PREMIERES
 INTERVIEWS

The Normal Heart terug in de theaters


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

New York in de jaren 80. Onder de homobevolking verspreidt zich een ondefinieerbaar virus. Niemand weet wat het is, hoe je er aan komt en wat er aan te doen is… Maar één ding is zeker, je gaat er aan dood. Deze ziekte wordt al snel een homoziekte genoemd. En aangezien in de jaren 80 homo zijn ook niet ‘normaal’ gevonden wordt, worden het virus en bijbehorende slachtoffers onder het tapijt geschoven.

Gelukkig is het hiv-virus anno nu goed te bestrijden, helaas niet te genezen, maar niet per se meer dodelijk, voor mensen in westerse landen althans… Door deze verandering, en de wetenschap dat je met het virus toch best oud kunt worden, is de angst voor Aids in de loop der jaren afgenomen. In de theatervoorstelling 'The Normal Heart' wordt aan het publiek getoond hoe het er aan toe ging toen het virus toesloeg onder de homogemeenschap, midden jaren 80.

In de praktijk van Dr. Emma Brookner (Henriëtte Tol) komt de ene na de andere patiënt binnen. Eén voor één besmet blijken zij besmet te zijn met het Aidsvirus. Emma roept de hulp in van schrijver Ned Weeks (Frederik Brom). Iemand moet de wereld, en vooral de homo’s, vertellen dat er een dodelijk virus rond gaat en dat ze geen seks meer met elkaar mogen hebben. Ned neemt deze moeilijke taak op zich. Samen met een groep vrienden, al dan wel, al dan niet uit de kast, starten zij een actiegroep en proberen zij publiciteit en geld te verkrijgen om Aids onder de aandacht te brengen bij de bevolking en bij de politiek. Helaas gaat dit erg moeizaam. Er worden maar weinig deuren geopend en ook de homogemeenschap zelf lijkt zich weinig aan te trekken van deze nieuwe bedreiging. Het aantal sterftegevallen loopt dan ook al snel op…

Tijdens zijn strijd tegen Aids wordt Ned tot over zijn oren verliefd op Felix (Freek Bartels). De twee wonen al snel samen. Ned’s broer Ren (Thijs Römer), is advocaat. Hun onderlinge relatie is moeizaam, doch onvoorwaardelijk. Ren accepteert Ned en zijn geaardheid, maar weet er nog steeds niet goed mee om te gaan. Hij weigert dan ook hulp te verlenen tegen de strijd tegen Aids als Ned hem daarom vraagt.

Dit heftige verhaal wordt door alle acteurs indrukwekkend weergegeven. Het sterke acteerwerk, tezamen met krachtige teksten en vlotte scènes, raken de juiste snaar en laten je inzien hoe er werd omgegaan met mensen bij wie Aids werd geconstateerd in de beginjaren van de ziekte.

Met als decor enkele stoelen en een projectie op de achtergrond, is meer ook niet nodig. Door het zeer overtuigende acteerwerk van alle spelers, maar met name van Frederik Brom, Henriëtte Tol, Freek Bartels en Thijs Römer, word je als het ware in het verhaal vastgezogen. Met hier een daar een vleugje humor, voornamelijk met dank aan Daniël Cornelissen in de rol van de extravagante Tommy, wordt het publiek af en toe een adempauze gegund.

Ondanks de heftigheid van het thema van 'The Normal Heart', is het geen lange en zware zit, maar een interessante, boeiende en leerzame voorstelling. Confronterend en niet voor te stellen, maar toch zeker waar gebeurd!

The Normal Heart is nog tot en met 10 augustus te zien in het DeLaMar Theater en zal daarna nog in verschillende theaters in Nederland te bezoeken zijn. Kijk voor meer informatie op www.thenormalheart.nl