PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

Staatsopera van Tatarstan brengt balletklassiekers naar Nederland


Klassieke sprookjes komen tot leven in het Zwanenmeer, De Notenkraker en Sleeping Beauty  

Het balletgezelschap van de Staatsopera van Tatarstan komt in december 2015 en januari 2016 naar Nederland met de mooiste balletklassiekers. Het Zwanenmeer, De Notenkraker en Sleeping Beauty zijn in deze sfeervolle periode te zien in diverse theaters. Sprookjes komen tot leven met prachtige muziek, magische decors en ballet van een zeer hoogstaand niveau. Niet alleen echte liefhebbers van ballet mogen deze voorstellingen niet missen, ook ‘onervaren’ aanschouwers van deze balletten beleven een avond om niet te vergeten.

Lees meer...

Moving Futures – Amsterdam


Door Viviane Veger / Foto's Menno van der Meulen

Moving Futures is een reizend festival met de nieuwste generatie dansmakers en is te zien in tien verschillende steden door heel Nederland. Het festival betreft niet alleen optredens van de nieuwe dansmakers, maar er vinden tevens veel evenementen, workshops, films, lezingen en allerlei andere activiteiten rondom de voorstellingen plaats. Zo heeft elke stad zijn eigen unieke randprogramma. Voor ieder wat wils om zoveel mogelijk dans te proeven, ervaren, voelen en natuurlijk te zien.

Lees meer...

Isabelle Beernaert de angst voorbij in 'Under My Skin'


Na vier succesvolle theaterproducties is modern choreograaf Isabelle Beernaert niet meer weg te denken uit de theaterwereld. Tweemaal won zij de Dans Publieksprijs en dit seizoen brengt zij met haar vijfde voorstelling Under My Skin een nieuwe dimensie aan in haar oeuvre: ‘Het is liefde, het is contact, het is overgave’. Under My Skin gaat 13 november a.s. in première in het Zuiderstrandtheater, Den Haag. 


Lees meer...

FunkIsh in première; Funk is more than…


Door Annelies van Rijn / Foto’s Fenna van der Vliet

Funk is more than music. It’s a feeling! Daarmee opent de voorstelling FunkIsh haar première op 29 oktober in Dansmakers Amsterdam. Vijf dansers tonen hun dance grooves op de muziek van onder andere Sly & the Family Stone, James Brown, Stevie Wonder en Michael Jackson. De muziek wordt gemixt door DJ Irie en ondersteunt door beatboxer Abdelhadi Baaddi en twee mannen van de band. Met lekkere baslijnen, eigenzinnige danssolo’s, een betekenisvolle boodschap en heel veel Fun(k). 

Lees meer...

Henry is ongecontroleerde passie


Door Viviane Veger/ Foto's Joris Jan Bos

Scapino Ballet Rotterdam viert dit jaar haar 70-jarig bestaan met een gevarieerd en nieuw theaterseizoen. Deze starten zij met ‘Henry’, een nieuw stuk, gechoreografeerd door Itamar Serussi.

Lees meer...

Het Feest van de Nederlandse dans & de winnaars van de Zwanen


Door Betty Keeman

Op de zaterdagavond van de Nederlandse Dansdagen vindt traditiegetrouw het Gala plaats. Op deze feestelijke avond tonen de vier grootste dansgezelschappen van Nederland stukken uit de beste choreografieën. De hele avond wordt vakkundig en met stijl gepresenteerd door Daphne Bunskoek. En die, het mag gezegd worden, volledig foutloos alle choreografen, choreografieën en gezelschappen benoemde.

Lees meer...

Openingsprogramma Nederlandse Dansdagen


Door Betty Keeman 

De Nederlandse dansdagen worden dit jaar geopend door Ann van de Broek met haar gezelschap Ward/waRD en Conny Janssen met Conny Janssen Danst. Tijdens deze avond wordt ook de Prijs van de Nederlandse Dansdagen uitgereikt.

Lees meer...

