pers.

Lees meer...

Baantjer in het Theater: u bepaalt de afloop!


Door Ester Dijkema / Foto Roy Beusker

Heb je ooit al eens mee willen werken aan het oplossen van een moord? Je krijgt nu volop de gelegenheid in het theater tijdens de voorstelling Baantjer in het Theater van Niehe Van Lambaart Theaterproducties. Tijdens de perspresentatie vertelde Erwin van Lambaart over het ontstaan van de voorstelling en hoe men te werk is gegaan om dit toneelstuk uit te kunnen voeren.

Lees meer...

Première Vijftig Tinten... de parodie


Foto's Mischa Muijlaert

Dat de boeken Vijftig Tinten van schrijfster E.L. James  een groot succes zijn, bleek wel uit de verkoopcijfers van de boekenreeks. In 2011 verscheen het eerste deel van de Vijftig Tinten trilogie. Nog geen twee jaar later zijn van dit drieluik wereldwijd 42 miljoen exemplaren verkocht, is een speelfilm in de maak en is er een theaterstuk van gemaakt. Vijftig Tinten… de parodie gaat op zondag 8 september in het Oude Luxor Theater in Rotterdam in première.

Lees meer...

‘Rouw siert Electra’ beklemmend goed

Door Esther Raatgers / Foto Jan Versweyveld

Toneelgroep Amsterdam heeft het komend seizoen heel wat voorstellingen voor toneelminnend Nederland in petto. Zo heeft regisseur Ivo van Hove het succesvolle stuk ‘Rouw siert Electra’ voor een tweede keer van de plank gepakt. In 2003 vierde deze voorstelling al successen met Halina Reijn in de hoofdrol. Omdat het zo’n topstuk is, mocht Halina in 2006 opnieuw aantreden en dat ze nog steeds niet aan overgave en inleving heeft ingeboet, bewijst ze anno 2013 nog steeds. ‘Rouw siert Electra’ ging onlangs in reprise en op 31 augustus zat ik namens Theaterparadijs in de zaal om verslag te doen van deze toneelvoorstelling.

Lees meer...

Eindeloos, humoristisch familiedrama met opvallende cast

Door Ester Dijkema / Foto's Andy Doornhein

De perspresentatie van Eindeloos vond op 5 augustus plaats in het kantoor van Stichting 113 Online, een zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. Het toneelstuk is de nieuwste voorstelling van Theaterwerk Spiriet die hiermee de maatschappelijke drempel om over zelfmoord te praten wil verlagen. Er is daarom een bewustwordingscampagne gestart met 113 Online. De première is op 17 oktober in de Leidse Schouwburg. 

Lees meer...

Tijd dringt voor 'The Normal Heart'


Door Esther Raatgers / Foto's Andy Doornhein

Soms lijken dingen zo op hun plaats te vallen. Paul de Leeuw wordt in New York gegrepen door het toneelstuk 'The Normal Heart' en vraagt zich via Facebook af wie dit stuk naar Nederland brengt. Hij vindt gehoor bij Maarten Voogel en Frans Schraven van Theatergroep Opus One. Binnen twee dagen worden de opvoerrechten voor het stuk verkregen. Aan Opus One-huisvertaalster Coot van Doesburgh wordt de Nederlandse bewerking toevertrouwd, Job Gosschalk wordt aangesteld als regisseur van een actuele topcast met namen als Frederik Brom, Freek Bartels, Thijs Römer en Henriëtte Tol.

Lees meer...

Première ‘Een Ideale Vrouw’


Door Marit van Eisden / Foto Roy Beusker

In 2012 startte het Amsterdamse DeLaMar theater met hun eerste zomerproductie, Het Geheugen van Water. Dit bleek een groot succes en tevens het eerste deel van een drieluik met Tjitske Reidinga in de hoofdrol. Deze zomer is er gekozen voor de komedie ‘Een Ideale Vrouw’, die op 16 juni in het DeLaMar theater in premiere gaat.

Lees meer...

