PREMIERES
 INTERVIEWS
openluchttheaters_2015

Koninklijke onderscheiding voor Acda en de Munnik


Foto Bob Bronshoff
Thomas en Paul Ridders in de Orde van Oranje Nassau 

Op 27 maart ontvingen Thomas Acda en Paul de Munnik uit handen van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker een Koninklijke onderscheiding. Na afloop van de eerste van vijf uitverkochte afscheidsconcerten in Koninklijk Theater Carré, kwam de minister onverwacht het podium op lopen. Na een persoonlijke speech waarin het duo geroemd werd om hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandstalige popmuziek, klonken de woorden 'het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om jullie te benoemen tot Ridders in de Orde van Oranje Nassau!'

Ruim een jaar geleden maakte Acda en De Munnik bekend te stoppen als duo. Dit theaterseizoen toerden Thomas en Paul nog 1 keer langs de Nederlandse theaters met hun laatste gezamenlijke theatertournee: “…NAAM…“. Gesteund door hun vaste band, met David Middelhoff, Dave van Beek en Angelo de Rijke, speelden zij een dwarsdoorsnede van hun repertoire tot op heden.

Thomas Acda en Paul de Munnik hebben onder de naam Acda en De Munnik sinds 1996 theater- en muziekprogramma’s en cd’s gemaakt. Daarnaast hebben zij ook afzonderlijk steeds gezocht naar nieuwe artistieke wegen, zowel in het theater als op TV- en filmgebied. Voor die projecten willen ze nu meer tijd gaan maken. Het besluit is in goed overleg en in grote vriendschap genomen. 

Acda en De Munnik maakte in totaal acht studioalbums en brachten daarnaast meerdere live-concerten en theaterprogramma's uit op CD en DVD. In totaal zijn circa 2 miljoen albums verkocht en bereikten deze albums vijf keer de platinastatus, twee keer dubbelplatina en twee keer de goudstatus. Daarnaast heeft het duo meerdere malen een onderscheiding gekregen. Met deze Koninklijke onderscheiding erbij is een kroon gezet op hun beider carrière.

Meer informatie
- Website
-