Senses is constant in beweging


Door Betty Keeman / Foto Charlotte Brand

Op de eerste avond van De Nederlandse Dansdagen speelt ‘SENSES’ van choreograaf Loïc Perela, winnaar van de prijs van de Nederlandse Dansdagen. Loïc Perela, die werkt vanuit Dansateliers in Rotterdam, is begonnen als danser, maar werkt nu als zelfstandig choreograaf.

Lees meer...

Verlangen, onzekerheid en rondvliegende hormonen in ‘Bronstijd’


Door Betty Keeman / Foto Ben van Duin

Twee dansers, een meisje en een jongen, rennen het podium op. Ze komen dicht bij elkaar, maar rennen net zo snel weer bij elkaar vandaan. Ze draaien om elkaar heen, raken elkaar bijna aan, maar durven de aanraking niet aan. Komen ze ooit dichter bij elkaar?

Lees meer...

Clowneske humor en gekkigheid in de nieuwe familievoorstelling van Introdans


Op 10 oktober 2015 gaat de familievoorstelling SAPPERDEFLAP in première. Introdans kiest voor een programma vol eigenzinnige pareltjes die soms subtiel maar altijd onmiskenbaar een lach op het gezicht toveren. SAPPERDEFLAP is tot en met 20 februari in vele Nederlandse theaters te zien.  TooT van Didy Veldman is een speels, theatraal ballet vol acrobatische toeren. Maar wie goed kijkt, begrijpt dat het ballet ook gaat over het belang van dicht bij jezelf blijven en niet zomaar achter anderen aan hollen, alleen maar om bij een groep te horen. David Middendorps Three Rooms is een ingenieus werk dat speelt met de grenzen van het podium: de dansers proberen telkens van het toneel weg te lopen, maar worden vanuit de coulissen tegengehouden of teruggeduwd. De fantasierijke Italiaanse choreograaf Mauro de Candia zette eerder met Purple Fools de Nederlandse theaterzalen op hun kop. Voor SAPPERDEFLAP maakt hij een nieuw werk: Meninos.

Lees meer...

Introdans - Something Old Something New


Door Viviane Veger / Foto's Hans Gerritsen

Voor Introdans is het nieuwe theaterseizoen knallend van start gegaan. Voor het Arnhems gezelschap belooft het weer een prachtig seizoen te worden. Oud en nieuw repertoire vullen elkaar in ieder geval goed aan in de eerste voorstelling van het nieuwe seizoen.

Lees meer...

Tijdloze klassieker na internationale zegetocht terug in Nederland


Giselle, een van de meest romantische klassieke balletten, keert na groot internationaal succes terug op de Nederlandse podia in oktober en november 2015. Na uitverkochte tourneevoorstellingen in Zweden, Turkije, Spanje, Colombia en China is Giselle vanaf dinsdag 13 oktober tot en met 15 november 2015 op de Nederlandse podia te zien in Amsterdam, Maastricht, Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Eindhoven, Breda, Rotterdam, Heerlen en Arnhem voor een reeks van 22 voorstellingen

Lees meer...

Scapino ballet presenteert Henry


Scapino Ballet Rotterdam presenteert op 8 oktober 2015 in de Rotterdamse Schouwburg de première van de avondvullende voorstelling HENRY door Itamar Serussi. Na het bejubelde Wolf is Henry de nieuwe danssensatie van Itamar Serussi, met stip de spannendste dansmaker van dit moment. In het avondvullende Henry zien we zijn fascinerende bewegingsstijl, met dansers die tot het uiterste gaan, zwaartekracht-trotserende sprongen, uitdagende poses, humoristisch, vlijmscherp en allemaal tegelijk.

Lees meer...

Het Introdans seizoen start met tournee in Zuid-Afrika


Van 25 tot en met 30 augustus verruilen de dansers van Introdans Arnhem voor Durban. Het gezelschap danst op het JOMBA! festival en toont enkele topstukken van het Introdans repertoire aan het Zuid-Afrikaanse publiek. JOMBA! festival wordt georganiseerd door de KwaZulu-Natal universiteit en presenteert dans vanuit alle hoeken van de wereld: uitdagende stukken, confronterende werken maar bovenal inspirerend. Met de voorstelling JOY4DANCE is Introdans een van de hoofdacts van het festival.

