PREMIERES
 INTERVIEWS

Première Arthur en de strijd om Camelot


Door Désirée Janssen / Foto’s Ellen Broeren

Op zondag 27 oktober vindt in Theater Markant te Uden de première plaats van Arthur en de strijd om Camelot. Het theater is aangekleed met blauwe accenten, wat ook de dresscode is van deze première. Kinderen komen verkleed als kleine jonkvrouwen en ridders en ook de volwassenen hebben daar waar ze konden een blauw accent in hun kleding aangebracht. Iedereen staat te popelen om het eerste deel van de Arthur – legende te zien.


Het verhaal begint met het sterven van de koning van Camelot. Vervolgens gaat het verhaal verder met Arthur (Ruud van Overdijk) die een spreekbeurt staat te houden voor de klas.
Wanneer Arthur gedwongen wordt om uit school naar huis te lopen word hij getroffen door de bliksem. Hij komt in de Middeleeuwen terecht, waar ridders strijden om jonkvrouwen in nood. Zo sluit hij vriendschap met de mooie Guinevere (Ilse Spruijt) en de stoere ridder Lancelot (Folkert van Diggelen). Samen gaan ze op zoek naar het magische zwaard in de steen, opdat degene die het zwaard eruit trekt koning of koningin van het land zal worden. Helaas gaat dit niet zo makkelijk, want ook de kwaadaardige popdiva Morgana (Janneke van Dooren) is samen met haar hulpje Mordred (Martijn Dijkstra) op zoek naar het magische voorwerp.

De voorstelling wordt aangekleed door een verrijdbaar decor. Zo staan er vier rechthoekige kubussen op wieltjes en elke kubuszijde heeft een andere tekening, waardoor er dus verschillende ruimtes gecreëerd worden. Ook het lichtplan is prachtig. De verschillende kleuren zorgen telkens weer voor een andere sfeerzetting en een magisch gevoel.

Vocaal gezien is de voorstelling zeer sterk. Vooral Ruud van Overdijk zet stevig de toon met z’n uithalen in nummers als ‘Ik wil avontuur’ en ‘Nu ik koning ben’. Ook het nummer ‘Ik ben een popster’, gezongen door Janneke van Dooren, komt goed naar voren in de show. De dansers maken het plaatje compleet.

Omdat de voorstelling op veel plaatsen wat aangezet is in overacting, maakt dat de voorstelling ook geschikt voor de kleinsten in de familie. De humor die er ook nog in aangebracht is, maakt het stuk helemaal af. Weliswaar kunnen sommige overgangen hier en daar nog iets soepeler.

De voorstelling is nog tot en met 3 mei 2014 te zien in verschillende theaters in Nederland.
Volgend seizoen zal het tweede deel, 'Arthur en het geheim van Excalibur' volgen. En het seizoen daarna is het de beurt aan het slotstuk van de Arthur–legende, 'Koning Arthur'.

Bekijk hier de foto's van de première.

Voor meer informatie kunt u kijken op