PREMIERES
 INTERVIEWS

Matthäus-Passion Nederlandse Bachvereniging Goede Vrijdag online op allofbach.com


Uitvoering Matthäus-Passion nu wereldwijd toegankelijk dankzij uniek online platform Voor velen is Bachs Matthäus-Passion hét muzikale evenement van het jaar. Kaarten voor de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk in Naarden zijn een jaar van tevoren al uitverkocht. Vanaf morgen kan iedereen erbij zijn. In de aanloop naar het 100-jarige jubileum in seizoen 2021-2022, startte de Nederlandse Bachvereniging in mei 2014 een uniek online platform: allofbach.com.

Iedere vrijdag zet het ensemble hier een nieuwe eigen opname online van één van de 1.080 werken van Johann Sebastian Bach. Morgen, op Goede Vrijdag, is dat de Matthäus-Passion. Deze opname, gemaakt in Naarden, laat iedereen eerste rang zitten en brengt zo het meest toonaangevende werk van Bach nog dichterbij. Dirigent is Jos van Veldhoven, regisseur Lukas van Woerkum.

De Matthäus-Passion is zonder twijfel het bekendste werk van Bach. Ook is het stuk nauw verbonden met de Nederlandse Bachvereniging. Het ensemble werd in 1921 opgericht om Bachs meesterwerk uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Anno 2015 is deze jaarlijkse Matthäus-Passion één van de hoogtepunten van het culturele seizoen.

Over All of Bach

Met allofbach.com geeft de Nederlandse Bachvereniging het complete oeuvre van Bach cadeau aan de wereld. Elke vrijdag is er een nieuw werk te beluisteren én te zien. In 2022 – als de Bachvereniging 100 jaar bestaat - staan alle 1080 werken van Bach gratis toegankelijk online. Allofbach.com is de enige plek waar het volledige werk van Bach bij elkaar te zien en te horen zal zijn, in de beste geluids- en beeldkwaliteit. Bij de uitvoeringen wordt grote aandacht besteed aan de steeds wisselende locaties. Zo klinken de cantates in de kerk, en wordt wereldlijke muziek bijvoorbeeld in stadspaleizen uitgevoerd. Elk werk wordt begeleid door interviews met dirigenten, musici en andere connaisseurs. Zo schetst allofbach.com ook de brede culturele context. Inmiddels heeft het platform al 210.000 bezoekers uit 188 verschillende landen mogen verwelkomen.

Over de Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging is het oudste muziekensemble van Nederland. Sinds 1921 voert het ensemble jaarlijks Bachs Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden. Daarnaast zijn er per seizoen zo’n vijftig concerten door heel Nederland en daarbuiten.