Lees meer...

Het Nationale Ballet: Feestelijk Gala 2015


Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen in september spectaculair met een feestelijk Gala, een unieke avond met hoogtepunten uit het rijke balletrepertoire. De derde editie van het Gala wordt dit jaar opgedragen aan de legendarische Nederlandse ballerina Alexandra Radius, die vijfentwintig jaar geleden haar danscarrière beëindigde. Het feestprogramma bevat onder meer beroemde werken die speciaal op Alexandra Radius zijn gecreëerd en pas de deux waar ze (inter)nationaal in schitterde, uitgevoerd door de huidige generatie balletsolisten.

Lees meer...

Mum's The Word - Cecilia Moiso


Foto Jamain Brigitha
DANSMAKERS AMSTERDAM - WINNAAR PRIJS NEDERLANDSE DANSDAGEN MAASTRICHT 2014

Cecilia Moisio won in 2014 met haar concept voor Mum’s The Word  de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, waarmee zij dit jaar op 3 oktober in première zal gaan.

Lees meer...

Please me Please – The Duet


Foto Marquis Palmer

Our bodies are human.  
Our bodies get older.  
Our bodies show the signs of time.  
Our aging is an irreversible process but, 
Yet we are worthwhile being watched.  

Lees meer...

Blue Technology - Another Kind of Blue


Foto Yohann Trepanier
Technologie maakt ons steeds sneller, sterker, mooier en slimmer. Maar kunnen wij wel omgaan met zoveel macht? 

Choreograaf David Middendorp laat dans en techniek op verbluffende wijze versmelten. Hij werd wereldberoemd met zijn choreografie Blue Journey en betoverde in het programma America’s Got Talent miljoenen kijkers met zijn choreografieën. 

Lees meer...

Najaar barstens vol nieuwe producties van de nieuwste generatie dansmakers


Aankomend najaar zal Dansmakers Amsterdam de stad weer vullen met nieuwe producties van onze artists in residence, maar ook met coproducties, programmering en ons festival. Het beloofd weer een inspirerend en spannend najaar te worden vol vernieuwende dans. Hierbij alvast een eerste overzicht van wat komen gaat. 

Lees meer...

Trinity na succesvolle internationale zomer terug in Nederlandse theaters


Foto Willem Jan de Bruin

‘Internationaal’ is het thema van deze zomer voor de Worldbeat band Trinity. Elbert, Niek, Johan en Bert zijn net terug van een reis door Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, waar zij hebben opgetreden. In augustus reizen de mannen nog af naar de USA, waar zij inspiratie zullen opdoen voor hun nieuwe album en natuurlijk ook een aantal shows zullen geven.

Lees meer...

FunkISH is hot.


Reportage Andy Doornhein

Het is bijna 15:30 en de temperatuur in de oefenruimte van ISH is meer dan tropisch te noemen. Ondanks de warmte gaat de geplande doorloop van de nieuwe voorstelling van ISH genaamd FunkISH gewoon door. ISH is een Amsterdams dansgezelschap wat dit jaar al 15 jaar bestaat. Marco Gerris is de artiestiekleider van zijn eigen droom, een multidisciplinair danstheatergezelschap. 

Lees meer...

Marco Gerris wil met ISH nog minstens 15 jaar door


Foto's Andy Doornhein 

Donderdag 25 juni is het vijftienjarig jubileum van het Amsterdamse dansgezelschap ISH. Deze mijlpaal werd vanmiddag gevierd met de onthulling van een nieuw logo onder het toeziend oog van performers en pers. ISH is één van de meest spraakmakende urban dansgroepen van Nederland.

Lees meer...

Britse choreografen tonen vernieuwend ballet


Door Betty Keeman / Foto's Angela Sterling

Voor Holland Festival brengt Het Nationale Ballet de voorstelling Cool Brittania. Drie gerenommeerde Britse choreografen brengen vernieuwende ballet choreografieën naar Nederland. De drie choregrafien tonen buiten hun Britse achtergrond nog meer overeenkomsten. Zo werken alle drie de choreografen met veel partnerwerk, er zijn vele duetten, trio’s en kwartetten gedurende de hele avond, en lopen de dansers vaak op en af in alle drie de stukken. Een avond van snelle wisselingen, goed op elkaar ingespeelde dansers en vernieuwend ballet. 

