PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

Aan tafel met: Danny van Zuijlen


Door Andy Doornhein
In deze nieuwe serie gesprekken laten we bekende en wat minder bekende mensen uit de theaterwereld aan het woord.

In de altijd gezellige Foodhallen in Amsterdam, heb ik Danny van Zuijlen uitgenodigd om samen met mij een tosti te komen eten. Na twee eerdere pogingen om elkaar te spreken is het moment dan eindelijk daar en zitten we met een heerlijke warme tosti aan tafel.

Lees meer...

Stalker: interview met Maike Boerdam en Steve Beirnaert


stalkerDoor Girija Nederstigt

Het zal de meeste niet ontgaan zijn: musicalsterren Maike Boerdam en Steve Beirnaert hebben een eigen webserie opgezet. Stalker. In juli ging de serie op YouTube/Facebook van start en het werd onverwachts een groot succes.
Vanaf maandag 31 augustus t/m vrijdag 11 september wordt Stalker elke werkdag om 17.50 uitgezonden op Podium TV! Podium TV is in Noord Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe en een groot deel van Overijssel) te zien via de kabels van Ziggo / UPC (kanaal 35), Kabelnoord (kanaal 19) en Caiway (kanaal 39) of via internet. Best tof voor een webserie die in eerste instantie niet bedoelt was voor het grote publiek. Voor ons reden genoeg om met Maike en Steve in gesprek te gaan over hun eigen project.

Lees meer...

Broadwaysensatie Pippin naar Amsterdam: een interview met de hoofdrolspelers


Door Kim Spapens / Foto’s Andy Doornhein

Deze week was er groot nieuws voor musicalliefhebbers: Broadwaysensatie Pippin komt naar Nederland! In maart en april 2016 zal deze ‘high flying musical’ voor zes weken te zien zijn in theater Carré. Muziek- en Theaterparadijs sprak de twee hoofdrolspelers Kyle Dean Massey en Lisa Karlin over de musical en hun eerste ervaringen in Amsterdam. 

Lees meer...

Interview Julia Graveland


Door Girija Nederstigt & Marijn Sieben / Foto's Moulin Rouge-Sandie Bertrand

Een paar weken geleden konden jullie het verslag lezen over ons bezoekje aan de Moulin Rouge. Het wereldberoemde cabaret in Parijs waar medewerkers van  veertien verschillende nationaliteiten aan meedoen. Onder hen de Nederlandse Julia Graveland. Wij kregen de kans om haar een paar vragen te stellen. 

Lees meer...

Geschiedenis van de Nederlandse Openluchttheaters


Ongeveer 100 jaar vóór Christus stond er in Nijmegen al een Romeins openluchttheater; een  echt amfitheater met een gesloten, ovale tribune. Daar zijn helaas slechts sporen van gevonden. Als we dit Romeinse theater derhalve buiten beschouwing laten, dan kunnen we met een gerust hart beweren dat het uit 1915 stammende Natuurtheater Oisterwijk het oudste openluchttheater van Nederland is. Ter geruststelling: in de tussenliggende periode is er op theatraal gebied in de openlucht gelukkig ook het één en ander gebeurd in Nederland.

Lees meer...

NEW YORK BABYYYYYYYYYYYY deel 2


Michael Kroegman is acteur, regisseur, schrijver, producent, trotse vader van een fantastische zoon, trotse hondenliefhebber en een echt theaterdier.

Ik ben onderweg naar Nederland. Met een schat aan nieuwe ideeën keer ik terug. Wat is en blijft New York toch een fantastische stad. Letterlijk 24/7 bijna niet normaal. Het mooie aan die stad is dat je er voor kunt kiezen om de drukte op te zoeken, zoals Times Square, daar barst het van de toeristen net mieren.

Lees meer...

NEW YORK BABYYYYYYYYYYYY deel 1


Michael Kroegman is acteur, regisseur, schrijver, producent, trotse vader van een fantastische zoon, trotse hondenliefhebber en een echt theaterdier. 

Ik ben onderweg naar mijn appartement waar ik een week zal blijven. Nou ja blijven, die paar uren per nacht om te slapen om voor de rest de stad weer tot mij nemen. Ik word altijd zo blij als ik er weer ben. Voor mij is New York de stad der steden. Hier gebeurt het, hier moet je zijn als je dit vak wil begrijpen.