Stenen bruidsbed vraagt om een wakkere geest


Door Esther Raatgers / Foto's Carli Hermès

Het aantal mensen dat uit eigen ervaring kan vertellen over de Tweede Wereldoorlog neemt elk jaar af. Rond vijf mei moeten we inmiddels een beroep doen op de generatie die ten tijde van de Duitse bezetting nog jong was. Het doet bijna vergeten dat er een tijdperk is geweest, waarin vrijwel iedere Europeaan dagelijks aan de noeste arbeid was, ondanks het feit dat een ieder op zijn of haar eigen manier een oorlogsverleden met zich meedroeg. En in dat tijdperk speelt ‘Het stenen bruidsbed’ zich af.

Lees meer...

Alles went behalve een vent


Reportage Jan Lagendijk

Op donderdag 23 mei was de scriptlezing van de theaterkomedie “Alles went behalve een vent” in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam.  Alles Went gaat over houden van, lang samen zijn, ouder worden, ingesleten gewoontes en de ontsnapping daaraan. Een prachtige komedie die herkenbaar, authentiek en doorspekt van humor is. Een productie van De Rode Boksbal (Bastiaan Ragas) en Van Engelenburg Theaterproducties.

Lees meer...

'Seks (s)maakt gelukkig' naar meer


Door Esther Raatgers / Foto's Eric van Nieuwland

Wat is dat toch met het onderwerp 'seks'? Want of je nou bankdirecteur bent of shovelmachinist; begin over seks en zelfs in de saaiste koffiepauzes zijn alle oren onmiddellijk gespitst. Geen wonder dat het theater momenteel uitpuilt van de lulverhalen en de vaginamonologen. Het blijft beschamend leuk. Ook Wilbert Gieske waagt zich dit theaterseizoen aan een vertaling van het Duits-Oostenrijkse '100% Sekstherapie' en tourt met zijn seminarachtige monoloog 'Seks maakt gelukkig' langs een aantal Nederlandse theaters.

Lees meer...

Première De Huisvrouwmonologen: alles behalve een monoloog


Door Simone Schuurman / Foto’s Robin van Straaten

In Theater Diligentia Den Haag vindt op 3 april 2013 de première van De Huisvrouwmonologen  plaats. Veel BN’ers, een roze loper, een sfeervol theater met prachtige rode kleuren aan de wand, het toneel, de indrukwekkende pilaren en de balkons met gouden applicaties. Maar De Huisvrouwmonologen zal tijdens hun tournee door Nederland in ieder theater tot zijn recht komen. 

Lees meer...

Pip Utton wederom weergaloos


Door Amanda Hilhorst / Foto's Andy Doornhein

Al jaren toert de Britse Utton een paar maanden per jaar langs de Nederlandse theaters. Hij heeft een vaste kern bezoekers die al zijn shows gezien hebben en dat zijn er inmiddels aardig wat. Zo kon je hem onder andere  al bewonderen als Bacon, Charlie Chaplin, Adolf Hitler, Charles Dickens, The Hunchback of the Notre Dame en Winston Churchill. En nu kunnen we daar ook ‘The Last Musketeer’ aan toevoegen. Afgelopen zaterdagavond zagen wij deze voorstelling, die Pip Utton deze avond voor de tweede keer speelde. En hoe. 

Lees meer...

Première To be or not to be

Door Jennifer Schreurs / Foto's Phile Deprez

To be or not to be, het derde theaterspektakel van Het Zuidelijk Toneel, is op vrijdag 22 maart 2013 in première gegaan in Theater Tilburg. De titel doet vermoeden dat de Hamlettragedie van Shakespeare wordt opgevoerd, maar niets is minder waar!

Lees meer...

Yes, Prime Minister!


Door Amanda Hilhorst

In 2010 werd de toneelversie van de bekende Britse komedies Yes, Minister en Yes, Prime Minister geschreven. De schrijvers van de tv-series, Antony Jay en Jonathan Lynn, kwamen weer bij elkaar om 30 jaar na de eerste aflevering nog één keer Whitehall op de hak te nemen. Op West End is de satirische komedie ook tijdens zijn derde run nog steeds een succes. Zo’n succes dat ze aan de overkant van het water op dit moment een UK tour houden. En gister, 9 maart, ging ook de Nederlandse uitvoering in première in de prachtige Leidse Schouwburg.