Lees meer...

Zuid-Afrikaans Zwanenmeer in Nederland


Door Viviane Veger

Vrijdag 12 juni maakte Dada Masilo met haar Zuid-Afrikaans Zwanenmeer haar debuut in Nederland. Stichting 4 Oost is erin geslaagd om Dada Masilo’s Swan Lake naar Nederland te halen en is in de maand juni exclusief te zien in Zwolle, Deventer en Hengelo. Deze bijzondere productie wordt begeleid door het Oost-Nederlandse Symfonieorkest en is een unieke versie van het alom bekende Zwanenmeer. 

Lees meer...

Scapino Ballet – Twools 17


Door Jennifer Schreurs / Foto's Hans Gerritsen

Het theaterseizoen 2014-2015 loopt bijna ten einde en dat betekent voor het Scapino Ballet traditiegetrouw afsluiten met een dansfeest in de Rotterdamse Schouwburg. Tijdens deze 17e editie kan er genoten worden van 75 minuten non-stop dans waarbij 7 choreografen aan bod komen, 8 dansstukken en 8 stijlen te zien zijn.

Lees meer...

De betoverde wereld van Narnia als podium voor de ontmoeting tussen ballet en urban dans.’


Door Betty Keeman / Foto's Michel Snater

ISH en de Junior Comapny van het Nationale Ballet brengen het verhaal van C. S. Lewis naar de theaters: Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast. Het boek, verfilmd door Disney is 2005, verteld het verhaal van 4 Engelse broers en zussen die via een kledingkast in de betoverde wereld van Narnia terechtkomen. Aldaar vechten ze samen met onder andere een leeuw en twee bevers tegen de slechte Witte Koningin om de toekomst van Narnia veilig te stellen. 

Lees meer...

Veelbelovende experimenten tijdens Julidans


Door Esther Raatgers

Nu de theaters langzamerhand een eind breien aan het seizoen 2014-2015, ontpoppen zich de eerste theatrale festival- en buitenactiviteiten. Eén ervan is de 25ste editie van Julidans, dat van 1 t/m 11 juli 2015 zal op verschillende locaties in Amsterdam zal plaatsvinden. Op 21 april vond de kick-off van Julidans plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam en Theaterparadijs was erbij om een indruk te krijgen van wat de organisatie dit jaar voor het publiek in petto heeft.

Lees meer...

Scapino Ballet Rotterdam presenteert in 2016 jubileumspektakel


‘In The Dutch Mountains’ met de NITS in circustent in Rotterdam

Met de grootschalige productie ‘In The Dutch Mountains’ viert het Scapino Ballet Rotterdam in 2016 zijn 70-jarige bestaan. De productie gaat in augustus in première en zal alleen te zien zijn in Rotterdam. Voor dit groots opgezette project gaat Scapino choreograaf Ed Wubbe een creatieve samenwerking aan met de gelauwerde Nederlandse band NITS.

Lees meer...

Swingend FEEST met Introdans Ensemble voor de Jeugd


Introdans Ensemble voor de Jeugd viert zijn vijfentwintigste verjaardag en presenteert een swingend feest met drie toppers uit de Introdans-schatkist én een voor Nederland nieuw ballet. 

Bon Appétit! van Robert Battle, Psycho Killer van Daniel Ezralow en Susto van Sol León en Paul Lightfoot zijn stuk voor stuk meesterwerken - vol energie en dynamiek - die in binnen- en buitenland al voor uitzinnig enthousiaste zalen hebben gezorgd. Rave van Karole Armitage is de nieuwste aanwinst op het repertoire van het gezelschap.

Lees meer...

