PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

Zuid-Afrikaans Zwanenmeer in Nederland


Door Viviane Veger

Vrijdag 12 juni maakte Dada Masilo met haar Zuid-Afrikaans Zwanenmeer haar debuut in Nederland. Stichting 4 Oost is erin geslaagd om Dada Masilo’s Swan Lake naar Nederland te halen en is in de maand juni exclusief te zien in Zwolle, Deventer en Hengelo. Deze bijzondere productie wordt begeleid door het Oost-Nederlandse Symfonieorkest en is een unieke versie van het alom bekende Zwanenmeer. 

 De voorstelling
Het Zwanenmeer ging in 1877 in première en is sindsdien enkele duizenden keren gedanst. In de versie van Dada Masilo dansen zowel de vrouwen als mannen in een tutu. Het stuk wordt als een lichte parodie gebracht op het originele Zwanenmeer en is het humoristisch en luchtig om naar te kijken. 

Het klassieke verhaal wordt in de eerste 10 minuten vertelt en gedanst, daarna is er ruimte voor het verhaal van Dada Masilo wat verder gaat dan het bekende sprookje. Op een experimentele manier worden er in de voorstelling maatschappelijke thema’s als sociale druk, discriminatie en homoseksualiteit aangekaart en neemt dit de rode draad aan in de voorstelling. Masilo maakt een duidelijke brug tussen de Europese traditie en het Zuid-Afrika van nu, een hedendaags dansstuk met kritiek op het nu en met het oog op een betere toekomst gericht.

Naast het dansen wordt er geacteerd, gesproken en gezongen door alle dansers. Het creëren van ritmes d.m.v. spraak en handen en voeten zorgen voor vernieuwingen in de muziek van Tchaikovsky en geven een extra dimensie aan de voorstelling. De groep maakt alles waar wat je denkt te kunnen verwachten van een Zuid-Afrikaans gezelschap. Dada Masilo’s Swan Lake bevat de nodige humor en is erg energiek, de voorstelling zelf duurt daarom ook maar een uur. De voorstelling is vernieuwend en experimenteel. Luchtig voor de ervaren theaterbezoeker en een aanrader voor dansliefhebbers. 

Oost-Nederlandse Symfonieorkest 
De Dada Masilo Company word begeleid door het Oost-Nederlands Symfonieorkest. Onder leiding van dirigent Jeppe Moulijn speelt het regionale orkest met geschoolde musici, vakstudenten en vergevorderde amateurs op hoog niveau de composities van Tchaikovsky. Het repertoire van het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) bevat composities uit de Baroktijd tot aan de hedendaagse muziek, geschikt voor een niet al te groot orkest. Ze begeleiden koren, verzorgen optredens voor instellingen of bedrijven en hebben hun eigen avondvullende concert-programma. 

Dada Masilo
De jonge Zuid-Afrikaanse danser en choreografe Dada Masilo brak in 2011 door als choreografe met haar solo performance tijdens het Fragile Dance Festival. Sindsdien is ze een zeer gewaardeerde choreografe in Zuid-Afrika en heeft ze al verschillende prijzen gewonnen voor haar werken. Met haar verschillende producties toert ze door Tanzania, Mali, Mexico, Israël en sinds deze zomer is ze ook te zien in Nederland. 

Masilo combineert het klassieke ballet en moderne dans met powervolle Afrikaanse invloeden, zo zijn haar dansen altijd energiek en bevatten ze veel humor. Dada Masilo’s Swan Lake is in juni exclusief nog te zien in Zwolle, Deventer en Hengelo. 

Meer informatie en speeldagen kunt U vinden op een van de onderstaande websites. https://www.zwolsetheaters.nl/ , https://www.deventerschouwburg.nl/home/https://www.rabotheater.nl/