PREMIERES
 INTERVIEWS

Uitmarkt 2012, het spettert op het Museumplein!

Inclusief uitgebreid BACKSTAGE verslag

Door Carlie Spruit / Foto's Andy Doornhein


Zondag 26 augustus, een regenachtige dag. Maar ondanks de slechte weersomstandigheden staat het museumplein in Amsterdam al vanaf het begin van de middag vol met enthousiaste musicalfans, dat klaar staan om de hele dag mee te zingen met dé musicalhits van dit moment. Het is namelijk weer tijd voor de vaste afsluiting van het cultuurfestival De Uitmarkt:
de Musical Sing-a-Long.


Zingende heksen, vliegende zeemeerminnen en swingende nonnen

Ongelooflijk, maar waar, om 8.00 uur ’s ochtends staan de eerste mensen al te wachten bij het dan nog lege UPC podium. De échte fans willen duidelijk niks missen van de spetterende optredens van vandaag. Bijna alle musicals van afgelopen en komend seizoen komen aan dan ook aan bod. De sterren van de nieuwe shows Sister Act, Shrek, Dik Trom, Aspects of Love, Lover of Loser, Yab Yum, the Buddy Holly Story, Annie en de Jantjes geven een preview van wat we komend seizoen van deze shows kunnen verwachten. Maar ook musicals die al in de theaters staan zoals Wicked en The Little Mermaid ontbreken niet bij dit meezingfestijn. Alles wordt uit de kast gehaald om de bezoekers te imponeren: Zo vliegt er tijdens de act van The Little Mermaid een zeemeermin boven het publiek en zingt Elphaba Willemijn Verkaik voor één keer met twee prinsen tegelijk. Een bijzonder optreden dit jaar is de uitvoering van de Fame-medley door afgestudeerde talenten van bekende musicalopleidingen in Nederland.
Het evenement wordt gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij en Frits Sissing, vocaal ondersteund door het Dutch Event Choir en begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis.

De repetities ’s middags zijn al een groot succes en ieder optreden wordt beloond met een groot applaus. Af en toe verandert de mensenmassa in een zee van paraplu’s, maar als ’s avonds de show begint is het droog en dat blijft het gelukkig ook. Van de paar kleine dingetjes die tijdens de repetities nog niet goed gingen, is niets meer te zien. De show verloopt soepel en het ene optreden is nog spectaculairder dan het andere. De avond wordt afgesloten met een medley van Let me entertain you en Brand new day, gezongen door alle aanwezige artiesten.

Met een festival als dit bewijst Nederland maar weer wat ons land in de musicalwereld betekent; spectaculaire shows van hoog niveau met vele jonge talentjes maar ook briljante oude rotten uit het vak. Het is een feest om mee te maken en absoluut een belevenis die je als musicalfan niet wilt missen.


 

Backstage bij de Sing-a-long van de Uitmarkt 2012

 

Door Andy Doornhein

Dit jaar hebben er ruim 900.000 mensen op de televisie naar de Musical Sing-a-Long van de Uitmarkt 2012 gekeken. Op zondag 26 augustus hebben in anderhalf uur de belangrijkste musicals van Nederland zich op een enorm podium gepresenteerd.

Als je dit spektakel thuis bekijkt, kun je dat lekker met je benen op de bank op je gemak doen. Volop genietend van al het moois wat voorbij komt. Maar zo'n een televisie-uitzending komt niet zo maar tot stand. Al in de week vóór de uitzending zijn de musicalsterren aan het repeteren met het Metropole Orkest.

Rond drie uur ’s middags staat iedereen klaar om het programma door te lopen. De eerste keer op het podium zonder kostuums en grime maar wel met zenders, licht en camera's. De generale repetitie geeft al een aardig beeld van wat we 's avonds op de televisie kunnen gaan zien. Helaas was ook dit jaar het weer, tijdens deze doorloop, een enorme spelbreker. Om de zoveel tijd kwam de regen met bakken tegelijk naar beneden. Maar zelfs met dit slechte weer bleven de echte fans gewoon staan, ze staken even een parapluutje op en wachtten op de zon.

