PREMIERES
 INTERVIEWS

Willem Jeths eerste Componist des Vaderlands


De Nederlandse componist Willem Jeths is de eerste Componist des Vaderlands. Initiatiefnemer Buma heeft samen met een onafhankelijke jury gezocht naar iemand die het rijke erfgoed van de Nederlandse gecomponeerde muziek meer zichtbaarheid kan geven. Jeths is gekozen “om zijn veelzijdigheid als componist. Daarnaast staat hij middenin het Nederlandse klassieke muziekleven, niet alleen als musicus, maar ook als een gedreven didacticus.” , aldus de jury.

Jeths wordt vrijdag 28 november officieel aangesteld tijdens de Grand Opening (10.00 uur) van de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg, een nieuw tweedaags evenement voor de klassieke muziek in Nederland. Hier gaat hij dieper in op zijn plannen als Componist des Vaderlands.

Vier doelen van Willem Jeths

Willem Jeths gaat de komende twee jaar aan de slag als ambassadeur van de eigentijdse, Nederlandse klassieke muziek en richt zich daarbij op vier doelen. Als Componist des Vaderlands speelt hij in op de actualiteit en componeert hij nieuw werk voor belangrijke gebeurtenissen. Daarnaast wil Jeths de vele prachtige stukken van Nederlandse componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, weer naar boven halen en opnieuw delen. Tot slot is zijn doel om de ambacht van het componeren, één van de oer kunstvormen, weer nieuw leven in te blazen. Dit doet hij enerzijds door aandacht te vestigen op de huidige generatie componisten en het werk dat nu ontstaat via conservatoria, maar ook door zich in te zetten voor de componisten van de toekomst en dat nieuwe talent te stimuleren door middel van educatie en bijvoorbeeld compositiewedstrijden.

 Jury

De jury die de Componist des Vaderlands heeft benoemd, is breed van opzet en bevat kenners, liefhebbers en mensen die beroepsmatig veel in contact komen met klassieke muziek. De voorzitter is oud-politica Winnie Sorgdrager, zij wordt bijgestaan door programmeur van het Holland Festival Jochem Valkenburg, harpiste Lavinia Meijer, filmregisseur Joram Lürsen en dirigent Otto Tausk.

 Aankomende evenementen

24 t/m 29 november     

Compositie ‘Trepidus’ in het kader van het project ‘Wannaplay? – Muzikaal schommelen voor volwassenen’ dat op het Neude in Utrecht staat. Door middel van schommelaars op 14 schommels, wordt Trepidus ten gehore gebracht. Naast Trepidus van Jeths, is er keuze uit werken van Rob Zuidam, Joey Roukens, Mayke Nas en David Dramm.

20 december                    

NTR ZaterdagMatinée - Blokfluitconcert met Erik Bosgraaf en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz.

 Alle activiteiten van de Componist des Vaderlands en belangrijke premières van andere Nederlandse componisten worden aangekondigd op www.componistdesvaderlands.nl

Zo gaat vrijdag 28 november het nieuwe werk ‘Rising Phenix’ van Joey Roukens in première tijdens de Vrijdag van Vredenburg op de Buma Classical Convention.