PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

Na het boek, de film, nu ook de musical ‘Misery’


Door Marit van Eisden / Foto Andy Doornhein

Op de zevende etage van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, in ‘Het Theater van het Woord’, is de komende drie weken de gloednieuwe musical ‘Misery’ te zien. Gebaseerd op het boek van Stephen King, is deze geheel nieuwe productie op de planken gebracht door Moker! Theaterproducties. Theatermaker Florus van Rooijen bewerkte het boek tot een musical, waarvan op 10 augustus de première plaatsvindt.

In ‘Misery’ krijgt beroemd schrijver Paul Sheldon een auto-ongeluk. Als hij weer bij komt, ligt hij in een bed en wordt hij verzorgd door een onbekende vrouw, genaamd Annie Wilkes. Met twee gebroken benen is Sheldon compleet afhankelijk van Wilkes en haar medicijnen. Waar Paul al snel achter komt, is dat Annie Pauls grootste fan is en helemaal idolaat is van de boekenreeks Misery, de romans die Paul, met name omdat het zo goed betaalde, geschreven heeft. Tot dusver is er weinig aan de hand. Totdat Annie erachter komt dat Paul haar o zo geliefde personage Misery laat overlijden in het laatste boek. Op dat moment slaan bij Annie de stoppen door en verandert Paul van patiënt in een gevangene.

Tijdens de voorstelling zien we, naast de scènes van Paul en Annie, scènes uit de roman Misery. Het meisje Misery en haar vriendje Ian, de personages waar Annie zo dol op is. Zij vertellen het verhaal van het boek, zodat het publiek weet wat Annie leest en wat Paul schrijft.

Annie Wilkes wordt gestalte gegeven door Marjolein Algera. Een mooie rol van Algera die lekker tekeer kan gaan als de gekke Annie. Haar mimiek is geweldig, evenals haar zangstem. Enige is dat zij niet eng aandoet. Ze is een psychopaat, maar de manier waarop dit wordt gespeeld is eerder komisch dan griezelig. Sander de Heer speelt schrijver Paul Sheldon. Mooie en overtuigende rol van De Heer, die als Sheldon op cynische wijze omgaat met zijn gijzeling. Misery en Ian worden gespeeld door Tara Hetharia en Buddy Vedder.

De voorstelling wordt van muziek voorzien door de muzikanten Bart Wolvekamp (vleugel), Ro Kraus (altviool) en Erik Robaard (Contrabas). ‘Misery’ bevat mooie, pakkende muziek die goed blijft hangen. Na afloop van de voorstelling hoor je onder het publiek her en der geneurie, dus ik ben niet de enige die het lied ‘Misery’ in het hoofd heeft zitten.

‘Misery’ is een kleinschalige voorstelling en wordt omschreven als thriller. Wat mij betreft is dat nou juist wat het niet is. De voorstelling is leuk, vermakelijk, zelfs komisch, heeft goede spelers, een mooi lichtplan, mooie muziek en heeft dan ook zeker potentie. Maar de spanning ontbreekt. Ook vind ik de eerste akte op sommige momenten te langdradig, waardoor het lastig wordt om de concentratie vast te houden. Dat is jammer en op die punten zou nog wat geschaafd kunnen worden. Want het is zeker een originele musical, die zeker een kans verdient. Maar graag met wat meer spanning!

Kijk voor meer informatie op www.oba.nl/nieuws/132299.feel-bad--musical-misery.html

Volg ons ook op Facebook