Lees meer...

Iedereen is niet iedereen in Liefde Levenslang


Door Margot Dicke / Foto's Ben van Duin

Op donderdag 7 maart vindt in de Schouwburg Amstelveen de première van het toneelstuk: ‘Liefde Levenslang’ plaats. Centraal in dit stuk staan de vragen of je de band met je zus weer kan oppakken nadat je elkaar twintig jaar niet meer hebt gezien, terwijl jullie levens enorm veranderd zijn? Waarom heeft de één gedaan wat zij heeft gedaan en waarom de ander juist niet? Kan je iemand die een vreselijke daad heeft begaan in het verleden, nu weer vertrouwen. En dat het verschrikkelijke niet opnieuw gebeurt? En is alles wel zoals het in eerste instantie lijkt? 

Lees meer...

Vrouwen als Bimbo, is dat emancipatie?


Door Betty Keeman

Vrouwen worden in de huidige media vaak halfnaakt afgebeeld, het lijkt normaal te zijn. Maar moeten we dat eigenlijk wel normaal vinden? In reclame wordt bij mannen vaak het hoofd getoond, bij vrouwen zijn dat de borsten, buik, billen en benen. Hugh Hefner claimt zelfs dat de Playboy meer voor het feminisme heeft betekend dat de emancipatie. Deze en andere feiten over vrouwen in de media worden aan het publiek verteld aan het begin van de voorstelling ‘Bimbo’ van Toneelgroep Oostpool, gemaakt door Theatergroup Boogaert/VanderSchoot. 

Lees meer...

Struisvogels in De Kersentuin

Door Esther Raatgers

Is het fout om conservatief te zijn? Je omgeving te behouden zoals die is, omdat je er zoveel herinneringen aan hebt? En waarom leven we eigenlijk? Wat is de zin van ons bestaan? En is die voor ons allemaal hetzelfde? Wanneer kun je tevreden zijn met wat je hebt bereikt?  Verrassend veel vragen die in me opkomen en me op het puntje van mijn stoel doen belanden tijdens het kijken naar ‘De Kersentuin’ van Tsjechov. De première vindt plaats op 23 februari in het DeLaMartheater in Amsterdam.

Lees meer...

‘Kramer vs. Kramer; een prachtig drama’


Door Carlie Spruijt / Foto’s Joris van Bennekom

Een scheidingsdrama, niet bepaald iets om van te genieten. En toch kan het mensen een gezellig avondje uit bezorgen. Dat bewijst de voorstelling ‘Kramer vs. Kramer’ van Rick Engelkes Producties tijdens haar première op maandag 18 februari in de Haarlemse Stadsschouwburg.

Lees meer...

Première Terug naar de Kust


Door Margot Dicke / Foto's Joris van Bennekom

Het is tien jaar geleden dat de succesvolle debuutroman Terug naar de Kust van Saskia Noort is gepubliceerd. Er zijn meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. De verfilming onder regie van Will Koopmans is ook zeer geslaagd.  Nu wordt deze boeiende psychologische thriller voor het eerst op de planken gebracht door de regisseuse Mette Bouhuijs.

Lees meer...

Oog en oor voor ‘Oude meesters’


Door Esther Raatgers / Foto's Ben van Duin

Ooit schreef Joost Prinsen in zijn column voor het Noord-Hollands Dagblad: ‘Zuiver en in de maat zingen, kunnen duizenden mensen. […] Maar als je voor een studiomicrofoon of voor een zaal staat, moet je dat domme werk achter je laten en je alleen concentreren op: Hoe breng ik het lied zo goed mogelijk over op het publiek.” In hoeverre hij deze spreuk waar maakt, zie ik op zaterdag 19 januari in de Leidse Schouwburg, naast Bram van der Vlugt. In de nieuwste pennenvrucht van Ger Thijs: ‘Oude Meesters’.

