PREMIERES
 INTERVIEWS
openluchttheaters_2015

Harry Piekema speelt 'Onbekend'


Harry Piekema keert terug naar het theater. De acteur/ regisseur die landelijke bekendheid verwierf met zijn rol als supermarktmanager in de TV reclames van AH presenteert deze zomer op de Parade zijn nieuwe theaterprogramma ‘Onbekend’. In de speciaal voor het zomerfestival geschreven 35 min. durende voorstelling gaat Piekema op een originele manier in op de lusten en lasten, de misverstanden en valkuilen van (on)bekend zijn. Onbekend is een verrassende, interactieve voorstelling waarin Harry Piekema zichzelf EN zijn publiek aan de hand van voorbeelden de vraag stelt ‘Hoe goed kennen we elkaar nu eigenlijk?’.

 “Het hoort bij mijn vak om bekend te zijn. Maar eigenlijk ben ik zelf onbekend. Daar wilde ik graag een voorstelling over maken. Ik hou van muzikaal theater, ik hou van zingen, dat zal ik dus ook zoveel mogelijk gaan doen en ik zal een paar kanten van mezelf laten zien die men niet snel zou verwachten. Maar het onderwerp blijft: Ken je mij, ken ik jou na vanavond een beetje beter, kunnen we nader tot elkaar komen?”

Harry Piekema is sinds 1981 actief in het theater waar hij met Genio de Groot begon als het clownsduo Hamm en Hoppa. Hij speelde en regisseerde voor verschillende gezelschappen voorstellingen voor theater, muziektheater en jeugdtheater. Buiten het theater presenteerde hij onder meer het kinderTVprogramma ‘Huisje, Boompje, Beestje’ en speelde hij in 1995 de rol van het witte paard in de bekroonde speelfilm ‘Leve de Koningin’. Meer recent was hij de stem voor natuurfilm De Nieuwe Wildernis (2011).

Na de in totaal meer dan 150 commercials die hij de afgelopen 10 jaar maakte en die hem een grote schare fans EN een Gouden Loeki oeuvre award opleverden, komt Piekema nu dus weer met een eigen theatervoorstelling, geregisseerd door Genio de Groot.

“Na zoveel jaar voor de camera te hebben gestaan vind ik het weer heerlijk, én spannend, om voor een live publiek te gaan spelen. Ik kom natuurlijk uit het theater en er gaat niets boven dat gevoel van een zaal met roezemoezende mensen vlak voor je opgaat. Het verschil tussen commercials maken met een crew van 40 mensen voor een miljoenenpubliek en de tent vol krijgen met een solo op de Parade, een zomerfestival, kan niet groter zijn. Ik kijk er erg naar uit.”

Harry Piekema ‘Onbekend’

11 t/m 14 juni Theaterstudio Amsterdam (try out)

18 t/m 21 juni De Parade Rotterdam

3 t/m 5 juli De Parade Den Haag

21 t/m 25 juli De Parade Utrecht

11 t/m 14 aug De Parade Amsterdam 

Tekst, spel en zang: Harry Piekema
Regie: Genio de Groot
Licht en geluid: Joep van der Velden.