PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

Misery, a Feel Bad Musical


Reportage Andy Doornhein

Maandag 14 juli zijn de repetities begonnen van de eerste productie van Florus van Rooijen: “Misery” een “Feel Bad” musical. Een musical die gebaseerd is op het bekende boek van Stephen King.

Als bestsellerauteur Paul Sheldon een ernstig auto-ongeluk krijgt, wordt hij gered door zijn grootste fan, Annie. Maar zijn heldin blijkt ook zijn ergste nachtmerrie.

Annie kan namelijk niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door haar schepper en dwingt Paul om Misery weer tot leven te brengen. Sheldon is gekluisterd aan zijn rolstoel en heeft geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens...

Het idee om van dit verhaal een musical te maken is al ontstaan in 2005. Van Rooijen heeft via de agent van Stephen King uiteindelijk zelf met de auteur gesproken en zijn ideeën kunnen uitleggen. Niet alleen was er nog nooit een musical van Misery gemaakt, King was ook dusdanig gefascineerd dat hij toestemming aan Van Rooijen gaf om te gaan werken aan deze voorstelling. De enigste voorwaarden van King: Blijf trouw aan het oorspronkelijke verhaal en hou mij persoonlijk op de hoogte.

Vier en een half jaar is er gewerkt aan het script, de muziek en de teksten en op 9 juni 2010 ging de voorstelling in première. Als Van Rooijen zit te vertellen over deze voorstelling glinsteren zijn ogen van geluk. “Een nieuwe voorstelling produceren, in een tijd dat theatermakers het niet makkelijk hebben, is een grote stap. Maar ik geloof in deze voorstelling en ja als je iets graag wilt maken dan zal je het zelf moeten gaan produceren.” Met het succes van 2010 in zijn achterhoofd wordt Van Rooijen steeds gedrevener om Misery weer aan het publiek te laten zien. “De voorstelling is zo bijzonder, zo anders dat het gewoon weer gespeeld moet gaan worden.”

“Misery is een thriller en om dat gevoel in musicalvorm over te brengen op het publiek is en blijft een hele grote uitdaging. Welk ritme gebruik ik? Welke instrumenten? Het zijn allemaal keuzes waarvan we pas weten of het werkt zodra we het voor publiek gaan spelen.” Met een mooie cast waaronder Sander de Heer als Paul Sheldon en Marjolein Algera als Annie Wilkes moet het goed komen. “Vooral de combinatie van hun stemmen vind ik zo bijzonder,” aldus Van Rooijen. Extra element in deze voorstellig zijn Tara Hetharia als Misery Chastain en Buddy Vedder in de rollen van Ian Carmichael en Tony Bonasaro. Dit zijn de karakters uit het boek. Zij worden het geweten en de gedachten van de hoofdpersonen. “We gaan hard aan het werk om weer een schitterende, spannende voorstelling te kunnen laten zien. En dat zal het zeker gaan worden.”
Misery een “Feel Bad” musical gaat 10 augustus in première in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam

Meer informatie vind je op http://mokertheater.nl/