Lees meer...

Dial M for Suspense


Door Roxy van der Post / Foto's Joris van Bennekom

Het afgelopen theaterseizoen startte het Thriller Theater met 39 Steps: een Hitchcock trilogie. Op dinsdag 8 januari ging Dial M for Murder: (“U spreekt met uw moordenaar”, het tweede deel uit de drieluik, succesvol in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Lees meer...

Courbois, Parels van Poëzie


Door Andy Doornhein

Alsof je in de huiskamer van Kitty Courbois zit. Lekker glaasje wijn erbij, stukje kaas, plakje worst en dan verwend worden met mooie verhalen en bijzondere gedichten. Dat is het gevoel wat ik heb tijdens de voorstelling Parels van Poëzie van Kitty Courbois.

Lees meer...

Mijn naam is Christiane en ik ben acht jaar

Reportage Andy Doornhein

In een tijd dat het niet eenvoudig is om het publiek naar het theater te laten komen is in mijn ogen een toneelversie van Christiane F. een enorme gok. Maar wat ben ik blij dat Henrike van Engelenburg deze gok heeft durven nemen.

Christiane F .is een voorstelling die gebaseerd is op het boek van Kai Hermann en Horst Rieck: “Wir Kinder vom Bahnhoff Zoo”. Het boek gaat over het uitzichtloze leven van een verslaafd vijftienjarig meisje in Berlijn eind jaren zeventig. Zij moet zichzelf verkopen om aan geld te komen om heroïne te kunnen kopen. In de ochtend gaat ze gewoon naar school en 's middags pikt ze bij Bahnhoff Zoo mannen op voor geld.

Lees meer...

Cloaca – De theaterhit van 2002 terug in de theaters


Door Marit van Eisden

Na het succes van het toneelstuk en de verfilming Cloaca in 2002 is de voorstelling tien jaar later, met nieuwe cast, terug in de theaters!
Cloaca gaat over vier vrienden, zij kennen elkaar al twintig jaar en hebben elk hun problemen.
Pieter, gespeeld door Guy Clemens, is ambtenaar bij de gemeente en heeft problemen op zijn werk. Joep ( Sieger Sloot) is een politicus die elk moment een ministerspost kan gaan vervullen. Hij zit in een huwelijkscrisis en komt (of die dat nu wil of niet) bij Pieter logeren.

Lees meer...

Première Contrapunt - voor de echte liefhebbers van theater in zijn puurste vorm

Reportage Wim Lanser

Het muziektheaterstuk Contrapunt naar het gelijknamige boek van Anna Enquist is op zondag 21 oktober in première gegaan. Decor voor deze première was de Schouwburg in Leiden, gezien de intieme sfeer van deze zaal en het theaterstuk een goede keuze.

Lees meer...

Zadelpijn 2 – Het verwende nest


Foto's Gwendolyne van Erp

Na de succesvolle tournee van Zadelpijn en ander Damesleed zijn de zes vriendinnen opnieuw te zien in de Nederlandse theaters. De voorstelling is gebaseerd op de bestseller Het verwende nest van het Liza van Sambeek die  ook Zadelpijn en ander damesleed schreef. Het boek verscheen in 2004 en sindsdien zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Wiske Sterringa neemt opnieuw de bewerking voor haar rekening en de regie ligt  wederom in handen van Bruun Kuijt. 

Lees meer...

Première de Bonbon Fabriek


Reportage  Mischa Muijlaert

Na de succesvolle voorstellingen Boing Boing en Kantje Boord kruipt Jon van Eerd wederom in de huid van de knullige Harrie Vermeulen in zijn nieuwe voorstelling De Bonbon fabriek.

Lees meer...

Première Wordt u al geholpen?


Door Amanda Hilhorst / Foto's Jan Lagendijk

Afgelopen maandag 24 september ging de Nederlandse versie van Are you being served? in de Goudse Schouwburg in première. Terwijl in Nederland code geel is afgegeven vanwege de storm die over het land heen raast, stromen bekende en onbekende Nederlanders de schouwburg binnen.

Lees meer...