Lees meer...

Kroegman in New YorkMichael Kroegman is acteur, regisseur, schrijver, producent, trotse vader van een fantastische zoon, trotse hondenliefhebber en een echt theaterdier.

Dit keer geen geschreven column maar een video bericht live from the Big Apple:3 Musicals in één: Tony Neef en Maaike Widdershoven samen in Schouwburg Kunstmin


Door Anja Lelieveld

Ze schitteren op dit moment beiden in een andere musical. Hij in 'Sonneveld' en zij in 'The Sound of Music'. Maar op 13 en 14 juni 2015 zijn ze samen te bewonderen in Dordrechts eigen Kunstmin met een wervelende show: Best of Broadway. Hierin brengen zij het mooiste repertoire uit de rijke musicalhistorie. Maaike en Tony blikken alvast vooruit.

Lees meer...

Hé hallo - column van Michael Kroegman


Michael Kroegman is acteur, regisseur, schrijver, producent, trotse vader van een fantastische zoon, trotse hondenliefhebber en een echt theaterdier.
Mijn trip naar New York is geboekt, dit jaar opnieuw naar die fantastische stad. De stad waar, wat ik vind, alles gebeurt op theatergebied. Vorig jaar heb ik prachtige musicals gezien waaronder: The Book Of Mormon, If/Then (met Idina Menzel die overigens 16 juni in Carré staat en waar ondergetekende naar toe gaat), Forbidden Broadway, Avenue Q en ik heb er nog veel meer gezien.

Lees meer...

Interview 'Later is Nu'


Door Mischa Muijlaert / Foto's Mischa Muijlaert

'Later is Nu' is een wervelende muzikale terugblik op de jaren ‘50 en ‘60 met een bijzondere cast en de mooiste ‘liedjes van toen’ uitgevoerd door Joke Bruijs, Charly Luske, Jacques Herb, Erica Yong o.l.v. het orkest van Jasper Westerhof. 'Later is Nu' neemt u mee naar een periode, waarin de wereld verandert van radio naar tv. De avond wordt van achtergrondverhalen voorzien, wonderlijk gepresenteerd en aaneen gepraat door theaterrecensent en getuige-deskundige Jacques d'Ancona. 

Lees meer...

Interview Renée van Wegberg


Door Mirjam Christenhuis / Foto Wim Lanser

Renée van Wegberg is één van de vier zangers van Vive la France:‘Een charmante Franse avond vol herkenning, met repertoire uit vele decennia. Een ware ‘Tour de France’! De rest van de cast bestaat uit : Philippe Elan, Job Bovelander en Annelien Spithoven.

Lees meer...

Tweede gedeelte theaterseizoen 2014/2015


Best gek om deze column te beginnen met tweede gedeelte theaterseizoen 2014/2015. Je ziet steeds vaker in de programmering van de theaters, dat theaterstukken van toneel tot aan musical, in het theaterseizoen of het eerste gedeelte of het tweede gedeelte op tour gaan. Dit heeft vaak te maken met acteurs die in andere producties zitten of simpelweg met hoe de producenten het theaterstuk in productie willen laten gaan. Niet te vergelijken met het buitenland waar het hele jaar wordt door geprogrammeerd.

Lees meer...

Niels Geusebroek geeft zich bloot tijdens eerste theatertour


Foto's Gwendolyne van Erp
‘Ik heb geen geheimen’

Nadat hij de club- en festivalpodia veelvuldig betrad, zoekt zanger Niels Geusebroek nu een iets ander speelveld op. Tijdens zijn eerste theatertour Here Am I belooft hij het publiek een persoonlijk kijkje in zijn muzikale ziel.

Lees meer...

Janneke Iking - Sprookjes bestaan!


Door Diedy van Tol

Er was eens….. een meisje dat op jonge leeftijd al betoverd werd door sprookjes. Zij ontdekte de liefde voor het theater en bezocht jeugdtheaterschool Mirakel. Maar ze wilde meer en studeerde af aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater en hier mee groeide haar liefde voor dat mooie theatervak. Ze speelt sinds 2005 meerdere Sprookjesbosbewoners en nu vertolkt deze van origine Amersfoortse al voor de derde keer twee rollen in Sprookjesboom de Musical: als Roodkapje en als Heks. Actrice, zangeres en musicaldocent Janneke Iking over sprookjes…

Lees meer...

