PREMIERES
 INTERVIEWS
openluchttheaters_2015

Haal het doek maar op, doe het licht maar aan..


Door Girija Nederstigt / Foto's Lauren Haandrikman & Marijn Sieben
 
.. voor een productie die verdient in de spotlights te staan. Op zondag 8 februari gaat de musical ‘Sonneveld in DeLaMar’ in première in Amsterdam, onder toeziend oog van Jan Sonneveld, de broer van Wim.

De voorstelling
Wim Sonneveld belandt na zijn eerste hartaanval in het ziekenhuis en wordt daar geconfronteerd met zijn geweten. Hoewel hij het niet wil, begint hij na te denken over zijn leven; zijn jeugd, zijn werk en zijn liefdes.
 
In de voorstelling wisselen heden en verleden elkaar af. In het begin is er weinig dialoog, maar volgen veel liedjes elkaar in rap tempo op. Naarmate de eerste akte vordert, komt dit gelukkig meer in balans.

Het podium wordt gevuld met een cast van zes personen en een driekoppige band. Weinig, zou je denken, maar meer heeft deze voorstelling absoluut niet nodig. De rekwisieten die gebruikt worden, zijn voldoende. Het is mooi om te zien dat je met zo weinig zo’n krachtige voorstelling kunt maken. De band op het podium heeft verder geen toegevoegde waarde, maar zorgt toch voor dat beetje extra. 
 
De cast
Tony Neef is de absolute ster van de show. Zijn timing is erg sterk en met zijn stem weet hij iedereen te raken. Maar het is meer: hoe hij praat, zijn maniertjes, zijn houding, alles. Hij speelt Wim Sonneveld niet, hij ís Wim Sonneveld. Mariska van Kolck speelt Conny Stuart. Dit doet ze met verve. Mariska heeft een warme stem en tijdens haar solo in de tweede akte krijgt ze de zaal muisstil.  Tony Neef en Mariska van Kolck speelden vorig seizoen ook al samen in ‘Sonneveld’ en dat is te merken aan hun chemie. Ze voelen elkaar prima aan en hebben zichtbaar plezier samen. Freek Bartels speelt Friso Wiegersma. Hij overtuigt in zijn spel, maar vooral in de zang. Bij Bill van Dijk, die de rol van Huub Janssen speelt, is dit net andersom. Hoewel zij de nieuwkomers in de cast zijn, is dit aan hun chemie met Tony Neef niet te merken.
 
Bijzonder
Het DeLaMar Theater was het theater van Wim Sonneveld. Speciaal daarom is er ten opzichte van vorig seizoen, toen de musical ook al in verschillende theaters te zien was, een extra scène toegevoegd en wordt het DeLaMar Theater een paar keer extra benoemd. Vooral oudere bezoekers zullen de geschiedenis kennen en dat maakt de voorstelling voor hen herkenbaar. Maar ook de nieuwe generatie kan dankzij deze voorstelling kennis maken met het tijdloze repertoire van Wim Sonneveld. Wim Sonneveld hield absoluut niet van zijn populariteit. Maar als hij zou weten dat er een musical is gemaakt over zijn leven die nu speelt in de Wim Sonneveld zaal van zijn DeLaMar Theater.. dan vraag ik me toch af of hij stiekem toch niet een beetje trots zou zijn...

'Sonneveld' is nog tot 26 april in het DeLaMar Theater te zien. Voor meer informatie kunt u kijken op www.delamar.nl.