PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

1 jaar ANNE – Jubileum vol vernieuwingen


Door Viviane Veger / Foto's Joke de Laaf

Het verhaal dat we allemaal kennen en onderdeel is van onze geschiedenis, maar ook die van vele andere Europeanen staat al een jaar lang op de planken in Theater Amsterdam. ANNE is het eerste toneelstuk dat gebaseerd is op alle originele teksten uit het dagboek van Anne Frank. 

 

In 1953 brachten de schrijvers Frances Goodrich en Albert Hackett al het toneelstuk ‘Het dagboek van Anne Frank’ ten tonele dat was gebaseerd op de eerste korte versie van het dagboek van Anne Frank. Na het grote succes van ‘Het dagboek van Anne Frank’ werd er door het Anne Frank Fonds in 2009 besloten dat er voor het eerst een toneelstuk over Anne Frank moest komen dat gebaseerd is op alle originele teksten van het volledige dagboek van Anne Frank. En zo ging ANNE op 8 mei 2014 in première in Amsterdam.

1 Jaar ANNE 
Tijdens de jubileum voorstelling van ANNE op 20 mei 2015 kan het publiek gelijk kennis maken met de nieuwe cast en heeft de producent verschillende nieuwe aspecten toegevoegd aan de voorstelling. Een moderne voorstelling die een bekend verhaal vertelt van één meisje, maar spreekt voor meer meisjes en gezinnen in de oorlogstijd. Om het publiek een nog optimaler beeld te geven van het Achterhuis zijn er tijdens de jubileum voorstelling nieuwe videoprojecties geïntroduceerd. Zo zie je het spel gecombineerd met live beelden vanuit het decor in het Achterhuis. 

De nieuwe castleden
Yadeen Roos neemt de rol van Bep Voskuil op zich en Diede Blok speelt Piene. Xander Straat in de rol van Silberbauer, Huib Cluistra wordt de nieuwe Hello en Rick Sessink wordt de nieuwe Ober. Sjoukje Hoogma kruipt in de rol van Anne Frank, ze neemt het stokje over van Rosa de Silva. 

Sjoukje Hoogma
Sjoukje Hoogma begon al vroeg met acteren en stond op haar twaalfde in de musical ‘Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?’ Zij begon haar studie aan de Fontys Dansacademie in Tilburg, richting Musicaltheater, maar stapte over naar de Amsterdamse Toneelschool waar zij in 2013 afstudeerde. Hoogma was tijdens haar studie te zien in ‘Human Cargo’ van De Toneelmakerij, speelde haar afsluitende stage in de musical ‘Hij Gelooft in Mij’ en w ‘De Bosjes’ was haar afstudeervoorstelling. Sjoukje Hoogma was ook nog te zien in de zangvoorstelling ‘Sextet’, na haar studie speelde ze opnieuw in ‘Hij Gelooft in Mij’ en ze had een rol in de televisieserie ‘De Val van de Aantjes’. 

In de voorstelling ANNE is Sjoukje vanaf het begin al te zien in de rol van Hanneli Goslar, een van de vriendinnen van Anne Frank. Later werd ze ook de understudy van Rosa de Silva en nu neemt ze het  helemaal van haar over. Een moeilijke rol over een 13 jarig meisje die haar energie uit door te schrijven. Schrijven over het Achterhuis, haar grote liefde en de oorlog en vooral ook wat ze daarna allemaal wil gaan doen. Hoogma leeft zich goed in in de rol en geeft ANNE een stem om haar verhaal te vertellen. Nergens wordt het ongeloofwaardig of ongepast overdreven, het spel van Sjoukje Hoogma klopt helemaal.  Sjoukje Hoogma na de voorstelling: ‘Aan het eind schoot ik ook wel even helemaal vol.’ En zij was niet alleen, menigeen in de zaal heeft wel een traantje gelaten, zo bijzonder!

Meertalig vertaalsysteem
Voor de toeristen en het niet-Nederlands sprekend publiek biedt Theater Amsterdam een gratis meertalig vertaalsysteem aan. Er wordt een tablet bevestigd aan de stoel voor je en zo worden alle teksten en monologen vertaald. Dit is mogelijk in de talen Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russisch, Portugees en Nederlands. Ook doven en slechthorenden kunnen door middel van de tablet kiezen tussen een letterlijke vertaling in tekst, audio of een korte samenvatting voorafgaand aan elke scène of een combinatie hiervan. 

Meer informatie te vinden op: www.theateramsterdam.nl/
ANNE is nog tot eind september 2015 te zien in Theater Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via www.theateramsterdam.nl/of (0,45 cpm).