PREMIERES
 INTERVIEWS
Pippin

Wandelen door het Amsterdam van Annie M.G. Schmidt


Foto Anne van Zantwijk

Amsterdam is dit najaar een bijzondere attractie rijker: de Annie M.G. Schmidt-wandeling. Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels neemt liefhebbers mee langs de plekken waar de schrijfster vele jaren woonde en werkte. De eerste wandeling staat gepland op zaterdag 4 oktober.De wandeling van Daan Bartels leidt langs de huizen waar Annie M.G. Schmidt woonde, langs theaters waar haar musicals te zien waren en langs plekken die haar inspireerden. Onderweg vertelt de gids het levensverhaal van de schrijfster en brengt hij enkele versjes en liedteksten in herinnering. De Annie M.G. Schmidt-wandeling is bijna 8 kilometer lang en start bij het Centraal Station. De wandeling eindigt na ongeveer 3 uur -incl. korte pauze- in de buurt van het Leidseplein.

Schmidt (1911-1995) kwam in 1936 naar Amsterdam. Ze werkte er aanvankelijk als bibliothecaresse. In 1946 werd zij documentaliste bij Het Parool, waar collega’s al snel haar schrijftalent ontdekten. Hoewel Schmidt ook lange tijd buiten Amsterdam woonde, bleef zij de hoofdstad trouw. De laatste jaren van haar leven woonde ze aan het Vondelpark.

Daan Bartels: “Natuurlijk ben ook ik groot geworden met de kinderversjes van Annie M.G. Schmidt. Later leerde ik haar cabaretteksten en musicals kennen, waarvan veel liedjes zijn uitgegroeid tot klassiekers. Annie heeft met haar werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse cultuur en ze voelde zich een op en top Amsterdammer. Vandaar nu een stadswandeling om haar te eren.”

Bartels ontwikkelde eerder kleinkunstwandelingen rondom Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Liesbeth List. Deelnemen aan een wandeling kost 15 euro en kan uitsluitend na opgave via website Het Lied: www.hetlied.nl