Billy Elliot - Focking goed!
Door Marit van Eisden / Foto’s Walter Blokker
Billy Elliot, het verhaal van het jongetje dat niets liever doet dan dansen. De film is inmiddels een klassieker te noemen en ook de musical, die sinds 2006 in London te zien is, trekt vele bezoekers die dit verhaal live willen aanschouwen. Reden genoeg om Billy Elliot ook in Nederland op het toneel te brengen. Op zondag 30 november gaat de productie in het Afas Circustheater in première.
De grote uitdaging bij deze productie is de kinderrol, het vinden van de perfecte Billy. Een bijzonder traject gaat van start en vele jongens doen auditie. Een selectie van zes jongens blijft over en zij starten op de ‘Billy sCool’. Hier worden zij klaargestoomd voor de rol van Billy Elliot en om beurten zullen zij deze rol gaan vertolken. Tijdens de premièrevoorstelling wordt Billy gespeeld door Carlos. En deze kleine jongen steelt de show! De manier waarop hij Billy Elliot speelt is fantastisch. Zijn acteerprestatie, inlevingsvermogen en bovenal dansprestaties zijn geweldig. Wat een talent! Bijzonder moment als Billy na zijn danssolo van het publiek een staande ovatie krijgt.
Billy zijn vriendje Michael is de komische noot in deze voorstelling. Dit extravagante ventje heeft de lachers op de hand. Ook Carry Tefsen, die de enigszins demente opoe van Billy gestalte geeft, is een komische factor in deze show. De nukkige vader van Billy wordt gespeeld door Bas Heerkens. Zijn ommezwaai van strenge naar begripvolle vader is een mooie omslag in de rol en mooi neergezet door Heerkens. Pia Douwens vertolkt de rol van Juf Wilkenson. Zij verliest haar hart al snel aan de kleine en talentvolle Billy en doet er dan ook alles aan om hem naar London en voor de audities van de balletschool te krijgen. Het ensemble, dat voornamelijk de stoere politiemannen en de mijnwerkers gestalte geeft, is ook zeker het noemen waard en zij laten op menig moment een mooi staaltje dans- en tapwerk zien.
Het verhaal
Het zijn roerige tijden in Engeland voor de mijnwerkers in 1984. Billy Elliot woont met zijn vader, broer en opoe en zit op boks les. Als hij op een dag per ongeluk bij een balletles van juf Wilkinson belandt, komt hij er langzaam maar zeker achter dat hij een zeker talent bezit. Stiekem volgt hij ballet- in plaats van boks les. Als zijn vader hierachter komt is hij daar alles behalve blij mee. Hij heeft het moeilijk met het overlijden van zijn vrouw (Billy’s moeder), en met de heftige mijnwerkersstakingen. Als blijkt hoeveel liefde Billy heeft voor het dansen gaan zowel zijn vader als zijn broer Tony overstag en zij zorgen ervoor dat er genoeg geld wordt opgehaald zodat Billy auditie kan doen voor Royal Ballet School in Londen.
De decors zijn niet groots maar wel effectief, met snelle changementen, en door middel van lichteffecten worden er mooie en intense scènes op het toneel gebracht. Ook de muziek, gecomponeerd door Elton John speelt geen dominante rol, maar brengt op menig moment kippenvel teweeg. Mooie, ingetogen liedjes, afgewisseld met opzwepende momenten zodat je als publiek bijna op het puntje van je stoel zit.
Billy Elliot is van oorsprong een Engelse productie. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van verschillende accenten. Haags, Rotterdams, maar ook ouderwets taalgebruik hoor je voorbij komen. Erg goed vertaalwerk van Martine Bijl, die ervoor gezorgd heeft dat er een heel eigen taalstijl voor deze voorstelling is ontwikkeld wat niet afdoet aan het Engelse Geordie accent wat in de voorstelling in London gebruikt wordt
Billy Elliot is wat mij betreft zeker een bezoek waard. Een prachtproductie die je sprakeloos het theater doet verlaten. Indrukwekkend en bijzonder mooi!
Billy Elliot is exclusief te zien in het Afas Circustheater te Scheveningen.
Kijk hier voor kaarten en meer informatie