PREMIERES
 INTERVIEWS
Scenes

Rotterdams Philharmonisch Orkest: Best of Musical and Opera


Door Jennifer Schreurs / Foto's Ilse de Vries en Hélène van Domburg

Vrijdagavond 20 november vindt er in De Doelen in Rotterdam een bijzonder concert plaats. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft vijf musical- en operazangers en een groep studenten van de muziektheateropleiding van Codarts Rotterdam uitgenodigd om samen met hen het beste uit verschillende musicals en opera’s ten gehore te brengen.

Het concert
Voordat het concert begint wordt het publiek opgewarmd door diverse studenten/alumni van Codarts Rotterdam op het New Horizon Muziekplein. Aangezien ze tijdens het concert met name ensemblezang doen is dit een mooie kans om hun solokunsten te laten horen. Verschillende musicals passeren de revue en zowel de studenten als het publiek genieten zichtbaar.

Eenmaal in de zaal is het de moeite waard om even rustig rond te kijken. Het is een prachtige zaal die wordt gesierd door een indrukwekkend orgel en waarin het publiek volledig rondom het podium kan zitten. De zaal zit jammer genoeg niet vol vanavond.

Het Rotterdams Philharmonisch opent met de ouverture van Rossini’s opera ‘De Barbier van Sevilla’. Het orkest staat onder leiding van dirigent Hans Leenders (Mariinsky Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest). Hij dirigeert vol overgave vanuit zijn tenen en neemt zowel het orkest als het publiek vanaf de eerste noot mee op een muzikale reis. De kracht van een orkest met een grote strijkerssectie wordt meteen duidelijk. De muziek leeft en kent nuances die de paar muzikanten die meestal bij een musical/opera zitten – of erger nog een muziektape – niet kunnen overbrengen. Het is bijna jammer dat er vocalisten bij komen.

Dat laatste is gelukkig onterecht want er staan een aantal fantastische zangers en zangeressen op het podium. Dit zijn een aantal gevestigde waarden als Henk Neven (De Nationale Opera, BBC Proms), Simone Kleinsma (Les Misérables, Sunset Boulevard), Karin Strobos (Nationale Opera, Operahuis van Essen) en Linda Wagenmakers (Miss Saigon, Eurovisie Songfestival) maar ook aanstormend talent Terence van der Loo (Moeder, ik wil bij de revue) is van de partij. 

Van der Loo krijgt de eer om het vocale gedeelte te openen met het nummer ‘Oh, what a beautiful mornin’ uit Oklahoma! en weet met zijn warme stem en charme de harten van het publiek te winnen. Eenmaal vertrokken volgt de ene na de andere opera/musicalklassieker. Jammer genoeg is het zeker in de eerste helft niet altijd eenvoudig om de vocale kunsten volledig naar waarde te schatten aangezien het geluid niet zo goed is waardoor het orkest domineert en de zang nauwelijks hoorbaar is. Gelukkig is Simone Kleinsma’s Nederlandstalige versie van ‘Send in the clowns’ voldoende hoorbaar om het publiek kippenvel te bezorgen. Bariton Henk Neven en mezzosopraan Karin Strobos blinken uit in meerdere duetten waaronder ‘Là ci darem la mano’ uit Mozart’s Don Giovanni. Daarnaast is Linda Wagenmakers’ interpretatie van Miss Saigon’s ‘I’d give my life for you’ adembenemend. Kortom te veel hoogtepunten om op te noemen. Extra vermelding verdient de acteerprestatie van Karin Strobos. Zij is ontwapenend en heeft bij het lied ‘Ah! Quel diner’ (La Périchole van Offenbach) dankzij haar komische timing dan ook alle lachers op haar hand.

Tot slot
Best of Musical & Opera is dit jaar tweemaal te zien. Gelukkig doet het Rotterdams Philharmonisch Orkest nog veel meer en kunt u het hele jaar door concerten bezoeken. Voor meer informatie over het orkest en haar speellijst kunt u terecht op www.rotterdamsphilharmonisch.nl

M001
M002
M003
M004
M005
M006
M007
M008
M009
M010
M011
M012
M013
M014
M015
M016
M017
M018
M019
M020
01/20 
start stop bwd fwd