PREMIERES
 INTERVIEWS

Ellen Dikker zegt gewoon wat er is


Door Esther Raatgers

Ellen Dikker is voor mij een nieuwe naam aan het cabaretfirmament. Toch blijkt ze in 2006 al de Persoonlijkheidsprijs bij het Camarettenfestival gewonnen te hebben en in 2009 genomineerd te zijn geweest voor de VSCD Neerlands Hoop Prijs. Nu zet ze een volgende stap in haar carrière met haar derde theatervoorstelling ‘Met horten en stoten’. Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen bij haar première op vrijdag 8 februari in de Schouwburg van Rijswijk.


Wat ik dan nog niet weet, is dat ik een fantastische show tegemoet ga, die met zorg is samengesteld. Ellen Dikker neemt namelijk op sublieme wijze het fenomeen ‘ziek zijn’ onder de loep. Zo speelt ze de zielige Aaltje de Vries, die steeds de dokter belt om zo haar ergste eenzaamheid te verdrijven. Aaltje heeft wel een zus, Nel, maar die ziet ze nooit. Want Nel heeft zo haar eigen sores. Nel heeft namelijk nooit wat en daar wordt ze dus doodziek van.

En dan Zoetje van Zinderen. Zoetje is tv-presentatrice en gaat binnenkort meedoen aan ‘Bike for Life’, waarmee ze geld gaat ophalen voor gehandicapten. Ze heeft een heel team van personal trainers om zich heen en die vinden haar allemaal heel coachable. En daarover mag ze komen praten in het televisieprogramma ‘Health and care’. Maar uiteindelijk blijken de bedoelingen van Zoetje eigenlijk alleen maar goed voor zichzelf.

Ellen weet haar typetjes zeer herkenbaar en goed uit te spelen. In de show komen alle dametjes meerdere malen terug. Riskant, maar Dikker heeft er goed over nagedacht. De sketches blijven boeien en de verhaallijn van haar show zit vernuftig in elkaar.

Ze wordt geassisteerd door Tinus. Tinus was eigenlijk leidinggevende, maar bleek voor die functie niet zo geschikt. Dus nu helpt hij Ellen. Bij een stukje rollator-dressuur bijvoorbeeld of een potje krukschermen. Maar hij is ook niet te beroerd om haar de benodigde rekwisieten aan te geven als Ellen zich even tot het publiek wendt. Zo kan ze de nodige zorg bieden aan haar toeschouwers. In deze scènes blijkt de cabaretière een prettige persoonlijkheid om naar te kijken en te luisteren. Ze heeft de rust en de timing om, ook als zichzelf, op de juiste manier met de reactie van het publiek om te gaan. Dat blijkt nog maar weer eens op het moment dat ze ons op Afrikaanse wijze in beweging wil zetten. Ze verzorgt een workout waar Olga Commandeur (van Nederland in Beweging, red.) nog een puntje aan kan zuigen, maar het publiek zit nogal vastgekleefd aan haar stoel. Maar voor Ellen is dit geen probleem.

Ellen Dikker weet in ‘Met horten en stoten’ de vinger op de zere plek te leggen waar het onze hedendaagse maatschappij en de gezondheidszorg aangaat. Ga je naar deze voorstelling, dan trakteer je jezelf op een vermakelijke show met een stevige bite. Deze voorstelling speelt nog door het hele land tot en met woensdag 8 mei. Meer informatie over Ellen Dikker kun je vinden op www.ellendikker.nl.