PREMIERES
 INTERVIEWS
openluchttheaters_2015

WAR HORSE in première Stadsschouwburg Antwerpen


Door Manon Goosen/Foto’s Ellen Broeren

Met de première van ‘War Horse’ 17 mei 2015 is het wereldwijde theaterfenomeen ‘War Horse’ neergestreken in Antwerpen, met Vlaamse topacteurs in de hoofdrollen. Music Hall vond deze in Yves Bondue, Mark Tijsmans, Els de Schepper, Guillaume Devos, Wim Van Den Driessche, Kobe Van Herwegen, Sébastien De Smet en Nordin De Moor. Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze maken het Nederlands ensemble compleet. In totaal staan er 40 mensen op het podium om dit fantastische verhaal te vertellen.

‘War Horse’ vertelt het indrukwekkende verhaal van de Engelse boerenjongen Albert, die vriendschap sluit met het paard Joey. Als Joey door zijn vader Ted verkocht wordt aan het Britse leger om ingezet te worden op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog, gaat Albert hem achterna. Al snel na zijn verscheping naar Frankrijk komt Joey in vijandelijk gebied terecht. Door een reeks spelingen van het lot staat hij de beide kampen in de verschrikkelijke oorlog bij, en komt hij uiteindelijk alleen terecht in Niemandsland. Intussen houdt Albert moedig vast aan zijn missie om Joey terug te vinden en hem weer thuis te brengen.

‘War Horse’ maakt niet alleen indruk door dit aangrijpende verhaal over vriendschap en zelfopoffering tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is, dat de paarden en andere dieren tot leven worden gebracht via prachtige en inventieve poppen, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company. De plaatselijke acteurs die Joey en zijn vriend Topthorn bedienen, krijgen hiervoor een intensieve opleiding. In totaal worden in ‘War Horse’ 23 grote en kleine poppen gebruikt. ‘War Horse’ is gebaseerd op de roman van Michael Morpugo uit 1982. Het verhaal werd in 2011 ook verfilmd door Steven Spielberg.

Wat een overweldigende, onvergetelijke belevenis was dit in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Een fantasierijk drama met prachtige meeslepende muziek die zijn weerga niet kent. Waarin de Vlaamse tongval de voorstelling tot de Vlaamse versie van ‘War Horse’ maakt. Fantastisch, een immens grote opening, een mooi tijdbeeld qua kostumering dat echt een veiling in 1912 te Devon, Engeland laat zien. De vogels fladderen wat heen weer in een decor, wat fraai is door de eenvoud die het uitstraalt, in een mooie belichting. Het is bijzonder indrukwekkend om echte paarden en ganzen te zien en te horen. Binnen enkele ogenblikken vergeet je niet alleen dat ze door mensen worden bewogen, maar ook dat de natuurgetrouwe geluiden van diezelfde mensen afkomstig zijn. Naast het bespelen van die geweldig mooie, inventieve poppen, die echt elke beweging maken, zoals we in de natuur van hen gewend zijn. 

Het publiek wordt er stil van in de volle zaal, iedereen voelt de spanning van het verhaal. De oorlog van 1914-1918 wordt documentarisch weergegeven, op een vleug wolken die geprojecteerd zijn, ook een zeer fraaie manier om de gruwelijkheden van de oorlog in de lucht weer te geven.  Het is aangrijpend om te zien, hoe intens de band is tussen Albert en Joey. Joey is een renpaard, maar moet in één week een trekpaard worden. Wat is dit mooi gespeeld door Frank Beurskens en de bespelers van Joey. Het is fraai om telkens de heftige spanning even te voelen ademhalen, door songs van Yves Bondue, waardoor de aktes naadloos in elkaar overgaan, zonder dat de spanning echt verloren gaat. 

Ook zie je de worsteling met twijfel, die er in elke oorlog heerst, met betrekking tot de levensvragen: Wie ben ik? En voor wie wil ik vechten? Een mooie uiting van de pure menselijke gevoelens die in elke oorlog een rol spelen.

Je hoort en voelt het denderen van de kanonnen en je bent getuige van de gevechten en alles wat daarbij aan menselijke en dierlijke slachtoffers valt. En elke keer overleeft Joey de veldslagen en verschrikkingen die hij als ren- en trekpaard ‘War Horse’ moet doorstaan. Hoe mooi is dan de zintuiglijke reactie van mens en dier, als er een klank van herkenning is……. Aansluitend hoor je de klokken, die het einde van de Eerste Wereldoorlog inluiden op 11 november 1918. Tot op de dag van vandaag de dag van de wapenstilstand.

‘War Horse’ is dé sensationele en unieke productie met levensechte paarden van het Britse National Theatre in samenwerking met de Zuid Afrikaanse Handspring Puppet Company. Op 9 oktober 2007 ging deze voorstelling in première in Londen. Inmiddels is War Horse zeven jaar onafgebroken in de Engelse hoofdstad te zien. Na de wereldpremière trok ‘War Horse’ meteen de wereld rond, overal met evenveel succes: Broadway, een Amerikaanse tournee, Australië, een Britse en Ierse tournee, Berlijn, een tour langs de grootste Nederlandse theaters en volgend jaar ook in China. Het publiek raakt, waar ook ter wereld, verrukt door het bijzondere verhaal en de unieke vormgeving. War Horse won in 2012 maar liefst 5 Tony Awards, waaronder die voor Beste Theaterstuk.

Voor informatie: www.musichall.be of

150517_WarHorseBE_EllenBroeren-1
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-10
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-11
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-2
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-3
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-4
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-6
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-8
150517_WarHorseBE_EllenBroeren-9
1/9 
start stop bwd fwd