Even voorstellen...


Het is een paar dagen voor kerst en we hebben nog iets meer dagen te gaan, voordat 2014 het stokje overdraagt aan 2015. Gek om een eerste column te schrijven in het oude jaar terwijl je eigenlijk een column hoort te schrijven in het nieuwe jaar voor het nieuwe jaar. Maar ik kan gewoon niet wachten. Je merkt het al, ik ben net even een beetje anders dan anders.

Lees meer...

Van Sesamstraat tot Fledermaus - De veelzijdigheid van Carolien Canters


Door Esther Raatgers / Foto Simon Bedford

Tot 4 januari toert Sesamstraat Theater met de productie 'Kerst in Sesamstraat' langs verschillende theaters. Choreografe van het eerste uur Carolien Canters tekent in deze productie ook voor de regie. Theaterparadijs had een verrassend en boeiend gesprek met deze theatrale duizendpoot. Dansen en muziek zitten Carolien Canters in het bloed. Als jong meisje verzon ze al kleine beweginkjes die ze kon uitvoeren op het ritme van het tikken van de richtingaanwijzer in de auto.

Lees meer...

Danny de Munk over zijn theatertournee “Twee zachte armen om je heen”


Door Marit van Eisden / Foto Roos Fotografie

Danny de Munk zit ruim 30 jaar in het vak. In 2012 vierde hij dit jubileum al eens uitgebreid met een concert in de Heineken Music Hall. Maar met deze nieuwe theatertournee wil de zanger in de vorm van een muzikale biografie het publiek meenemen langs alle hoogte- maar ook dieptepunten, van zijn carrière.

Lees meer...

Interview Veldhuis en Kemper - Steeds meer een rauw randje


Door Rinske Wels / Foto Ester Gebuis

Twee jongens uit de reclame die ook nog eens vrijwel meteen een hit hadden met ‘Ik wou dat ik jou was’. Kemper: ‘Dat is in theaterland zo ongeveer vlek op vlek’. Inmiddels heeft het duo bewezen dat ze een vaste waarde binnen het cabaret zijn. ‘We willen mensen troosten door ons eigen geworstel te laten zien’.

Lees meer...

Interview Hajo Bruins en Peter Blok - Welkom in de familie


Door Esther Raatgers

Vanaf 5 november brengt het DeLaMar theater de winterkomedie 'Welkom in de familie' op de planken. Na het succes van de zomerkomedies heeft de organisatie van het DeLaMar besloten om deze trend in de wintermaanden voort te zetten, daarbij gebruikmakend van de prettige samenwerking met Antoine Uitdehaag en een aantal bekende acteurs en actrices. Zo maken o.a. Jacqueline Blom, Hannah van Lunteren en Ruurt de Maesschalk deel uit van de cast. Wij spraken met Peter Blok en Hajo Bruins, de twee mannelijke hoofdrolspelers, over de voorbereidingen op deze winterproductie.

Lees meer...

Dorus herleeft in de huid van Henk Poort


Door Marit van Eisden / Foto's Jan Lagendijk

Van origine is Henk Poort eigenlijk operazanger. Begin jaren 90 maakt Poort de overstap naar het musicalgenre als hij als de strenge Jean Valjean in 'Les Misérables' zijn opwachting maakt. De zoektocht naar de hoofdrol van Jean Valjean is al enige tijd in volle gang, als de juiste kandidaat nog steeds niet is gevonden. Via zijn kapper komt Poort bij deze audities terecht. Tijdens zijn auditie in Carré overdondert Poort de voltallige auditiecommissie met zijn vertolking van ‘Bring him Home’. En na een tweede auditie voor Cameron Mackintosh is de kogel door de kerk: Henk Poort gaat de rol Jean Valjean spelen.

Lees meer...

