PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

Afblijven de musical zit vol energie


Door Marit van Eisden / Foto’s Andy Doornhein

Per seizoen zijn er vele verschillende musicals in de Nederlandse theaters te bekijken. Producenten als Joop van den Ende, Albert Verlinde en Ruud de Graaf brengen jaarlijks meerdere mooie producties op de planken. Daarnaast is  er een nieuwe producent opgestaan die het aandurft om het publiek kennis te laten maken met hun producties.

Homemade Productions bestaande uit Dick van den Heuvel en Gerda van Roshum,  gaat allerminst de concurrentie aan met bovengenoemde producenten, hun doel is om  geëngageerd theater te maken voor de jeugd. Hun eerste productie: Afblijven de musical.

Het verhaal
Afblijven de Musical, gebaseerd op het boek van Carry Slee, vertelt het verhaal van de jonge danseres Melissa. Haar grote passie is dansen en zij doet dan ook niets liever. Als Melissa  de kans krijgt om auditie te doen, om  in  de nieuwe videoclip van de wereldberoemde Suzy mee te dansen, aarzelt Melissa  geen moment. Melissa is dolgelukkig als ze door Suzy wordt uitgekozen als danseres. Maar al snel wordt de druk te groot en neemt haar onzekerheid toe. Melissa zoekt haar toevlucht in drugs en ze raakt aan de pillen. Beste vriend Jordi ziet alles met lede ogen aan. Jordi, hopeloos verliefd op Melissa, doet wat hij kan om haar op het rechte pad te houden, maar tevergeefs…

Ongeluk(kige) try-outs
Afblijven is de eerste musical van deze nieuwe Homemade Productions. En dat deze eerste stappen allerminst gemakkelijk waren, bleek tijdens de try-out periode. Tijdens één van deze tryouts blesseerde een cast lid zich. De grote vrees van een producent. Michel Sorbach, de Vader in het stuk, zet zich verkeerd af van een tafel en  landt ongelukkig op zijn elleboog, die hierdoor uit de kom schiet. Op dat moment wordt de show  stilgelegd,  producent en regisseur Dick van den Heuvel neemt de rol van Sorbach op zich waardoor de voorstelling verder gespeeld kan worden.  Maar tijdens deze voortzetting  gebeurt er iets wat niemand ziet aankomen, ook hoofdrolspeelster Natasha Willems, naam in stuk, raakt geblesseerd. Zij kneust haar knie, hierna wordt de  voorstelling die avond definitief  gestopt.

Er wordt heel snel  vervanging geregeld voor de aanstaande voorstellingen. Renée de Gruijl, zij speelt oorspronkelijk de rol van vriendin Fleur, gaat de rol van Melissa spelen. Theun Plantinga wordt ingeschakeld en neemt de rol van Vader over. Tot slot wordt de rol van Fleur overgenomen door Lisanne Schut. Schut is al redelijk bekend met de rol doordat haar vriend Gijs Stallinga in de productie zit. “Ik had de show al meerdere keren gezien, ik had het script al gelezen en met Gijs teksten geoefend” vertelt Schut. Al moet ze nog wel van de schrik bekomen. Zij heeft anderhalve dag gerepeteerd en stond de dag erop meteen in het theater. Ze mist als het ware zes weken aan repetitietijd. Maar toch is ze redelijk tevreden over de premièrevoorstelling.

Gijs Stallinga vindt het leuk om met zijn vriendin in de voorstelling te staan. “Er is veel gebeurt in een week, ineens zaten we met zijn allen in het ziekenhuis en daarna moest er meteen praktisch gedacht worden, want de voorstellingen moeten door, er is geen mogelijkheid tot uitstellen.” Ook Stallinga is tevreden over de première: “We hebben lekker gespeeld en volgens mij zat de zaal ook wel in het verhaal.”

En tevreden mogen ze zeker zijn. Het is een hele prestatie dat de cast een voorstelling speelt, zonder dat er te zien of merken is dat er grote wissels hebben plaats gevonden. Goed acteerwerk, prima dans en mooi zangpartijen! Speciale complimenten gaan dan ook naar Theun Plantinga, Renée van Gruijl en Lisanne Schut. Samen met de overige, talentvolle, castleden Robin van den Heuvel, die werkelijk beschikt over een geweldige stem, Gijs Stallinga en Marco Hoving spelen zij een krachtige voorstelling die vol met goede energie zit. Het kan dan ook niet anders dan dat deze voorstelling de jeugd naar het theater moet trekken!

Afblijven bestaat uit slechts één akte en heeft  dan ook geen pauze. Dit is prettig en doordat de voorstelling slechts anderhalf uur duurt en daardoor ook  geen lange zit te noemen is.

Afblijven is geregisseerd en geschreven door Dick van den Heuvel. Hij schreef eveneens de scenario’s voor de Carry Slee-films Razend en Spijt. De aanstekelijke muziek is gecomponeerd door Jeroen Sleyfer en de hippe choreografie is van de hand van Gregory "Shaggy" Albert‎zoon.

Kijk voor meer informatie en kaarten op