PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

Revival op de Parade 2015


Door Mirjam Christenhuis / Foto’s Gwendolyne van Erp

Wat is een ‘revival’? Van Dale geeft aan: een zelfstandig naamwoord, (her)opleving, wedergeboorte, herleving en hernieuwde belangstelling. In dit licht kun je inderdaad de boyband Revival zien, maar wat ik gezien heb is een geweldige energie van vier mannen die gezamenlijk van het podium af spatten, muziekaal ondersteunt door De Konrad Koselleck Band.

Lees meer...

Fotoverslag Oosterhout Live 2015


Reportage Bianca Dijck

Op 4 juli is het Lukwelpark in Oosterhout is de nieuwe locatie voor Oosterhout Live. Oosterhout Live deed dit jaar een stapje terug, zo leek het. Dit jaar is gekozen voor een vernieuwde opzet van het Brabantse festival. Niet meer de allergrootste namen van Nederland, maar wel de meeste gezelligheid met de meest geboekte artiesten van het moment. En de sfeer en de gezelligheid is hetzelfde als voorgaande jaren. 

Lees meer...

Fidelis Fortibus door Circus Ronaldo


Reportage Wim Lanser

Circus Ronaldo is al jaren een graag geziene gast op de diverse straattheater festivals zowel in België (waar de roots liggen van circus Ronaldo) als ook in Nederland en andere landen. Voor wie Circus Ronaldo nog niet kent, het zijn vaak absurdistische en komische voorstellingen met veel nostalgie van het oude circusleven van begin vorige eeuw. Is het dan circus? Nee. Is het dan theater? Nee. Het is circustheater of theatercircus als je het zo wilt noemen. 

Lees meer...

Fotoverslag: Openluchttheater Vondelpark biedt gevarieerd en gratis programma


Foto's Marijn Sieben

Voor het 41e jaar op rij organiseert het Openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam een bijzonder programma voor de aankomende zomer. Geniet tot en met 27 september van meer dan 150 GRATIS muziek-, theater-, dans-, jeugd- en cabaretvoorstellingen in het mooiste park van Amsterdam. 

Lees meer...

Fotoverslag Zomerspektakel aan het Meer


Foto's Bianca Dijck

Zomerspektakel aan het Meer is een driedaags evenement op 5, 6 en 7 juni 2015 voor jong en oud in Alphen aan den Rijn aan de Zegerplas. Het betekent drie dagen feest met muziek, sport, spel en volop horeca.

Lees meer...

Ruim 25.000 bezoekers beleven geslaagde jubileumeditie van Indian Summer 2015


Foto's Peter in 't Hout
Verhuizing naar recreatiegebied Geestmerambacht pakt goed uit

Ruim 25.000 bezoekers waren dit weekend aanwezig op de vijftiende editie van Indian Summer. Met 15.000 festivalgangers was de zaterdag uitverkocht. Bezoekers hoorden met headliners Anouk, Racoon, Kensington en Dotan vier Nederlandse artiesten die elk op eigen kracht een- of zelfs tweemaal de Ziggo Dome uitverkopen.

Lees meer...

Divers programma Caprera Bloemendaal


Ook dit seizoen beschikt openluchttheater Caperea Bloemendaal weer over een gevarieerd programma met voor ieder wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende concerten bijwonen maar zijn er ook cabaret- en kindervoorstellingen of theatercolleges te bezoeken. Bekijk hieronder een greep uit het programma.

Lees meer...

Openingsweekend Holland Festival vol gratis programma's


De eerste Holland Festival-editie onder leiding van artistiek directeur Ruth Mackenzie biedt in het openingsweekend veel gratis programma’s. Het Holland Festival nodigt daarmee iedereen uit om op 30 en 31 mei de start van het festival mee te vieren. Aansluitend op het openingsconcert op 30 mei in Koninklijk Theater Carré vindt House in Your House plaats. Een live-stream van dj-sets van Nederlands beste house-dj’s van dit moment waarmee je thuis je eigen openingsfeest kunt bouwen.

