PREMIERES
 INTERVIEWS

BackStage, bij ANNE


Reportage Andy Doornhein

BackStage wordt een serie reportages over mensen die in het theater of bij theaterproducties achter de schermen werken. Soms met werkzaamheden die wij als publiek ook daadwerkelijk te zien krijgen, maar ook mensen die taken uitvoeren  die wij niet direct waarnemen als we naar een voorstelling kijken.

Theater Amsterdam.
In de eerste reportage nemen we jullie mee naar de tweede etage van Theater Amsterdam, naar de afdeling Kap en Grime van de voorstelling Anne.
Vandaag hebben Silvie Takke en Kayleigh Schultz dienst. Iedere dag, zo rond half vijf, beginnen ze met het klaarmaken van de pruiken. Kayleigh is begonnen met het opmaken van de eerste pruik.

Ze vertelt me: “Deze pruiken worden aan het einde van de laatste voorstelling altijd geïnspecteerd en indien nodig meteen gewassen. Dit wassen gebeurt op dezelfde manier als jij dat doet, met een beetje shampoo en water. Er is wel een klein verschilletje; de pruiken drogen we niet af met een handdoek maar gewoon aan de lucht en soms ook even door de pruik in de centrifuge te doen om het meeste water er uit te slaan. Ook worden de pruiken behandeld met een middel dat de conditie van het haar op peil houdt. Zo’n pruik moet lang mee kunnen gaan, want het vervaardigen ervan is erg kostbaar.

De pruiken zijn ontworpen door Pilo Pilkes en worden in een speciaal atelier, haartje voor haartje, met de hand gemaakt. En ja, het is allemaal echt haar.” Zodra de pruiken klaar zijn, moeten er enkele exemplaren naar beneden gebracht worden. Dit zijn de pruiken die pas tijdens de voorstelling worden opgezet. Achter het enorme decor is een tafeltje waar één van de dames van Kap en Grime klaar staat, om deze pruiken op het juiste moment bij de desbetreffende acteur of actrice op te doen.
Er is altijd een bezetting van twee op de afdeling Kap en Grime. Vóór de voorstelling om samen iedereen gereed te maken, en tijdens de voorstelling is er één beneden achter het toneel en één boven om eventueel bij acteurs en actrices, die in de coulissen staan, het één en ander bij te werken of te repareren.

Otto Frank.
Dat er wel eens wat op een spannende wijze gerepareerd moet worden, komt ook voor. Tijdens de try-outperiode raakte de snor van Otto Frank los, gespeeld door Paul R. Kooij. In de scène die gespeeld werd, was deze acteur constant op het toneel. Maar de snor moest, hoe dan ook, weer vast komen te zitten.
Kayleigh is toen, op een plek buiten het zicht van het publiek, ín Het Achterhuis gaan staan. Tijdens het veranderen van het decor heeft ze snel de snor weer vastgemaakt en is precies op tijd weer uit het decor gekropen. Dat was een voorbeeld van een mooi en sterk staaltje samenwerking met de mensen van de techniek.

Schema.
Bijna volgens schema komen, tijdens onze blik achter de schermen, de eerste acteurs en actrices de grimekamer binnen om hun haar in model te laten brengen. Er is voor iedereen, volgens een strak schema, een bepaalde tijd ingepland. Sommigen hebben maar 5 minuten werk: beetje gel en een kam en weer klaar. Maar voor bijvoorbeeld Rosa da Silva , die de rol van Anne Frank speelt, is weer twintig minuten ingepland. Veel grime wordt er niet gebruikt bij deze voorstelling. Men gaat zo naturel mogelijk het toneel op.
Ook al is niet iedereen altijd op tijd aanwezig; om half acht moet de hele cast haarfijn klaar zijn, want dertig minuten later gaat het doek open. De avond verloopt rustig en om kwart over elf gaan de eerste pruiken alweer in bad om de volgende dag weer klaargemaakt te kunnen worden voor de volgende voorstelling.

 
                     




Video Theater Amsterdam
ANNE is tot en met eind november te zien in Theater Amsterdam.
ANNE is ook geschikt voor buitenlands publiek, voor deze voorstelling zijn acht talen beschikbaar.
Voor meer informatie bezoek de website van Theater Amsterdam.