Daan Bartels leest, schrijft, wandelt en ademt Nederlandstalige kleinkunst


Door Diedy van Tol / Foto Anne van Zantwijk

Al op jonge leeftijd is Daan Bartels, door het luisteren naar de Lp’s afkomstig uit de platenkast van zijn ouders, in de ban van artiesten als Boudewijn de Groot, Robert Long en Martine Bijl. En die liefde voor het Nederlandstalige lied neemt steeds heftiger vormen aan: cd’s van De Dijk, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, Liesbeth List en Acda & De Munnik verrijken zijn collectie. Bartels ontpopt zich als een kenner en wordt in een later stadium radiomaker bij de VARA voor Radio 2 en schrijver van vele artikelen en interviews (o.a.20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs en Nieuwe Klassiekers).

Lees meer...

Isabelle Beernaert - Het gaat om het zien, accepteren en omarmen van onze ware ‘GLASHELDERE’ gevoelens


Door Diedy van Tol / Foto Fabrice Hauwel

‘Glass’ is de naam van de nieuwe theaterproductie waarmee Isabelle Beernaert het (dans)minnend publiek het komend seizoen weer wil verrijken, raken en emotioneren. Vanaf november 2014 is de voorstelling in diverse Nederlandse en Belgische theaters te zien. ‘Glass’ is alweer de vierde productie van de Vlaamse choreografe en misschien voor een nieuw publiek het prille begin van een nieuwe liefde: dans. Tijd voor een goed gesprek, helder als glas(s)!

Lees meer...

Column Viviane Veger - Een avontuur dat ten einde komt


Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen. Vandaag voor het laatst.

Lees meer...

Interview Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?


Foto Anneleen Louwes

Joeri Vos maakt dit voorjaar voor het Oerol-festival een bewerking van de roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van de Noorse schrijver Johan Harstad. Een muziektheatervoorstelling over vriendschap, liefde, vergankelijkheid en moed met het desolate landschap van Terschelling als decor. Regisseur Joeri Vos en componist Bastiaan Woltjer spreken elkaar over de voorstelling, de muziek, Oerol, gekte, en meer.

Lees meer...

Column Viviane Veger - Hola! Que tal?


Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen.

Lees meer...

Anne-Mieke Ruyten: nu aan de bar, straks onder de groene hemel!


Door Diedy van Tol / Foto's SBS6/Elvin

Onlangs is de nieuwe tv serie “Bar Gezellig”, een remake van  het indertijd zeer populaire “Cheers”, van start gegaan op SBS6.  Naast Bastiaan Ragas, Sytske van der Ster, Dick van den Toorn, Hugo Konings en Mark Scholten is ook Anne-Mieke Ruyten elke woensdagavond te zien als de wat stoere barvrouw Cindy.

Lees meer...

Column Viviane Veger - Onverwachte veranderingen


Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen.

Lees meer...

Column van Vivane Veger: De weken vliegen voorbij!


Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen.

Lees meer...

Hola Chicos y Chicas


Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen. Vandaag de eerste column vanuit Spanje.

Lees meer...

De plannen zijn veranderd!


© Andy DoornheinDoor Viviane Veger

Ik had dit verhaal graag willen beginnen met mijn aankomst in Valencia en alle activiteiten daar omheen. Maar zoals de titel al aangeeft zijn de plannen veranderd. In eerste instantie zou ik de aankomende twee weken naar Valencia gaan om de kostuums te passen en tijdens ‘Las Fallas’* opnames te maken voor de promotiefilm van de musical. Maar helaas zijn de kostuums nog niet af en hierdoor kunnen er geen opnames gemaakt worden.

Lees meer...

Avontuur in Valencia


Foto Andy Doornhein.

Viviane Veger studeerde vorig jaar af als uitvoerend danseres aan de dansacademie Lucia Marthas. Na vele audities in Nederland, België en Duitsland waarbij ze steeds afgewezen werd, deed ze auditie voor een musical in Spanje. Tot haar grote geluk werd ze aangenomen en dus zal ze in maart naar Valencia vertrekken. Op Theaterparadijs.nl zal Viviane met enige regelmaat over haar belevenissen vertellen. Vandaag stelt ze zich aan ons voor.

Lees meer...