Lees meer...

Spoffin OFF: rennende dansers en piepjonge circusartiesten


Festival Spoffin heeft uit zo’n tweehonderd aanmeldingen uit bijna dertig verschillende landen twintig groepen en artiesten geselecteerd voor het OFF programma, onderdeel van het internationale street arts festival dat het laatste weekeinde van augustus in en rond de binnenstad van Amersfoort plaatsvindt. ‘Spoffin wordt steeds bekender, ook buiten Europa,’ zegt Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van het festival. Opvallend in het programma is het grote aantal jonge theatermakers, afkomstig uit alle windstreken van Europa. Cink Cink Cirk bijvoorbeeld, is een piepjonge circusgroep uit Tsjechië.

Lees meer...

Digitale liedcyclus in Extra-programma Holland Festival 2015


Holland Festival presenteert naast het hoofdprogramma het Extra-programma, een uitgebreider en gevarieerder contextprogramma dan ooit met 63 evenementen en activiteiten, die veelal gratis toegankelijk zijn. Op 31 mei lanceert het Holland Festival The Book of Sand van Michel van der Aa, de eerste interactieve liedcyclus die uitsluitend als app en website te bekijken is, geïnspireerd op de verhalen van Jorge Luis Borges. Drie parallel lopende filmlagen onthullen alternatieve gezichtspunten en introduceren nieuwe elementen. De kijker kiest zijn eigen weg door de liedcyclus, die wordt gezongen door popzangeres Kate Miller-Heidke.

In het Extra-programma worden festivalthema’s uitgediept in voor- en nagesprekken, debatten en lezingen met kunstenaars en denkers. Het festival werkt hiervoor samen met bekende en met nieuwe partners.

Lees meer...

Ntjam Rosie – North Sea Jazz Festival


Ntjam Rosie speelt op de komende editie van het North Sea Jazz Festival. Op vrijdag 10 juli 2015 is ze de openingsact in de Darling. Speciaal voor het North Sea Jazz Festival breidt Rosie haar vaste band uit met een percussionist en twee backing vocals en brengt ze speciale gasten mee: Ronald Snijders (dwarsfluit), Pink Oculus (zang, rap), Lamin Kuyateh (kora) en Teus Nobel (trompet). Rosie brengt onder meer nummers ten gehore van haar laatste album THE ONE dat afgelopen maand verscheen. Inmiddels is het album ook uitgebracht in de VS en in Japan.

Lees meer...

Mary. J. Blige, John Legend en D'Angelo op North Sea Jazz


Van 10 tot en met 12 juli vindt het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival plaats. Vandaag kan de organisatie twaalf nieuwe namen bekendmaken.
Op vrijdag maakt Mary J. Blige haar debuut op het festival. Ook maken twee van de meest succesvolle soulsterren van dit moment, John Legend en D’Angelo hun opwachting in Rotterdam.

Lees meer...

Vernieuwd Festival Classique in 2015


Hofvijver centrale punt van vier dagen klassieke muziek

De negende editie van Festival Classique krijgt een vernieuwde opzet. Nog altijd staat het festival in het teken van klassieke muziek, met als klinkende hoogtepunt Hét Hofvijverconcert. Maar tijdens deze nieuwe editie van 18 tot en met 21 juni is de spectaculaire concertlocatie van de Hofvijver het centrale punt voor alle activiteiten van het festival. Het Hofvijverpodium krijgt een geheel nieuw uiterlijk met een tribune die ruim twee keer zoveel toeschouwers plaats biedt.

Het festivalhart dat eerdere edities te vinden was op ´Het Plein´, verplaatst naar de kades van de Hofvijver, waar het festivalpubliek en toevallige voorbijgangers kunnen genieten van mobiele orkesten, workshops en presentaties. Verder wordt het Haagse publiek vier dagen lang verrast door gratis mobiele optredens die zich door de binnenstad begeven.

Lees meer...