Dance for Health & Parkinson


Door Jennifer Schreurs / Foto's Ilse de Vries

Een dinsdagochtend zoals alle andere in de ontvangstruimte van Scapino Ballet Rotterdam, of toch niet? Een mevrouw met rollator wordt naar binnen geholpen op weg naar de wekelijkse dansles. Zij is één van de dansers die meedoet aan de benefietvoorstelling 'Songs for Drella' van het Scapino Ballet voor Dance for Health aankomende vrijdag.

Lees meer...

MODERNLive – Introdans


Door Viviane Veger

Het is Introdans ook dit jaar weer gelukt om een voorstelling op top niveau neer te zetten. Er worden werken getoond van ervaren en nieuwe, jonge choreografen  De voorstelling bestaat uit vier dansstukken, waaronder drie wereldpremières en bouwt zich geleidelijk aan mooi op. Drie van de vier stukken worden live begeleid door het ‘Van Dingstee Kwartet’ en musici van ‘Het Gelders Orkest’

Lees meer...

Staatsopera van Tatarstan brengt Carmen naar Nederlandse theaters


Eén van de meest geliefde opera’s bij het wereldwijde publiek is ongetwijfeld de indrukwekkende opera Carmen van componist George Bizet. Het verhaal gaat over de hartstochtelijke liefde van de naïeve officier Don José en de verleidelijke zigeunerin Carmen, die haar vrijheid verkiest boven een serieuze relatie. De meeslepende muziek van Bizet, libretto van Henry Meilhac & Ludovic Halvéry en de regie van George Kovtun versterken tezamen de typisch Spaanse sfeer van Sevilla, waar tegen de achtergrond van een opwindend stierengevecht een gruwelijke crime passionel plaatsvindt.

Lees meer...

Jewels - kroonjuweel van George Balanchine terug bij Het Nationale Ballet


Jewels is het fonkelend balletdrieluik van de grote de Russisch-Amerikaanse meesterchoreograaf George Balanchine (1904-1983). In het levenslustige Jewels combineert Balanchine vrouwelijke glamour met de glamour van juwelen.  Het ballet is een ode aan de fraaiste edelstenen, maar ook aan de Franse, Amerikaanse en Russische balletstijl. Elegant, dynamisch en vol grandeur.

Lees meer...

Première Tap Factory


Door Marty Bosman / Foto's Margot de Heide

'Tap Factory' is niet de eerste de beste tapdans theaterproductie. Na uitverkochte tournees in o.a. Engeland en Zuid-Amerika is de Powershow nu in Nederland aangekomen. Op woensdagavond 17 december beleefde Tap Factory in het World Forum Theater in Den Haag haar première. 

Lees meer...

Workshop ballet door prima ballerina's van Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan


Reportage Wim Lanser

In de maanden december en januari reist het ballet van de staatsopera van Tatarstan weer door Nederland met de balletvoorstellingen De Notenkraker en Het Zwanenmeer. Om ook jonge ballerina's kennis te kunnen laten maken met deze professionele danseressen en dansers heeft European Ballet and Opera Productions (EBOP), onderdeel van Dommel Graaf Produkties, een workshop ballet georganiseerd afgelopen woensdag 10 december in Zeist.

Lees meer...

‘247 Days’ van Chunky Move laat geen blijvende indruk achter


Door Betty Keeman

De voorstelling opent met een enorme spiegelwand op het podium. Ervoor zeven spots op de vloer. Een jonge danseres beweegt langzaam langs de spiegels, alsof ze probeert te zien wat er gebeurt als ze beweegt. Ze herhaalt dezelfde kleine bewegingen in iedere spot. Het geluid is een combinatie van beats, muziek en haar stem. Langzaamaan beweegt ze zich naar het publiek en komen er meerdere dansers op het podium, de stemmen groeien tot een onverstaanbare brij woorden.

Lees meer...

Scapino Ballet & de Spaanse Rijschool in het Ziggo Dome


Door Jennifer Schreurs / Foto's Wim Lanser

In het weekend van 29 en 30 november 2014 strijkt de Spaanse Rijschool uit Wenen neer in de Nederlandse Ziggo Dome om Nederland kennis te laten maken met de klassieke rijkunst en haar prachtige barokke Lipizzaner hengsten. Om voor de show alvast in de Baroksfeer te komen, was het Rotterdamse Scapino Ballet uitgenodigd om een stukje uit haar voorstelling Pearl te laten zien.

