PREMIERES
 INTERVIEWS
openluchttheaters_2015

Willeke Alberti: Jubileumvoorstelling in Koninklijk Theater Carré op 2 & 3 februari 2015


Door Hans van Oort

Willeke Alberti (geboren 3 februari 1945) viert haar 70ste verjaardag. Een mijlpaal voor de Grande Dame van het Nederlandse Lied. Het Gala Concert vindt plaats in het Koninklijk Theater Carré aan de Amsterdamse Amstel, waar zij zo veelvuldig mocht schitteren in de afgelopen decennia. Het Gala Jubileum Concert wordt tweemaal uitgevoerd en wel op 2 en 3 februari.

Voor Willeke Alberti is 2015 eveneens een gedenkwaardig jaar, omdat het 60 jaar geleden is dat zij haar eerste schreden op het artiestenpad zette. Verder is dit jaar extra emotioneel omdat het 30 jaar geleden is dat haar vader en inspirator Willy Alberti overleed.

Willy Albertina Verbrugge heeft bewezen zeer veelzijdig te zijn: zo speelde zij de hoofdrol in de televisieserie ‘De kleine Waarheid’, de titelrol in de speelfilm ‘Rooie Sien’, waarin ze het alom bekende Telkens weer zong. Zeer bekend waren de tv-shows onder de naam 'Dag mevrouw, dag meneer', die zij op zaterdagavond samen met haar vader deed. Daar bleef men in die jaren voor thuis. In 2004-2005 vertolkte zij, samen met Jos Brink, de hoofdrol in de musical ‘Hello Dolly'. En recentelijk was zij twee seizoenen lang te zien en te horen in de rol van Na Druppel in de musical 'De Jantjes'.Vanavond presenteert Alberti zich met haar jubileumconcert onder de titel ‘Een Leven als een Lied’.

Nadat vele bekende collega’s van toen en nu, zoals Linda de Mol en partner Jeroen Rietbergen, Gerard Joling, Ronnie Tober, Frank Sanders, Jenny Arean, Barrie Stevens, André van Duin, Paul de Leeuw en vele anderen de rode loper bij de ingang zijn gepasseerd, wacht een tjokvol Carré op het entree van deze èchte 'Diva-zonder-kapsones'! Na een mooi welkomstapplaus neemt Willeke ons mee op een persoonlijk muzikale reis langs de belangrijke momenten in haar leven. Bekende nummers als Spiegelbeeld, Mijn dagboek, De winter was lang, Morgen ben ik de bruid en Waar is de zon, het Songfestivalnummer in 1994, passeren de revue. Hier en daar zingt en neuriet het publiek enthousiast mee.

Sommige liedjes worden volledig vertolkt en andere nummers worden in de vorm van een medley gebracht, zoals de liedjes uit ‘Rooie Sien’ en ‘De Kleine Waarheid’. Ook worden bekende artiesten die niet meer onder ons zijn niet vergeten en luisteren we naar mooie en komische werken van Toon Hermans, Robert Long, Willem Ruis en Ramses Shaffy. Als decor zit haar eigen orkest op de bühne en onze herinneringen aan Willekes carrière worden met behulp van prachtige videobeelden opgefrist.

Bij Het Oude Huis wordt Willeke begeleid door Tonnie Eyk aan de vleugel en verder zingt ze duetten met André van Duin (Vrienden voor altijd), Jenny Arean (nummers uit hun gezamenlijke voorstelling ('Klarenbeek en Verbrugge') en Paul de Leeuw (Samen zijn) die de bijna jarige ook verwent met een bos prachtige rode rozen! Heel emotioneel zingt Willeke 'De glimlach van een kind' met haar zoon Johnny de Mol, terwijl haar vader Willy Alberti op de achtergrond via het videoscherm toekijkt.

Voor de begeleiding zorgt haar eigen orkest onder leiding van Peter van der Zwaag en Arie Cupé tekent voor de regie van deze Jubileumshow. Addy van den Krommenacker is als couturier verantwoordelijk voor de prachtige kleding.

Aan het eind van het concert mag de Grande Dame een staande ovatie in ontvangst nemen en wordt zij verrast door de komst van Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan. Hij overhandigt haar de zeldzame Frans Banninck Cocq Erepenning namens het gemeentebestuur van Amsterdam. Als laatste verrassing ontvangt Alberti een mooi boeket bloemen en een persoonlijke brief van Koningin Máxima, waardoor zij zeer ontroerd is. Op de afterparty wordt om 00.00 uur door iedereen ‘Lang zal ze leven’ gezongen en ook wij wensen de jarige nog vele goede jaren!

Op woensdag 28 januari jl. vond in Carré ook de boekpresentatie plaats van ‘Willeke Alberti - Een leven als een lied’. Een autobiografie opgetekend door Belinda Meuldijk naar een gegeven van Alberti zelf. Inmiddels is dit boek al aan een tweede druk toe, omdat de eerste 10.000 exemplaren al zijn uitverkocht.