Interview met Noortje Herlaar


Door Mirjam Christenhuis / Foto Margot de Heide

Vanaf vrijdag 7 maart is het toneelstuk Vaslav exclusief te zien in het DeLaMar in Amsterdam. Arthur Japin bewerkte zijn gelijknamige bestseller op verzoek van DeLaMar Producties speciaal voor Jeroen Krabbé die de rol van Sergej Diagilev op zich zal nemen. Een van zijn tegenspelers is Noortje Herlaar in de rol van Romola Nijinsky voor wie dit haar eerste toneelstuk is, als je de Huisvrouwmonologen niet meetelt.

Lees meer...

Interview Sandra van Nieuwland - Muziek met een persoonlijke omlijsting


Sandra van Nieuwland trekt met band theaters langs

Ze was dé verrassing in seizoen 3 van The Voice Of Holland en sindsdien is de hardwerkende Sandra van Nieuwland een van de populairste zangeressen van ons land. Nadat ze in november haar nieuwe album Banging On The Doors Of Love uitbracht, vol zelfgeschreven nummers, trekt ze nu door Nederland met haar eerste theatertour.

Lees meer...

Uit de kom in de Kom


Een column van Michel Sorbach
Foto Andy Doornhein

Theater de Kom in Nieuwegein.
De voorstelling begint zo. Ik ben gezond gespannen, zin om te gaan spelen. En om in de rol van de vader van Melissa te duiken en zijn karakter verder uit te diepen.  Zo'n 45 minuten later val ik letterlijk en figuurlijk uit mijn rol. Ik grijp mis en val van een verhoging op het podium. Een paar seconde ben ik door de pijn mijn oriëntatie kwijt. Weet niet meer waar ik ben en voel gelijk dat er iets goed mis is. Dan dringt tot mij door dat de scène nog niet klaar is. Ik heb nog een zin....

Lees meer...

Voetbalproject inspireert Charly Luske


Door Esther Raatgers

Toen Jozef en Maria met hun ezel naar Bethlehem moesten afreizen, voer hun tocht vast langs kale, dorre vlaktes, terwijl een straffe oostenwind hen misschien voortdurend teisterde en hen van de weg dreigde te waaien. Anno 2013 heeft Amsterdam deze barre tocht in hoge mate weten te verromantiseren. Wie in december van het Centraal Station naar de Dam loopt, kan zijn hart ophalen aan een felverlichte Beurs van Berlage en een Damrak vol warme herbergjes waar kooplui maar wat graag hun deuren voor je openhouden. Het mag dan misschien crisis zijn, maar de gemeente Amsterdam weet maar al te goed hoe je toeristen van over de hele wereld een warm kerstgevoel kunt bezorgen.

Lees meer...

Danny de Munk ‘viert’ Kerstfeest op de Dam


Door Marit van Eisden

Vrijdag 20 december staat in het teken van het Kerstfeest op de Dam. Danny de Munk zingt samen met collega’s Charly Luske, Edsillia Rombley en Anita Meijer verschillende kerstnummers in een gezellige kerstsetting. Ook brachten zij ieder een bezoek aan het Leger de Heils. Als wij Danny spreken, vertelt hij ons meer over zijn bezoek aan het Leger des Heils, zijn eigen kerstdagen en zijn plannen voor 2014.

Lees meer...

Marije van Sonsbeek vindt haar space bij JEANS in Wings of Dreams!

Door Diedy van Tol / Foto Ingrid Ipenburg

 

Vanaf oktober 2013 maakt de formatie JEANS weer een muzikale vlucht langs vele Nederlandse theaters met Wings of Dreams, een gloednieuwe JEANS productie. Een hernieuwde kennismaking met de “oude” bekende JEANS garde en wat minder bekend, jong aanstormend talent. Zoals altijd weer een verrassend palet met diverse muzikale kleuren!

Lees meer...

Laura Vlasblom geeft workshops Dubbing

Door Laura Vlasblom

Wat is dubbing? Dubbing is eigenlijk gewoon het Engelse woord voor ‘tekenfilms inspreken’  Inspreken van tekenfilms is echt te gek werk, want wat is er nou leuker dan een paar uur tekenfilms kijken en een beetje gek doen. Ik heb heel veel vaste karakters in de wereld van de cartoons zoals onder andere Barbie, Katrien Duck, Granny in The Looneytunes, De kleine Zeemeermin en natuurlijk Gloria in Madagascar. Maar vergis je niet, dubben of inspreken is echt een vak.

Lees meer...