Lees meer...

Isabelle Beernaert – Glass


Door Joyce Hamilton / Foto's Bob Karman

Het is niet eenvoudig om de complexiteit van de mens - het duister en het licht - woordeloos en eenduidig weer te geven. Dat is Isabelle Beernaert met Glass echter meer dan gelukt. In haar choreografie weet ze alle voorkomende emoties vorm en gezicht te geven, voor iedereen herkenbaar. Maar niet alleen dat. De dans schildert onze donkere kanten - onze onvolkomenheden - met eenzelfde tederheid en gratie.

Lees meer...

Terra Brasil verjaagt herfst en winter


Reportage Wim Lanser

Nu de dagen korter en kouder worden en de blaadjes van de bomen vallen denken we misschien wel met wat weemoed terug aan de zomer. Als je dan toch op zoek wilt gaan naar wat warmte en tropische sferen dan is het niet ver reizen want in de Nederlandse theaters toert momenteel The Dance Migration met Terra Brasil.

Lees meer...

Moving Futures Festival - L.O.V.E.


Door Lucinda Huijskens

In het Theater Bellevue in Amsterdam is op 9 oktober  de dansvoorstelling L.O.V.E van Cecilia Moisio, choreografe bij de Dansmakers Amsterdam, in première gegaan. Met deze voorstelling neemt ze deel aan het Moving Futures Festival voor aanstormend choreografie-talent. De talenten die deelnemen stellen door middel van hun choreografieën hedendaagse kwesties aan de kaak en zoeken raakvlakken met het menselijk gedrag, filosofie en de wetenschap.

Lees meer...

The Black Piece – Laat het licht maar uit


Door Betty Keeman / Foto's Maarten van den Aabele

Het publiek loopt de zaal in, als iedereen zit doet choreografe Ann van den Broek het licht uit. En dan ook helemaal uit. Het is pikdonker in het theater. Op het podium zijn kleine lichtgevende stipjes te zien. Dan opeens geluidjes links en rechts van het publiek: iemand lacht, voetstappen en geritsel.

Lees meer...

Introdans - Cayetano Soto creëert nieuw werk


Foto Cath Withoos

Introdans opent het nieuwe seizoen met het programma MEESTERSCHAP waarin het werk van maestro’s Hans van Manen en Nils Christe centraal staat. Daarnaast is de Spaanse choreograaf Cayetano Soto gevraagd om speciaal voor MEESTERSCHAP een nieuw ballet te ontwikkelen.

Lees meer...

Back to Bach


Hemelbestormende dans op goddelijke tonen

Het Nationale Ballet brengt met het programma Back to Bach een eerbetoon aan een van de grootste componisten aller tijden, Johann Sebastian Bach, die nog altijd een onuitputtelijke inspiratiebron is voor choreografen wereldwijd. Back to Bach bestaat uit vier balletten allen gedanst op muziek van J.S. Bach.

Lees meer...

Première Once Upon a Time - A Trilogy van Sara Wiktorowicz i.s.m. Francesca Foscarini


Foto Ciarra Ferrin

Once Upon a Time is een trilogie die drie perspectieven op verschillende generaties vrouwen laat zien. Deze trilogie zal bestaan uit twee solo's en een duet dat door middel van dans, film en theater zal worden gepresenteerd. Voor deze première voegt Sara Wiktorowicz eerder gecreëerde werken tijdens een residentie bij Dansmakers Amsterdam samen tot een trilogie.

Lees meer...

Glass - Isabelle Beernaert


Aanstaande woensdag 25 juni om 14u start de ticketverkoop voor de nieuwe productie “Glass” van
Isabelle Beernaert met voorstellingen in Oostende, Gent, Antwerpen en Hasselt.

Na drie succesvolle theaterproducties is modern choreograaf Isabelle Beernaert niet meer weg te denken uit de theaterwereld. Tweemaal won zij de Dans Publieksprijs en dit seizoen brengt Isabelle Glass naar de Belgische theaters. 