Fringe Festival: Het temmen van een faun steeds minder ver van mijn bed


Door Esther Raatgers

Van 4 t/m 14 september vindt in Amsterdam het Fringe Festival plaats. Voor Fringe geen groot festivalterrein ergens in het hart van de stad, maar slechts één tent bij het Leidsebosje en verder 40 locaties, verspreid over de hele stad, waar tal van theatermakers zich op hun eigen manier mogen uitleven. Voorwaarden om met het Fringe Festival mee te doen zijn slechts dat de voorstelling tijdens het festival in première gaat en dat theatermakers hun eigen voorstelling produceren.

Lees meer...

Gay Pride - Fotoverslag Canal Parade


Foto’s Gwendolyne van Erp

Voor de achttiende keer vond gisteren in Amsterdam de Canal Parade plaats. Tijdens de Gay Pride in Amsterdam is deze botenparade toch wel het spetterende hoogtepunt te noemen. De botenparade vaart van het Westerdok naar het Oosterdok en trok vorig jaar nog 800.000 bezoekers. Met meer dan 80 deelnemende boten duurt de Canal Parade een paar uur.

Lees meer...

Over het IJ festival – Locatietheater in Amsterdam Noord


Door Marit van Eisden /Foto’s Andy Doornhein

Het ‘Over het IJ Festival’ vindt zijn oorsprong in 1993. In dit jaar stond het theaterfestival voor de eerste keer aan het IJ in Amsterdam Noord. Inmiddels in het uitgegroeid tot een zomerfestival, dat elf dagen lang te bezoeken is op de NDSM-werf in Amsterdam Noord.

Lees meer...

Fotoverslag Concert at SEA


Foto's Gwendolyne van Erp / Tekst concertatsea.nl

Concert at SEA op de Brouwersdam in Zeeland is uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Nederland. Het is tevens het paradepaardje van BLØF, die het festival in 2014 voor de negende keer organiseert. Het festival markeert voor veel bezoekers het begin van de zomervakantie. Behalve de programmering is de unieke locatie met uitzicht op de Noordzee, de lage toegangsprijs en de gezellige sfeer voor veel mensen reden een weekend naar Zeeland te komen.

Lees meer...

Fotoverslag RTL Zomerfestival


Foto's Walter Blokker

Zaterdag 21 juni trapte RTL de zomer af in Park de Wezenlanden. Het RTL Zomerfestival was dit jaar grootser dan ooit. Naast de sterke line-up met Guus Meeuwis, Alain Clark, Miss Montreal, Nick & Simon, Ali B op mainstage, beleefde de bezoekers de wereld van RTL in de Zomertuin. Een dag vol hoogtepunten en ontspanning met en door RTL-sterren.

Lees meer...

Rode loper festival

Reportage Mirjam Christenhuis 

Op vrijdag 19 juni vindt de opening van het Rode Loper Festival plaats, wat al voor de vijftiende keer in Amsterdam Oost wordt georganiseerd.

Dit jaar heet het ook weer Rode Loper Festival, Twee jaar lang was het festival verbonden aan de website LiveOost.nl. Deze website laat het hele jaar door de culturele agenda zien van alles wat er op cultureel gebied te zien en te beleven valt in Amsterdam Oost. Maar voor dit jaar is er gekozen om terug te keren naar de vertrouwde naam.

Lees meer...

Fotoverslag Indian Summer Festival


Foto's Walter Blokker

Bijna 25.000 bezoekers waren afgelopen weekend aanwezig tijdens de veertiende editie van Indian Summer Festival. Met uitstekend festivalweer zagen zij Underworld zaterdag daverend afsluiten, hoorden op zondagavond Lily Allens popsongs en daartussen optredens en dj-sets van Yellow Claw, Tom Odell, Jett Rebel, Kensington, Birdy, Jacqueline Govaert, Novastar, De Dijk, Michel de Hey, Roog, Jan Jaap van der Wal en ruim 50 andere artiesten, dj's en comedians.

Lees meer...