Marc Nelissen, de producent van de Sing-a-Long, zorgt ervoor dat iedereen gewaarschuwd wordt dat de repetitie gaat beginnen. Ondertussen vertelt hij nog even dat deze Theaterparadijs.nl fotograaf wel heel erg in de weg staat en dat hij toch een beter plekje voor mij heeft.

Op het podium is de eerste repetitie begonnen en gaan we even backstage om te kijken wat daar nu allemaal gebeurt. In twee tenten naast het podium bevindt zich de techniek en de toegang tot het podium. Aan de rechterkant van het toneel zit het meest hectische gedeelte van de techniek. De plek waar de artiesten hun zenders om krijgen. Deze zenders zijn verbonden met microfoons en zo kunnen we in de huiskamer goed horen wat er gezongen wordt, zonder dat er allemaal draden over het podium lopen.

Bij de repetitie gaat het zenderen nog allemaal heel relaxed, want er is genoeg tijd, alhoewel de tijd die er nodig is om de enorme crew van Sister Act te zenderen, zorgt voor een uitloop van ruim een half uur. En ook de weergoden zorgen nog steeds voor de nodige vertraging. Dat geeft ons echter voldoende tijd om wat foto's te maken op het podium tijdens optredens.

Om zeven uur ’s avonds is het tijd om wat te gaan eten en drinken. Een uurtje rust om rond acht uur nog een paar laatste acts door te nemen. Langzaam maar zeker wordt het donkerder op het Museumplein en er komt meer en meer publiek richting het UPC podium. Tussen al deze mensen door zijn er medewerkers van Royal Promotions bezig met het uitdelen van groene Shrek oortjes.  Om deze straks massaal op te zetten als het de beurt is aan de cast van Shrek om zich te presenteren. De organisator van dit Shrek presentje, Marco de Koning van Royal Promotions, staat te glunderen van oor tot oor.

Het duurt lang voordat het eindelijk tien voor half tien is.  Je voelt de spanning oplopen, voor en achter het podium. De pers verzamelt zich ook voor het podium en ik trek me langzaam terug naar de tent waar de zenders worden om gedaan en waar de artiesten staan te wachten. Het weer werkt mee, het is eindelijk droog!

Nu blijkt dat het ’s middags in deze techniektent nog een betrekkelijke oase van rust was, in tegenstelling tot de enorme heksenketel tijdens de echte uitzending. Rijen met acteurs en actrices, allemaal in hun kostuum en grime staan te wachten. Sommige, al van zender voorzien om op te gaan en andere om nog een zender te krijgen. Kreten als Shrek 5 of Annie 11 worden door de ruimte geslingerd en soms een aantal keren herhaald als er geen reactie volgt.
Soms lijkt het of er paniek uitbreekt als de opgaande artiesten de ruimte blokkeren van de afgaande artiesten. Maar met hier en daar een kleine botsing wordt dit door de productie assistenten allemaal in de juiste banen geleid waarbij soms lichte dwang toegepast moet worden.

Op het moment dat de cast van The Little Mermaid de tent binnenkomt is het gebrek aan ruimte het meest duidelijk. De kostuums van deze productie zijn nogal groot te noemen, vooral de kwallen en de anemonen nemen behoorlijk wat ruimte in.

Maar de show wordt toch gestolen door de binnenkomst van Shrek. Iedereen wil even aan hem zitten en met hem op de foto. Lord Farquaad zal Lord Farquaad niet zijn en eist binnen de kortste keren zelf alle aandacht op. Vooral bij de cast van Sister Act is hij zeer populair.

Op het podium wordt een geweldige show neergezet en alsof het allemaal niet gebeurd is, is het plotseling half elf. Een aantal geluidstechnici stort echt in elkaar. De uitzending is voorbij en het is allemaal meer dan perfect gegaan.

Het publiek heeft genoten, de artiesten hebben genoten, de weergoden waren uiteindelijk positief gestemd, iedereen is blij en kijkt alweer uit naar de Sing-a-Long van 2013.

 

 Bekijk hier de uitgebreide backstage fotoreportage