Lees meer...

Wereldpremière Shakespeares The Tempest door Het Nationale Ballet


Door Ilse de Vries

In het kader van de 450e verjaardag van Shakespeare vertaalt Het Nationale Ballet één van de laatste toneelstukken van de schrijver naar de dans. De Storm (The Tempest) is de nieuwe grote productie van Het Ballet en de wereldpremière vindt plaats op 18 juni 2014 in het Muziektheater te Amsterdam. Een vrijwel volle zaal geniet van de voorstelling,  welke deel uitmaakt van het Holland Festival.

Lees meer...

Scapino Ballet presenteert Twools 16


Door Jennifer Schreurs / Foto's Hans Gerritsen

Het is bijna zomer en dat betekent dat het theaterseizoen 2013-2014 weer ten einde loopt. Traditiegetrouw sluit Scapino Ballet Rotterdam het seizoen af in de Rotterdamse Schouwburg met de voorstelling ‘Twools’. Dit jaar al voor de zestiende keer te zien. Er wordt uitgepakt met zes wereldpremières, zes verschillende choreografen, live muziek door jazzpianist Michiel Borstlap en een gastdanser: Danny Boom (winnaar SYTYCD 2013).

Lees meer...

Moderne dans voor spierziekten


Top van Nederlandse dans zet zich opnieuw belangeloos in 

Op 4 september 2014 start het Haagse dansseizoen voor de tweede keer met de moderne dansvoorstelling Free To Move. Een avond met de top van de Nederlandse moderne dans op uitnodiging van Holland Dance. De dansgezelschappen Club Guy & Roni, De Dutch Don’t Dance Division, LeineRoebana, Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Codarts Rotterdam en danser Redouan Ait Chitt staan op het programma. Daarnaast wordt die avond de prestigieuze Wetenschapsprijs 2014 uitgereikt. Met Free To Move vraagt het Prinses Beatrix Spierfonds samen met Holland Dance aandacht voor spierziekten in Nederland. Van elk verkocht kaartje van 25 euro gaat 23 euro naar het goede doel.

Lees meer...

Zes premières en winnaar SYTYCD in nieuwe TWOOLS


Foto Hans Gerristen

Het is topdrukte in de studio’s van Scapino. Maar liefst zes choreografen en twintig dansers repeteren voor de nieuwe TWOOLS, waaronder veel nieuwkomers: choreografen Marcos Moreau, Itamar Serussi Sahar en Roy Julen en gastdanser Danny Boom, winnaar van So You Think You Can Dance.

Lees meer...

Een mythe komt tot leven


Door Carlie Spruijt

In de maand februari is de Fokker Terminal in Den Haag omgebouwd tot een theatraal Trojaans jachtveld. Hier speelt momenteel de voorstelling ‘De Odyssee’ van Lonneke van Leth. Een mythe, die in dit industriële pand opnieuw tot leven komt.

Lees meer...

Disney on Ice, maar dan voor volwassenen


Door Britt van Schie

De spitzen worden ingeruild voor schaatsen, de tutu’s voor zwierige rokken en de balletvloer voor ijs. Het nieuwe Luxor in Rotterdam staat de komende week in het teken van ‘Het Zwanenmeer’. Maar dan wel met een rare twist. Tchaikovsky’s muziek blijft hetzelfde, maar het ballet wordt vervangen door kunstschaatsen bij Swan Lake on Ice.

Lees meer...

Sleeping Beauty – een sprankelend sprookje


Betty Keeman / Foto's Angela Sterling

Het is weer bijna tijd voor de feestdagen en dat betekent in de balletwereld: tijd voor sprookjesballetten. Deze balletten worden ook wel romantische balletten genoemd en zijn balletversies van bekende sprookjes of liefdesverhalen. Dit jaar is dat bij Het Nationale Ballet ‘Sleeping Beauty’, beter bekend als Doornroosje. Dit ballet, dat in 1890 in première ging, wordt opnieuw uitgevoerd. En met succes: een uitverkochte zaal kijkt vol verwondering naar het spektakel op het podium.

