PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

SPIJT! De musical, dit verhaal moet verteld worden


Door Andy Doornhein / Foto's Alfred Meester

Homemade is het jonge productie bedrijf van twee ervaren theatermensen, Dick van den Heuvel en Gerda van Roshum. Beide willen met hun producties jongeren enthousiast maken voor alles wat in het theater gebeurt. Zondag 11 oktober is hun nieuwste productie SPIJT! in première gegaan.

Het boek geschreven door Carry Slee is al heel indrukwekkend. Dave Schram maakte naar dit verhaal een indrukwekkende film en nu zet Homemade productions dit verhaal als musical op de planken.

SPIJT! De musical gaat over Jochem, gespeeld door Bjorn Wilbers, die iedere dag op school gepest en getreiterd wordt. Er zijn geen klasgenoten die hem openlijk verdedigen. Als Jochem op het grote schoolfeest dronken wordt gevoerd door Sanne, Lisanne Schut, gaat het helemaal mis.

De voorstelling begint bijna bij het einde, het letterlijke einde. Er is iets vreselijks gebeurt, dat is in ieder geval een zekerheid. Dit gegeven geeft meteen ieder onderdeel van deze musical een speciale lading mee. Een lading die iedere emotie versterkt. Het verhaal wordt verteld door Robin van den Heuvel, die ook een behoorlijk aantal van de bijrollen voor haar rekening neemt. Ze neemt je mee van locatie naar locatie van de éne situatie naar de andere. Hierdoor heeft het minimalistische decor meer dan genoeg kracht om de eigen fantasie aan het werk te zetten. 

Al snel is het duidelijk hoe de machten verdeeld zijn binnen het stuk. Jochem is de klos en kleine Sanne is DE pestkop van de school, de echte bitch. Lisanne Schut speelt deze rol zo overtuigend dat ik echt een hekel aan haar begon te krijgen. Partner in crime is Justin gespeeld door Mike Levens. Niet de grootste pester maar ééntje die er wel graag bij hoort en samen met Sanne er veel genoegen aan beleeft om Jochem het leven zuur te maken. In David, Marco Hoving, herkennen we de meeloper. In het spel van Marco Hoving komt voor mij de tweestrijd naar boven tussen het verdedigen van je eigen positie in de groep of het opkomen voor je vriend Jochem. Daarnaast is er ook Vera, Rose-Anne van Elswijk, het verlegen meisje met het juiste hart maar die duidelijk onder de invloed van Sanne staat.

Hoe Bjorn Wilbers de gepeste Jochem vertolkt heeft bij mij een zeer gevoelige snaar geraakt. Zijn hulpeloosheid en gelatenheid is door Wilbers, door zijn manier van spelen, meer dan overtuigend. Hierdoor wordt pestkop Sanne nog meedogenlozer in haar gedrag. Er zijn dan altijd mensen waarvan we verwachten dat die ingrijpen in situaties waar het duidelijk is dat iemand gepest wordt. Daan Smits speelt de rol van gymleraar Tino van Dijk. Een leraar die zo aardig gevonden wilt worden dat hij bewust een beetje meewerkt aan het pesten van Jochem. Zo’n leraar is een slapjanus te noemen en al snel vind ik dat ook van hem.

De liedjes zijn mooie momenten om de emoties weer even los te laten en te zien dat het allemaal mensen zijn zoals jij en ik. Robin van den Heuvel kan in deze productie haar bijzondere zangstem en zangtalent flink laten horen van teder en intiem tot hard en rocky. Hierbij komt dan ook de melodieuze samenzang. Dan komt er het liedje ‘Oude Lobbes’, gezongen door Bjorn Wilbers en Rose-Ane van Elswijk. Dit liedje vertegenwoordigd voor mij al het gemis aan warmte, liefde en vertrouwen van iemand die gepest wordt en meteen is de lading van het stuk weer voor meer dan 100% terug.

Dick van de Heuvel heeft op een bijzondere wijze het aangrijpende verhaal van Carry Slee getransformeerd naar deze musical. De muziek, gecomponeerd door Jeroen Sleijfer, vertaalt iedere emotie naar de juiste noot. De choreografie is net als bij de voorstelling Afblijven ook nu weer van Shaggy Alberzoon . Hip, snel en jong. Heerlijk om naar te kijken.

SPIJT! De musical heeft mij geraakt en emoties naar boven gebracht waarvan ik de oorsprong niet zo één, twee, drie van weet. Het verhaal is geschreven voor kinderen maar ik vind dat iedereen deze voorstelling moet gaan zien jong en oud want pesten wordt niet begrensd door leeftijd.

SPIJT! Is te zien tot en met 6 februari te zien in diverse Nederlandse theaters klik voor de speellijst en meer informatie. 
Naast de musical is er ook een educatie pakket gemaakt hier vind je meer informatie over dit pakket.

Er drijven bloemen in het water,
En elke bloem is een verhaal.

01_AMPH1198
02_AMPH1210
03_AMPH1216
04_AMPH1220
05_AMPH1227
06_AMPH1234
07_AMPH1243
08_AMPH1252
09_AMPH1261
10_AMPH1264
11_AMPH1280
12_AMPH1293
13_AMPH1303
14_AMPH1307
15_AMPH1313
16_AMPH1326
17_AMPH1328
18_AMPH1354
19_IMG_1402
20_IMG_1418
21_IMG_1433
23_IMG_1438
24_IMG_1440
25_IMG_1445
01/24 
start stop bwd fwd