Lees meer...

Pearl door Scapino Ballet


Door Esther Raatgers / Foto's Bas Uterwijk

De dansvoorstelling 'Pearl' uit 2012 van het Scapino Ballet bleek zo'n daverend succes dat men al snel tot de conclusie kwam dat deze productie voor een snelle reprise in aanmerking moest komen. Op 11 december stroomt de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg vol met vrienden en belangstellenden die de eerste in een nieuwe reeks 'Pearl'-voorstellingen komen aanschouwen.

Lees meer...

Red, Yellow & Blue – Love hurts but all you need is love…


Door Diedy van Tol / Foto’s Ilse de Vries - Scènefoto's Bob Karman

Isabelle Beernaert. Het noemen van haar naam alleen al tovert bij talloze dansliefhebbers een veelbelovende glimlach op de lippen. Sinds enkele jaren weet deze Belgische choreografe steeds meer harten te raken met haar bijzondere creaties op de dansvloer.

Lees meer...

’A taste of ‘Act Your Age’


Door Betty Keeman / Foto Simon David

Wanneer ben je te oud om te dansen? Word je ooit te oud om te dansen? Als je kijkt naar de dansers in het theater zijn het over het algemeen jonge getrainde mensen die fysiek nog alles kunnen. In de ballet wereld zijn dansers al ‘oud’ als ze rond de 35 zijn. Het ‘Act Your Age’ festival gaat de strijd aan met het idee dat dansers alleen maar jonge mensen zijn.

Lees meer...

iLL Skill Squad – Breakdance, hiphop, theater en boybands


Door Betty Keeman

Soms heb je van die voorstellingen die niet echt in een genre te plaatsen zijn. Zo ook die van de iLL Skill Squad. De show genaamd 155 is een mengeling van breakdance, show, playbacken, een stukje moderne dans en film. Wat in de theaterwereld dan vaak als inter-mediale voorstelling wordt omschreven, een mix van van alles en nog wat. Met hier als middel punt een crew van tien 10 mannen die al bijna tien jaar aan de weg timmeren.

Lees meer...

Het Scapino Ballet danst The Great Bean


Door Britt van Schie / Foto's Hans Gerritsen

Het Scapino Ballet begint dit seizoen met The Great Bean. Een drieluikvoorstelling met choreografieën van Felix Landerer, Fang-Yu Shen en Ed Wubbe. Bij de première op 2 oktober 2013 in de Rotterdamse Schouwburg zijn gasten van alle leeftijden aanwezig. De voorstelling is dus geschikt voor meerdere doelgroepen.

Lees meer...

Sacre du Printemps – Het Nationale Ballet experimenteert op Holland Festival


Door Betty Keeman / Foto's Angela Sterling

De slot voorstelling van het seizoen voor Het Nationale Ballet is Sacre du Printemps. Deze double bill bestaat uit Overture van David Dawson en Sacre du Printemps van Shen Wei. De voorstelling is deel van het Holland Festival dat momenteel plaatsvindt in Amsterdam. 

Lees meer...

TWOOLS 15 van Scapino Ballet Rotterdam – The Artists Inside


Door Diedy van Tol / Foto's Hans Gerritsen

Vijftien jaar geleden presenteerde Scapino Ballet Rotterdam voor de eerste maal het dansfestival TWOOLS, een feestelijk slot aan het eind van het dansseizoen. Sindsdien is TWOOLS onlosmakelijk verbonden met Scapino Ballet Rotterdam en in 2013 wordt zelfs het derde lustrum gevierd van 5 tot en met 8 juni.

Lees meer...

Het Nationale Ballet danst ´Romeo en Julia´


Door Betty Keeman / Foto's Angela Sterling

Romeo en Julia, het eeuwenoude liefdesverhaal van William Shakespeare. Een verboden liefde, zo hevig, dat bij de gedachte zonder elkaar te moeten leven, Romeo en Julia beide zelfmoord plegen. Het Nationale Ballet neemt het publiek mee in dit klassieke verhaal en danst 14 maart de premiere van Romeo en Julia.

Lees meer...